logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Format ContactID. Kody zdarzeń, różne wersje, przypisanie kodów.

saimon79 04 Maj 2008 23:26 17538 15
  • #1 5106450
    saimon79
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    witam,
    przeszukałem google i nie znalazłem wielu informacji po polsku na temat formatu ContactID.
    Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:
    - jakie kody oznaczają poszczególne zdarzenia w centralach alarmowych
    - czym dokładnie różni się wersja "wszystkie kody" od "wybrane kody"
    - jak prawidłowo przypisać kody w centralach satel
    - jak wygląda "proces" komunikacji centrali ze stacją monitorującą.
    pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 5106759
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    saimon79 napisał:
    witam,
    przeszukałem google i nie znalazłem wielu informacji po polsku na temat formatu ContactID.

Fakt, miałem kiedyś ten sam problem. A niektóre informacje są nawet płatne.

saimon79 napisał:

Chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy:
    - jakie kody oznaczają poszczególne zdarzenia w centralach alarmowych

Zobacz do tego pliku tekstowego - opis zdarzeń ContactID w wydaniu Satela : http://www.satel.pl/software/stmonexe.cid .
    W innych formatach jest oczywiście inaczej :D

saimon79 napisał:

- czym dokładnie różni się wersja "wszystkie kody" od "wybrane kody"

Tu sporo zależeć będzie od producenta sprzętu - ale o ile wiem, wersja "wybrane kody" oznacza wysyłanie podstawowych zdarzeń (uzbrojenie, rozbrojenie, alarm, awaria, test), podczas gdy wersja "wszystkie kody" raportuje każde zdarzenie jakie centrala jest w stanie rozpoznać, np. "powrót linii", "reset centrali", ... i inne średnio przydatne informacje.

saimon79 napisał:

- jak prawidłowo przypisać kody w centralach satel

Tego nie wiem, nie będę się ośmieszał odsyłaniem do instrukcji :D

saimon79 napisał:

- jak wygląda "proces" komunikacji centrali ze stacją monitorującą.

Tu mogę trochę powiedzieć:
    - modem podnosi słuchawkę i podaje sygnał "zachęty" - pojedynczy ton o odpowiedniej częstotliwości i czasie trwania (o ile wiem są to częstotliwości z przedziału 1400-1800 Hz)
    - jeśli centrala prawidłowo go odbierze, generuje odpowiedź - własny ton - potem nadaje kody DTMF w ustalonej ramce dla pierwszego zdarzenia które chce przesłać i czeka na odpowiedź modemu
    - jeśli modem odpowie tonem potwierdzenia - centrala nadaje kolejne zdarzenie
    - jeśli modem tego nie potrafi - potwierdzi koniec transmisji (to się chyba nazywa "kiss-off")i się rozłączy - centrala dzwoni ponownie i nadaje kolejne zdarzenie

Za wszelkie ewentualne nieścisłości z góry przepraszam - kompletowałem materiały dotyczące tych zagadnień już jakiś czas temu i mogłem zwyczajnie coś pokręcić :D .
  • Pomocny post
    #3 5108291
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    masz trochę materiałów
    Załączniki:
    • OPIS CONTACT ID.pdf (58.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BIBL. kodów. CON.ID.pdf (64.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 5109193
    saimon79
    Poziom 15  
    :P
    Bardzo wam dziękuję !
    tego własnie szukałem,
    pozdrawiam.

-------------------------------------------------------------------
    Nasunęły mi się jeszcze pytania
    w spotkanych do tej pory ustawieniach central firmy satel (CA64 i integra) w opcjach "monitoring" zauważyłem, że jeśli transmisja do SMA jest w innym formacie niż contactID to kody w poniższych tabelkach są mniej więcej takie jak w instrukcjach powyżej, a jeśli jest to contactID to zazwyczaj są tam kody w postaci "11" w każdym zdarzeniu.
    Format ContactID. Kody zdarzeń, różne wersje, przypisanie kodów.Format ContactID. Kody zdarzeń, różne wersje, przypisanie kodów.
    Format ContactID. Kody zdarzeń, różne wersje, przypisanie kodów.
    Czy stacja, SMA jeśli jest na oprogramowaniu satela (STAM-1,2) to komunikuje się z centralką, a centarala wystarczy, że ma po prostu zaznaczone pozycje o których ma informowac SMA?
  • #5 5109400
    BENO99
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Witam.
    W Contact ID wybrane kody --- wpisujesz do zdarzeń ,które chcesz przesłać obojętnie co a centrala i tak wyśle to wg standardu,po prostu zaznaczasz tylko te które chcesz wysłać.

W Contact ID wszystkie kody----nie musisz wpisywać nic do kodów zdarzeń.
    Centrala wyśle wszystko ze standardem.

Oczywiście w obu opcjach musisz wpisać identyfikatory centrali .

Pozdrawiam
  • #6 5110199
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Dokładnie, ustawiasz tylko format komunikacji i po sprawie.
    Tylko większość stacji monitorowania i klientów zapewne też , życzy sobie tylko wybrane kody.
    Wtedy poprostu zaznaczasz co ma być wysyłane i po temacie
  • #7 5110381
    saimon79
    Poziom 15  
    czyli jest tak jak myślałem - próżno szukac takich informacji w instrukcjach.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

P.S. Przydałby się temat objaśniający pozostałe formaty transmisji.
  • #8 6626657
    szpilus
    Poziom 11  
    Rozumiem, ze CID jest standardem i np. konfiguracja centrali DSC czy Jablotron ze stacja monitorowania STAM-2 Satela ogranicza sie do przypisania kodu obiektu i ewentualnie wybrania, ktore informacje o zdrzeniach maja byc wysylane do SMA?
  • #9 6627840
    edison

Poziom 26  
    Ocena: 55
    Tak, CID jest standardem. Jednak nie każdy sprzęt prawidłowo go interpretuje. Przykładem jest podłączenie dowolnej centrali Satel do modemu Optoscan. Niestety nie "potrafią" się dogadać w Contakcie ID.
    Konto firmowe:
    Multisec
    Różanki ul.Ogrodowa 1, Kłodawa, 66-415
  • #10 6630117
    szpilus
    Poziom 11  
    edison: co w takiej sytuacji? trzeba sie wiecej pomeczyc przy konfiguracji czy pozostaje dobor innego sprzetu?
  • #11 6631004
    edison

Poziom 26  
    W sytuacji o której wspomniałem jedynym rozsądnym wyjściem poza rozwiązaniami sprzętowymi jest załączenie któregoś z formatów impulsowych np. Ademco Slow. Testowałem na Ademco Expres i SIA, jednak tylko kilka central Satela na 100 potrafiło się porozumieć za pomocą Ademco Expres. O problemach z komunikacją z innymi modemami niż Optoscan nic mi nie wiadomo.
    Tu jest więcej o tym napisane.
    Konto firmowe:
    Multisec
  • #12 6631890
    szpilus
    Poziom 11  
    dzieki edison.
    swoja droga to ciekawe, ze istnieje taki standard jak CID, a jest roznie interpretowany przez roznych producentow.
  • #14 6857516
    saimon79
    Poziom 15  
    utak napisał:

hmmm.
    I już widać, że formaty CID różnych producentów central alarmowych nie są ze sobą w 100% zgodne. Wystarczy sobie porównać wyżej cytowany zestaw kodów i te, które zamiścił @s6spn6 na początku tematu.
    Nie wspominając tutaj moich prób z zestawieniem niektórych centrali PC 4020 z STAM-1.
  • #15 6857722
    edison

Poziom 26  
    Nie sugeruj się ściśle powyższymi tabelami, kody tam zawarte to jakby pewna konwersja przystosowana do użytku przez instalatora w poszczególnych centralach. Centrala i tak interpretuje je i wysyła standardem do stacji monitorowania. Czyli sama treść jest już (a raczej powinna być) ustandaryzowana.
    Konto firmowe:
    Multisec
  • #16 6862198
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    "mon79" to co ja wrzuciłem to dostałem kiedyś od AAT i staram sie tego trzymać wiem ze STAM2 używa tez tych kodów co podąłem wyżej chodź nie ukrywam ze jak instaluje na obiekcie w karcie programowania wypisuje kody jakie wpisałem i zawsze przesyłam kopie stacji monitorowania czy jest to stacja u mnie w firmie czy obca. Zawsze mogą sobie wpisać jako niestandardowe kody do bazy obiektów. I po problemie. Ewentualnie zajrzeć co dany kod oznacza. Chodź DSC i ConctactID w nim ma programowane to co tez podesłałem.

Podsumowanie tematu

✨ Format ContactID jest standardem komunikacji alarmowej, w którym kody zdarzeń odpowiadają konkretnym sytuacjom w centralach alarmowych. Wersja "wybrane kody" pozwala na przesyłanie tylko podstawowych zdarzeń, takich jak uzbrojenie, rozbrojenie, alarm, awaria czy test, natomiast wersja "wszystkie kody" raportuje wszystkie możliwe zdarzenia rozpoznawane przez centralę, w tym mniej istotne jak reset czy powrót linii. W centralach Satel (np. CA64, Integra) przypisanie kodów polega na zaznaczeniu, które zdarzenia mają być przesyłane do stacji monitorującej (SMA), przy czym w opcji "wszystkie kody" nie trzeba wpisywać poszczególnych zdarzeń, a jedynie identyfikatory centrali. Komunikacja odbywa się przez modem, który inicjuje połączenie sygnałem o określonej częstotliwości, a następnie centrala przesyła kody DTMF zgodnie ze standardem ContactID. Mimo standaryzacji, różni producenci central alarmowych implementują format CID nieco inaczej, co może powodować problemy z kompatybilnością, np. między centralami Satel a modemem Optoscan. W takich przypadkach zaleca się stosowanie alternatywnych formatów impulsowych, jak Ademco Slow lub Ademco Expres, choć ich wsparcie jest ograniczone. W praktyce konfiguracja CID w stacjach monitorowania Satel (STAM-1, STAM-2) sprowadza się do przypisania kodów obiektów i wyboru przesyłanych zdarzeń. Dostępne są także zbiory kodów i tabele ułatwiające instalatorom prawidłowe przypisanie i interpretację zdarzeń w różnych centralach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA