logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować dzwonek z transformatorem, by zawsze odtwarzał bim-bam?

dgaleza 05 Maj 2008 14:50 2561 1
REKLAMA
  • #1 5107847
    dgaleza
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Witam,
    Otrzymałem dzwonek zasilany transformatorem, lecz sterowany w sposób przedstawiony w załączniku.
    Do transformatora podłączamy 230V, a przyciskiem sterujemy dzwonkiem. Ostatecznie do dzwonka powinny dochodzić 4 przewody.
    U mnie do dzwonka dochodzą 2 (L i N 230V), przy czym L jest sterowane przez włącznik. Podłączyłem więc je pod transormator, a złącza przycisku (P) zwarłem.
    W efekcie po naciśnięciu przycisku na zewnątrz uruchamiany jest transformator i dzwonek, ale po kilkakrotnym naciśnieciu przycisku na zewnątrz, dzwonek wydaje już różne dziwnie modulowane dźwięki.
    Chciałbym, by każdorazowo po naciśnięciu włącznika odtwarzano od początku "bim-bam". Czy istnieje jakiś prosty układ resetujący dzwonek?
    Pozdrawiam
    Damian
    Jak zresetować dzwonek z transformatorem, by zawsze odtwarzał bim-bam?
  • REKLAMA
  • #2 5108584
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jeśli to dzwonek elektroniczny to może to wynikać z tego, że kondensator nie rozładowuje się do konca. Więc sprawę rozwiązałoby dołączenie do kondensatora równoległego rezystora, który rozładowałby ów kondensator.

--
    pozdrawiam
REKLAMA