logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać prosty program do przyjmowania zamówień w pizzerii?

rufus.rafi 04 Maj 2008 20:23 4820 9
REKLAMA
  • #1 5105605
    rufus.rafi
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam może dosyć ambitny pomysł.
    Chciałbym napisać prosty program do przyjmowania zamówień w pizzerii.
    Może ma ktoś pomył na taki programik?
  • REKLAMA
  • #2 5105725
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Najprostsza byłaby baza danych np w Accesie.
  • REKLAMA
  • #3 5106486
    Dominus7000
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Kartka papieru i notes :D tak na serio to może jakieś palmtopy.
  • #4 5106709
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Proponuję stronkę w PHP+MySQL z rejestracją i logowaniem - do zamawiania przez www. A w pizzerii program który połączy się z tą bazą i kiedy np. pojawi się nowe zamówienie będzie "krzyczał".
  • REKLAMA
  • #5 5109191
    rufus.rafi
    Poziom 10  
    No nie wszyscy klienci mają neta.
    Chodzi mi mianowicie o taki program do którego można był wpisać wszystkie produkty jakie są dostępne w lokalu. Podczas rozmowy z klientem program prosił by o podanie numeru kontaktowego i dokładnego adresu.
    W niektórych sklepach mają coś takiego tylko tak jakby jest pominięty ten etap z adresem.
  • #6 5110056
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    I od razu niech drukuje potwierdzenie zamówienia na takiej małej drukareczce fiskalnej :)
  • #7 5112849
    rufus.rafi
    Poziom 10  
    jeśli chodzi o drukowanie to może drukować na czym tylko będzie możliwe.
  • REKLAMA
  • #8 5112917
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    zenobeusz napisał:
    I od razu niech drukuje potwierdzenie zamówienia na takiej małej drukareczce fiskalnej :)

szybciej na drukarce tzw.kuchennej lub zamówień na drukarce fiskalnej drukuje się paragony po zrealizowaniu zamówienia .
    Ze znanych ale (płatnych mogę polecić SOGA http://oprogramowanie.novitus.pl/ ) niestety płatny , (demo jest darmo na 3 stoliki z obsługą magazynu i urządzeń zewnętrzych (drukarki zamówień , fiskalne , zdalne bonowniki) program wiem z doświadczenia świetnie się sprawdza w tego typu lokalach , i na pewno nie razi w oczy kelner latający z karteluszkami po sali
  • #9 5112988
    rufus.rafi
    Poziom 10  
    Program naprawdę dobry i łatwy w obsłudze. Tylko mi chodzi o to żeby na zamówieniach drukował się adres dostawy.
    Ale z tego programu też będę korzystał. wystarczy kupić tylko jakiś tani dotykowy monitor i kelner może zasuwać. Muszę jeszcze rozgryźć to do tych urządzeń mobilnych. Dzięki oleq_30 za ten programik. szkoda tylko że jest taki drogi.
  • #10 5113687
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    nie musisz używac ekranu dotykowego wystarczy najtańszy zestaw komputerowy i mysz jako wskażnik :D , podpinasz to routera z WIFI , z mobilnych urządzeń na pewno sprawdzone jest na MIO 550 (jest z WIFI ) , kelner puszcza zamówienie do kucharza nie odchodząc od stolika klienta , kucharz dostaje zamowienie na drukarke kuchenna ( można wykorzystać jakąkolwiek nie musi być konkretnie kuchenna, ja u klienta mam OKI3320-bo akurat taka klientowi zalegała)
    Program owszem jest drogi ale dość dobrze dopracowany porównując np do GastroPOS który jest droższy. Zresztą tam na stronie jest cała instrukcja w .pdf do programu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia prostego programu do przyjmowania zamówień w pizzerii, który umożliwiałby wprowadzanie dostępnych produktów, zbieranie danych klienta (numer kontaktowy, adres dostawy) oraz drukowanie potwierdzeń zamówień. Propozycje rozwiązań obejmują wykorzystanie bazy danych, np. Microsoft Access, lub stworzenie aplikacji webowej w PHP z bazą MySQL i systemem powiadomień o nowych zamówieniach. Wskazano również na możliwość integracji z drukarkami fiskalnymi lub kuchennymi do drukowania paragonów i potwierdzeń. Wśród komercyjnych rozwiązań polecono program SOGA, który obsługuje magazyn, drukarki zamówień i fiskalne oraz zdalne bonowniki, choć jest płatny. Do obsługi mobilnej sugerowano użycie taniego zestawu komputerowego z myszką i połączeniem WiFi, a także urządzenia MIO 550 z WiFi. Jako drukarkę kuchenną wymieniono model OKI3320. Programy takie usprawniają pracę kelnerów i kuchni, eliminując konieczność ręcznego zapisywania zamówień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA