Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitoring telefoniczny, wprowadzanie danych. Kody.

slogan 15 Jul 2007 10:18 1311 4
Optex
    slogan
    Level 13  
    Proszę Kolegow o informacje na temat wprowadzania danych do monitoringu teleonicznego.Chodzi mi o podawanie kodów do stacji monitorującej ręcznie.Czy wprowadzane dane są narzucone od stacji monitorujacej..od kogo zależy wybór składników..o wraca problem monitoringu radiowego..lokalnie są różne standarty..od Nemroda po Visonic..pokażcie przykladowe podłączenie nadajnika radiowego do Ca6.
  • Optex
  • Helpful post
    Zbych034
    Level 39  
    W CA musisz ustawić takie formaty jakie ma stacja monitorująca. Z centrum monitorowania instalator dostaje kod obiektu, format podstawowej i zapasowej transmisji razem z kodami. Jeżeli będzie niezgodność to system nie prześle wiadomości albo zostanie ona odczytana błędnie przez obsługę. Wyobraź sobie iż twój obiekt ma inne kody niż operator odczytuje z monitora (np masz faktycznie napad a wg operatora jest uzbrojenie). Przy monitorowaniu radiowym jak podłączyć dany sprzęt trzeba szukać w instrukcji nadajnika. Są bardzo różne standardy np sterowaniem minusem lub bywało plusem, zanik sygnału wywołuje sygnał lub odwrotnie itp.
  • Optex
  • Helpful post
    rx/tx
    Level 15  
    Witaj

Sytuacja wyglada tak , w chwili obecnej wiekszosc stacji monitorowania pracuje na kodach "uniwersalnych" Contakt ID i SIA , co to oznacza ?
    Kody tego typu nie wymagaja wpisywania recznie od Ciebie kodów dla poszczególnych informacji (uzbrojenie rozbrojenie alarm) jedyne co musisz zrobić to znac identyfikator centrali podawany przez stacje monitorujacą (inaczej kod obiektu) , po jego zaprogramowaniu wszystko dziala "z automatu" . Przy CID musisz czasmi zaznaczyć aby centrala oczekiwała dluzej na sygnał z stacji monitorowania w satelach jest to zalecane.
    Co do radia to najszybciej podłączyć nadajnik poprzez przekaznik do wyjscia sygnalizatora , musisz pamietać w takim przypadku aby sygnalizator posiadał w swoim obwodzie dodatkowy bezpiecznik tak aby zwarcie sygnalizatora powodowało przepalenie bezpiecznika a nie wylaczenie nadawania sygnalu mionitoringu . Mozesz tez wydzielic oddzielny obwód sygnalizatora na przekazniku. Dalej podłaczjac nadajnik staraj sie aby w stanie normalnym (bez alarmu) wejscie alarmowe nadajnika bylo zwierane do masy nadajnika ( lub plusa lecz takich nadajników juz prawie nie ma) pozwoli ci to na dwie sprawy popierwsze informowanie o alarmie z centralki jesli przekaznik zasilony z wyjsci sygnalizatora rozewrze styki ale tez masz monitoring kabla pomiedzy nadajnikiem a centrala w razie jego przeciecia nastapi rozwarcie i wyslanie sygnalu alarmu.
    Sygnal uzbrojenia i rozbrojenia zdecydowanie ODRADZAM podlaczac bo niby co kogo obchodzi czy alarm jest uzbrojony czy nie , pamietaj na stacjach monitorowania pracuja TYLKO ludzie , jak wskazuje historia bywaly przypadki okradania mieszkan kiedy zapomniano uzbroic alarmu.
    Nie daj sie omamić niby wygoda ze mozesz zadzwonic i dowiedziec sie czy system jest uzbrojony.

Pozdr.
    RX/TX
    slogan
    Level 13  
    Intaresują mnie praktyczne działania a nie te w instrukcji instalatora.Proszę o odpowiedzi bo nigdy tego nie robiłem,teoretycznie jestem przygotowany..Jak dotąd ograniczałem powiadomienia pod wskazane numery bez wpisywania kodów.
  • Helpful post
    rx/tx
    Level 15  
    Dobra no to jedziemy , postaram ci sie pomoc , musisz mi tylko opisac system i co chcesz aby bylo monitorowane , jak masz centralke i jak w chcwili obecnej podlączona , co juz zaprogramowałes i jaki ma byc efekt koncowy , czy masz juz id obiektu ze stacji monitorowania i czy ta stacja obsługuje contact ID

pozdr.
    RX/TX