logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP obok Visty na oddzielnej partycji?

mare37 29 Sty 2008 14:49 4093 11
REKLAMA
  • #1 4748395
    mare37
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam. mam problem z doinstalowaniem do Visty systemu XP jako drugiego systemu na oddzielnej partycji. Probowalem na rozne sposoby i ciagle sie wywala jeden lub drugi system. Korzystalem z tego> http://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/...on-your-pre-installed-windows-vista-computer/ ale to stek bzdur.
    Gdy podzielilem dysk na partycje i zaczalem instalowac Xp po starcie laduje sie XP ale gubi Viste. Nie ma mozliwosci wtedy zrobic boota startowego spod XP bo program VistaBOOTPro nie dziala. Wtedy musimy znow naprawiac Viste z plyty i gdy zrobimy bootloadera to oczywiscie mamy menu dwa systemy ale mozemy zapomniec o starcie XP. I tak na okraglo. Moze ktos ma pomysl jak to skonfigurowac krok po kroku?
    pozdr
  • REKLAMA
  • #2 4754355
    zearid
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Podstawa to zainstaluj na poczatku XP.
    Kolejna rzecz, zainstaluj Viste spod XP wybierajac opcje jako drugi system na osobnej partycji.

Ja swego w ten prosty sposob instalowalem system i nie zawadzal jeden drugiemu.
  • #3 4754510
    mare37
    Poziom 10  
    W ten sposób to każdy dzieciak o tym wie i to nie stanowi problemu..nie w tym rzecz. Jest vista z całym dodatowym oprogramowaniem i ma być XP doinstalowany ..na innych forach wyjaśniają sposób, ale nie działa tak jak trzeba..dlatego jeśli ktoś to robił krok po kroku i mu zadziałało to prosiłbym o informacje
  • #4 4754526
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Czy ty chcesz to zrobić znaczy do instalować jak to nazywasz na jednym dysku?.Jeżeli tak to będzie i widać jest mały problem.Z tego co wiem to vista skutecznie to utrudnia ale posiadając 2 dyski sam sobie pewnie poradzisz.Podaj linka na te fora czy choćby jedno gdzie takich rad udzielają,może mają rację może nie nie każdy będzie chciał tego szukać.
  • REKLAMA
  • #5 4754540
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    VistaBootPro można zainstalować pod XP bez żadnego problemu , ale wcześniej trzeba NetFramework 2.0 .Przeczytaj moje posty w tematach : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic855160.html , https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic921524.html . Jak napisałem zainstalowałem ostatnio XP obok Visty na laptopie Asusa i oba systemy działają bez zarzutu. Jeśli coś dalej niejasne ,pytaj.pozdrawiam
  • #6 4754555
    mare37
    Poziom 10  
    no tak rozumiem ze VistaBootPro spod XP oraz EasyBCD tez spod XP mozna ustawic zeby zrobic menu startowe na dwa systemy bez kombinacji ze zmiana plikow w wierszu polecen Visty. Ale co w przypadku gdy podczas instalacji XP na partycji D: on sie przeladowuje i przy starcie juz nie moze znalezc sciezki do dalszej instalacji? Zawiesza sie i wyskakuja male obrazeczki i klops.

Dodano po 7 [minuty]:

i tu jeszcze jest taka sprawa..ze jak juz sie ustawi menu to wystakuje brak po wyborze XP wyświetli się komunikat o braku pliku /ntldr i to nie dziala nawet wtedy gdy sa te pliki na dysku we wlasciwym miejscu. Poprostu nie ma wpisow do startu w BCDedit a niby VistaBOOtPro mial to zrobic
  • REKLAMA
  • #7 4754604
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    "We właściwym miejscu"?
    Ustalmy sprawę:
    Jeżeli masz OD RAZU komunikat o braku ntldr, to znaczy że masz bootloader XP. (VistaBootPro - Vista Bootloader - All Drives - Force - Apply)
    Jeżeli masz bootloader Visty, a po wybraniu XP masz komunikat o braku NTLDr, to rzecz jest prosta - XP wpakowal te pliki {ntldr,boot.ini,ntdetect.com} na C:\ (z vista) a nie na D_czy_cos: (z XP). Jak instalowałem ostatnio, to w VistaBootPRO OBU systemom jako partycję rozruchową musiałem podać dysk C:\ i wtedy odpala.
    Pewnie w tej chwili jako partycję systemową XP w vbpro masz podany dysk na którym jest XP, a to nie będzie działać jak należy...
  • #8 4754674
    mare37
    Poziom 10  
    Po zainstalowaniu XP wyszukuje pliki rowniez ukryte nie ma nigdzie takich ntdlr boot.ini niestety.

Dodano po 23 [minuty]:

Piszecie stek bzdur. zainstalowalem XP dzialal ladnie. Doinstalowalem Frameworka 2.0 i VistaBootPro. Uruchomilem VistaBOOtPro znalazl tylko jeden system Viste na C:. Dalem mu reinstal bootloader i all disk. Zresetowalem kompa. Wystartowala sama Vista. Zadnego menu startowego. Uruchomilem VistabootPro na Viscie nie znalazl w ogole xp i nie widzi drugiego dysku. LIPA

Dodano po 14 [minuty]:

Wreszcie poszlo. Zainstalowalem pod Vista EasyBCD i poustawial wszystko. Ta VistaBootPro jest beznadziejna. Nie wiem tylko czy po zainstalowaniu XP mozna od razu zainstalowac EasyBCD i tam odzyskac bootloadera do visty? Wtedy to jest najkrotsza droga do instalacji dwoch systemow.
  • #9 4754933
    piooo
    Poziom 29  
    Grunt ,że Ci działa .Ja to wszystko zrobiłem za pomocą VistaBootPro . Oczywiście przy jego uruchomieniu juz po odzyskaniu Visty on sam nic sobie nie poukłada tylko trzeba troszkę podziałac samemu. Najpierw dodajesz nowy system do uruchamiania tzn XP , bo jego nie ma w tabelce , poprostu podajesz scieżkę do dysku gdzie jest zainstalowany XP. Jeśli ponownie uruchomisz system musi pojawić się menu wyboru systemów , oczywiście wybranie XP kończy się komunikatem braku pliku ntdlr . Uruchamiamy VIstę , kopiujemy plik ntdlr na dysk gdzie jest XP , uruchamiamy ponownie komputer i już mamy dostęp do obu systemów.pozdrawiam
  • #10 4754953
    mare37
    Poziom 10  
    Tak robilem tylko ze VistaBootPro nie dodal drugiego systemu tylko wypisal brak dysku i startowala sama Vista.
    Wiec zainstalowalem easybcd i poszlo ladnie. Wiec dla zainteresowanych jak to robic polecam link >> http://neosmart.net/wiki/display/EBCD/Installing+XP+After+Vista
    pozdrawiam serdecznie i dziekuje wszystkim za pomoc

Dodano po 4 [minuty]:

..i jeszcze jedno..nie potrzeba kopiowac zadnych plikow boot.ini ntldr itp. easybcd sam to znajdzie jak mu wskazemy jaki system ma dodac do menu startowego
  • REKLAMA
  • #11 4755038
    piooo
    Poziom 29  
    Jeszcze mam jedno pytanie , w związku z tym brakiem widoku dysku z XP. Mój XP był zainstalowany na partycji ntfs , czy jest możliwe ,że Twój był na fat32 , bo może ta różnica tłumaczyłaby to zjawisko? Natomiast jeśli Twój też był na ntfs to nie znam wyjasnienia.pozdrawiam
    OK,
  • #12 4755055
    mare37
    Poziom 10  
    Wszedlem do Visty i zrobilem druga partycje panel sterowania>narzedzia administracyjne..i sformatowalem dysk D:.

Po uruchomianieu plyty instalacyjnej z XP wybralem formatowanie szybkie NTFS partycji D: bo wymagał i instalowalem XP dalej.
    pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z instalacją systemu Windows XP obok Windows Vista na oddzielnej partycji jednego dysku. Standardowa metoda instalacji XP przed Vistą jest znana, jednak autor ma już zainstalowaną Vistę i chce doinstalować XP bez utraty dostępu do Visty. Po instalacji XP system Vista jest "gubiona" i pojawia się problem z bootloaderem. VistaBootPro, narzędzie do zarządzania bootloaderem Visty, nie działa poprawnie pod Vistą i nie wykrywa systemu XP, co powoduje brak menu startowego lub błąd braku pliku ntldr przy próbie uruchomienia XP. Zalecane jest użycie EasyBCD, które działa pod Vistą i pozwala łatwo dodać XP do menu startowego bez konieczności ręcznego kopiowania plików boot.ini, ntldr i ntdetect.com. Instalacja XP powinna odbywać się na partycji NTFS, a po instalacji XP należy uruchomić EasyBCD w Viscie, aby poprawnie skonfigurować bootloader i menu wyboru systemu. Wskazano również, że pliki rozruchowe XP muszą znajdować się na partycji systemowej Visty (zazwyczaj C:), aby bootloader Visty mógł poprawnie uruchomić XP. Podsumowując, najprostsza i skuteczna metoda to instalacja XP na osobnej partycji NTFS, a następnie konfiguracja bootloadera Visty za pomocą EasyBCD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA