Witam,
odświeżam temat gdyż chcę wykonać coś podobnego. Zanim jednak przejdę do realizacji wolałbym upewnić się, że ma to szanse zadziałać
Potrzebuję wysterować poprzez dzwonek bezprzewodowy przekaźnik, najlepiej gdyby to był przekaźnik na 4,5V ale nie wiem czy coś takiego dostanę więc niech będzie na 12V. Przekaźnik może załączyć się jedynie na chwilę, aby podać impuls sterujący kolejnemu układowi. Przekaźnik ten chciałbym wysterować tranzystorem NPN podając na bazę napięcie z głośniczka. Jest to sygnał zmienny i pomiędzy + na głośniku a masą dochodzi maksymalnie do wartości 2V.
Czy jeśli wobec tego dobrałbym wartość rezystora przed bazą tranzystora tak, aby przy maksymalnym napięciu na głośniku napięcie na wejściu do bazy nie przekroczyło 0,7V, byłaby szansa załączenia tego tranzystora? Pytam pod kątem tego sygnału zmiennego z generatora, czy może on załączyć tranzystor?
Układ dzwonka zasilany jest z 3 baterii 1,5V. Chcąc zasilić go z zasilacza 12V zastosowałem stabilizator napięcia na 5V i dodatkowo jeszcze diodę półprzewodnikową aby dodatkowo obniżyć o kolejne 0,5V. Czy może być takie rozwiązanie?
Dołączam schemat jaki udało mi się sporządzić, prosiłbym o weryfikację czy to ma prawo zadziałać i czy nie uszkodzi układu dzwonka.
Z góry dziękuję za wszelkie rady,
Pozdrawiam