logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows Vista zamiast Windows XP bez dual boot?

Eklerinho 04 Maj 2008 22:28 1518 8
REKLAMA
  • #1 5106210
    Eklerinho
    Poziom 10  
    Mam pytanie w sprawie zmiany windowsa XP na VISTE a mianowicie mam windows XP ale chce go zmienic na VISTE i czy jeżeli włożę płytę z windowsem i uruchomię kompa i bedę go instalował i po zainstalowaniu będę miał dwa windowsy ?? Xp i VISTE ?? czy automatycznie się windows XP usunię ? Bo jeżeli bede miał dwa windowsy to bardzo bym prosił o wytłumaczenie jak zrobic abym miał 1 windows VISTA.

Bardzo bym prosił o pomoc :|

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5106289
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Z poziomu instalatora Visty sformatuj partycję na której jest XP, C: systemowa podejrzewam ? W przeciwnym wypadku będziesz miał dwa systemy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5106380
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Szybko i na temat.
    Ale jak kolega chce się pobawić vista i ma komputer na tyle dobry żeby postawić viste to proponował bym zostać na razie na XP a viste zainstalować na wirtualnej maszynie.
    Zawsze to mniej problemów i nerwów na początku
  • Pomocny post
    #4 5106615
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Oczywiście pierwszo posprawdzaj czy masz wszystkie najnowsze sterowniki kompatybilne z Vistą pod dane podzespoły komputera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5107439
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A po co? Vista ma wszystko w sobie do poprawnej pracy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 5108662
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Jesli masz nowszy sprzęt szczególnie nie zintegrowany (typu dźwiękówka Creative, tuner tv, itp.) to nie jest tak kolorowo. A te sterowniki z automatycznego wyszukiwania często nie dają pełnej funkcjonalności tylko "oby działało".
  • #7 5109079
    Eklerinho
    Poziom 10  
    Ja jak kupiłem komputer miałem windows VISTE i niestety nie umiałem nic na nim robic ponieważ windows był po NIEMIECKU bo kompa miałem z niemiec i zmieniłem windows na XP . Teraz już wiem jak się obsługiwac VISTĄ po polsku oczywiscie więc chyba żadnych problemów nie bede miał :)

I Naprawde Serdeczne Dzięki za Pomoc ! :)
  • Pomocny post
    #8 5109121
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Eklerinho wystarczy że zainstalujesz polską Vistę z kluczem z naklejki tego niemieckiego.
    I będziesz miał wtedy po polsku i normalnie aktywujesz.
  • #9 5109463
    Eklerinho
    Poziom 10  
    Aha dobrze wiedziec :) Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować Windows Vista zamiast Windows XP bez tworzenia podwójnego rozruchu (dual boot), należy podczas instalacji Visty sformatować partycję systemową (zwykle C:), na której jest zainstalowany XP. W przeciwnym razie oba systemy będą obecne na komputerze. Przed instalacją warto sprawdzić kompatybilność sterowników podzespołów z Vistą, zwłaszcza w przypadku nowszego sprzętu lub urządzeń zewnętrznych, takich jak karty dźwiękowe Creative czy tunery TV, gdyż automatyczne wyszukiwanie sterowników może nie zapewnić pełnej funkcjonalności. Alternatywnie, jeśli komputer jest wystarczająco wydajny, można rozważyć instalację Visty na maszynie wirtualnej, co zmniejsza ryzyko problemów. W przypadku posiadania niemieckiej wersji Visty, można zainstalować polską wersję systemu używając klucza z oryginalnej naklejki, co umożliwi aktywację i korzystanie z polskiej wersji językowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA