logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja JAF na Windows XP - błąd z donglem, co robię źle?

boras2 04 Maj 2008 11:59 11410 52
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie zainstalować JAF na Windows XP, żeby nie wywalał błędu o donglu?

Problem nie leży w Windows XP, tylko w nieprawidłowej instalacji P-Key/cracka: zainstaluj JAF, doinstaluj sterowniki P-Key z katalogu JAFoxed{}pkeydriver i nie kopiuj nic do system32 ani nie przenoś PKEY do folderu JAF [#5113192][#5258847] Jeśli używasz emulatora PKEYp.exe, rozpakuj go poza katalogiem JAF, uruchom go najpierw i poczekaj aż pokaże, że JAF PKEY działa, a dopiero potem startuj JAF crackiem [#5266669] W jednej z odpowiedzi padło też, że wersja 1.98.47 była wadliwa, więc jeśli dalej żąda dongla, warto zainstalować 1.98.48 [#5157053]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 5103708
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    norma.
    ten program przecież nie działa
  • #3 5103887
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Z tego co testowałem dla frajdy jaf działa ;)
  • REKLAMA
  • #4 5104212
    Smok92
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Też miałem problemy z tym . Odezwij sie na PW to powiem ci jak to zrobić :D
  • #5 5104256
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Skoro dla KierownikGSM dziala , mysle ze do niego pownniscie sie zwrocic o pomoc, ewentualnie miec pretensje.Mysle ze KierownikGSM powinien wziasc pelna odpowiedzialnosc za program i w razie uszkodzenia mozna bedzie mozna podeslac mu telefon do bezplatnej naprawy. W profilu ma dostepne gg , mail takze nie wiem w czym problem zagadac.
    pozdrawiam
  • #6 5104297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5104415
    lala166
    Poziom 21  
    Kolego chillouty .. Trochę nie rozumiem podejścia
    Załóżmy że pomagasz komuś. I ktoś w wyniku nieudolności, braku doświadczenia itd ubija telefon to bierzesz na siebie za to odpowiedzialność i naprawiasz za darmo ?
  • #8 5104458
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5104536
    chillouty
    Poziom 22  
    lala166 napisał:
    Kolego chillouty .. Trochę nie rozumiem podejścia
    Załóżmy że pomagasz komuś. I ktoś w wyniku nieudolności, braku doświadczenia itd ubija telefon to bierzesz na siebie za to odpowiedzialność i naprawiasz za darmo ?

Absolutnie nie o to mi chodzi, czlowiek na forum szuka rad, pomocy, ale ma tez swoj rozum i wie , ktore wskazowki wykorzystac a ktore nie. A motto KierownikaGSM brzmi "bierzcie i korzystajcie wszyscy" , stara sie uszczesliwic ludzi na sile. Chodzi mi o to ze ten prog narobi wiecej krzywd niz pozytku trafiajac w nieodpowiednie rece. Jezeli ktos nie potrafia odpalic programu, a chce flaszowac to skutki beda wiadome jakie. Ale my nie bedziemy narzekac na brak klientow.
    pozdrawiam
    sorka za OT
  • REKLAMA
  • #10 5104650
    jubi20
    Poziom 26  
    boras2 napisał:
    witam czy moze ktos mi powiedziec co robie zle mam wina xp czy moze potrzebny jest 98 robie tak instaluje jafa, rozpakowalem pkey i przenioslem do folderu jaf odpalam pkey i po pewnym czasie wywala ze chce dongla co robie zle???

zainstaluj sterowniki do p-keya z katalogu jafa

co do działania to po fbus u mnie nie działa caly czas mam "error sync phone"
    po USB smiga bez problemowo
  • #11 5105244
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    chillouty napisał:
    A motto KierownikaGSM brzmi "bierzcie i korzystajcie wszyscy" , stara sie uszczesliwic ludzi na sile.

Nie rozumie twojego podejscia.
    Skoro program krazy po sieci i jest ogolno dostepny, to czy kierownik czy ktos inny wrzuci go na elke to niema znaczenia.
    Jezeli ktos bedzie chcial z niego skozystac to i tak go znajdzie w sieci wiec nie rozymie twojego podejscia.
    Z twojego punktu widzenia, ktos kto wrzuci program do robienia telefonow na elke to juz uszczesliwia ludzi.
  • #12 5106126
    lala166
    Poziom 21  
    Wiesz .. z drugiej strony 5plnowcy nie poszukają sobie po angielsku .. I tu jest "ten ból" .. :)
  • #13 5106214
    jubi20
    Poziom 26  
    lala166 napisał:
    Wiesz .. z drugiej strony 5plnowcy nie poszukają sobie po angielsku .. I tu jest "ten ból" .. :)

Kto szuka ten znajdzie nie ma zasady w jakim jezyku, faktem jest ze posiadacze orginałów traca, no cóż takie zycie...
  • #14 5106405
    krys67
    Poziom 16  
    Posiadacze oryginałów na pewno nie tracą, a nawet zyskają. Ten program w rękach pięciozłotówkowca, który nie miał z żadnym boxem do nokii do czynienia może być "pętlą na szyję". Trzeba też mieć support do tego,aby fleszować telefony,a nowsze flesze za free dla pięciozłotówkowca raczej jest cięzko znależć.I tak naprawdę nie jest do końca sprawdzony (są telefony które potrafi ubić) i bez innego boxa ciężko jest je podnieść z wiedzą "pięciozłotówkowca".
  • #15 5106462
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Zgadzam sie z krys67 a tak po za tym 5PLENEK ;) musiałby mieć UFS-a zeby miał wszystkie opcje jafa a tak to ma tylko flesh usb BB5:) A DCT4 ani rusz po usb
  • #16 5106639
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    Dobra koniec tej bezsensownej rozmowy o 5zl, bo w tym temacie nie o to sie rozchodzi.
    Do autora
    Sprobuj przeinstalowac winde, i zobacz na takiej.
  • #18 5107708
    jubi20
    Poziom 26  
    jubi20 napisał:

zainstaluj sterowniki do p-keya z katalogu jafa

przeciec Ci napisalem
  • #19 5107841
    robek102
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Spróbuj tego cracka. u mnie to pomogło. odpaliłem tego jafa bez tornada. tylko nie próbowałem nic robić bo mam obawy.
    Pozdr0
  • #20 5107861
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 5108779
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    crack działa, musicie tylko dobrze pokombinować ze sterownikami;D zrobiłem nim 6085 i 5200 po usb i nie było problemów
  • #22 5111113
    robek102
    Poziom 15  
    krzysiek-b11 ale masz tornada czy robiłes bez niego?? gdzie nejlepiej kupić kable?? i czy unlock działa?? czy tylko flashowanie??
    Pozdrawiam
  • #23 5111978
    Smok92
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Aby JAf działał poprawnie . Trzeba zainstalować Drivery P-Key oraz przekopiowac odpowiednie stery do UFS :!:
  • #24 5113192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 5123913
    robek102
    Poziom 15  
    Ma ktoś może jakieś inne drivery do PKey'a. bo niestety już mi sie nie uruchamia on. non stop woła o Dongla. Robiłem wszystkie możliwośći
    - kopiowanie driverów do system32\drivers
    - istalacja na nowo sterowników/ufsa/jafa
    - podmienianie sterów i za każdym razem klapa...:|
    Czy ktoś pomoże??
    Pozdrawiam

::edit::
    Panowie czasami mi sie pojawia takie okienko. Ale tylko wtedy jak korzystam ze starego cracka bo z nowym nic...
    Załączniki:
    • Instalacja JAF na Windows XP - błąd z donglem, co robię źle? jaf.jpg (23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #26 5124422
    piko37
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    mi w domku JAF śmiga bez problemów. w serwisie prosi o dongla. myślę ze stery sie gryzą ze sobą tylko nie wiem jakie
  • #27 5124444
    myrkysfara
    Poziom 14  
    Mi wola o dongla jak otworze jafa z pulpitu a jak otworze jafa przez ikone jaf pkey to normalnie mi sie otwiera.
  • #28 5140334
    robek102
    Poziom 15  
    mam nastepny problemik. Uruchomiłem Jafa ale nie mogę flashować ani przez USB ani przez Fbus. Podejżewam że nie mam sterów pod usb.

JAF version 1.98.47
    Detected PKEY: 90012345
    Card life counter: 100.00%
    P-key nokia module version 01.01
    Detected UFS_USB V2.6 (c) SarasSoft 2005. version: 01.B0, Driver version: 0, Library version: 0
    JAF DCT4/BB5 LOADERS DIR: C:\Program Files\ODEON\JAF\Flash\
    JAF DCT4/BB5 PRODUCT DIR: C:\Program Files\Nokia\Phoenix\Products\
    JAF USB LOADERS DIR: C:\Program Files\ODEON\JAF\FlashUSB\
    JAF DCT3/DCTL LOADERS DIR: C:\Program Files\ODEON\JAF\Flash3\
    Changing mode...Done!
    Searching for phone...Detected P-KEY: 90012345
    Init usb communication...
    Found

LOCK STATUS:

CONFIG KEY: 0000000000000000
    Provider: Unknown provider
    Key Code count: 0, FBUS Code count: 0

Loading INI list...
    Detected P-KEY: 90012345
    Init usb communication...
    Failed! Aborting!
    Done!

Wnioskuje że to Driver version: 0, Library version: 0 to tego wina. Czy ktoś pomoże.
    Pozdrawiam
  • #30 5159260
    ebry
    Poziom 30  
    Ocena: 91
    A ja życzę wam setek uwalonych słuchaw takim softem.Ci ludzie (producenci) boxów inwestuję gruba kasę w rozwój swoich projektów a wy to tylko marnujecie.Zapraszam do współpracy wszystkich co uwalą słuchawy z braku doświadczenia i z powodów używania crackowanego softu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z instalacją i uruchomieniem programu JAF na systemie Windows XP, w szczególności błędu związanego z brakiem dongla P-Key. Użytkownicy wskazują, że JAF wymaga poprawnej instalacji sterowników P-Key oraz UFS, a także uruchomienia emulatora PKEYp.exe, który jest niezbędny do działania crackowanej wersji programu. Problem pojawia się często przy próbie uruchomienia cracka, który działa głównie po USB, natomiast flashowanie przez FBUS jest problematyczne lub niemożliwe bez oryginalnego boxa. Zalecane jest instalowanie sterowników z katalogu JAF, unikanie kopiowania ich do system32, a także restart systemu po instalacji. Wersja 1.98.47 JAF jest uważana za wadliwą, a nowsza 1.98.48 rozwiązuje wiele problemów. Crackowane wersje programu mogą działać, ale są ryzykowne i mogą uszkodzić telefony, szczególnie w rękach niedoświadczonych użytkowników. Do pełnej funkcjonalności, w tym flashowania i odblokowywania SIM-locków, potrzebny jest oryginalny box (np. Tornado, UFS, MT-Box) oraz komplet kabli. Dongle P-Key jest kluczem zabezpieczającym program, bez którego nie można korzystać z pełnej funkcjonalności JAF. Emulator dongla pozwala na uruchomienie programu bez fizycznego klucza, ale z ograniczeniami. W dyskusji pojawiły się także informacje o dostępności emulatorów i cracków, jednak ich stabilność i bezpieczeństwo są kwestionowane. Użytkownicy podkreślają, że instalacja JAF wymaga cierpliwości, dokładnego przestrzegania instrukcji oraz odpowiednich sterowników i emulatorów, a w przypadku problemów warto rozważyć zakup oryginalnego oprogramowania i sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA