logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet przez wifi na 2 komputery??

kacpi18 05 Maj 2008 15:00 5707 7
REKLAMA
  • #1 5107880
    kacpi18
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z podzieleniem dostępu do internetu na dwa komputery.
    Jeden to laptop, drugi jest stacjonarny. Internet odbieram przez wifi. Wygląda to tak:
    Jak podzielić internet przez wifi na 2 komputery??
    Nie wiem czym to połączyć. Prosiłbym o pomoc w wyborze sprzętu w jak najniższej cenie. Pozdrawiam, Kacper
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5107890
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Potrzebujesz AP (np. Edimax EW-7206APg) i router z wbudowanym AP (np. Linksys WRT54G).
  • REKLAMA
  • #3 5107901
    kacpi18
    Poziom 10  
    Czyli potrzebuję obydwóch tych rzeczy??
    Zapomniałem dodać, że mam jeszcze kartę wifi na pci, a na pcmcia mogę dokupić, jeśli by to coś zmieniło.
  • REKLAMA
  • #4 5107946
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1063
    Nic innego nie wymyślisz potrzebujesz dwa urządzenia. Ja miałem podobna sytuacje. Na początku net byl podłączony do PC i w nim była karta Wifi która udostępniała net na laptopa. Wada tego rozwiązania jest to ze musi działać PC aby korzystać z neta na laptopie. Teraz mam dwa AP TP-link 501 i 543 nie ma problemu z netem wszystko działa niezależnie
  • Pomocny post
    #5 5108529
    qciu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Masz jeszcze jedną możliwość ale prawdopodobieństwo jej wykonania jest małe. Jeśli AP providera od którego odbierasz internet to linksys możesz kupić AP Linksys WRTG54 czy WRT54G(na allegro znajdziesz) i on ma możliwość jednoczesnego odbierania WiFI i wysyłania drugą anteną. Jego wada to to że nie łączy się z innymi AP tylko Linksys. A jak nie to kup 2 AP jeden musi mieć tryb client. Ja własnie kupiłem 2 AP BlackBox za 158zł(uzywane) i jestem zadowolony. Ew kup 1 blackbox na odbior WiFi a 2 jakis zwykły AP na wysyłke po domu.
  • #6 5109183
    kacpi18
    Poziom 10  
    A nie dałoby się tego jakoś ustawić tymczasowo na kabel, tzn. jeśli stacjonarny komp działa, to internet idzie na laptopa?? Bo nie mam zbyt wielkich funduszy, a nie znam się na sieciach za bardzo... Dzięki za odpowiedzi:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 5113756
    qciu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Daloby się. Potrzebujesz w kompie i laptopie karty sieciowe, jak w miare nowe sprzety to powinny być zintergrowane i kabel skrętkę z koncówkami RJ-45(takie jak telefoniczny tylko ze wiekszy). Podłączasz to tym kablem konfigurujesz w systemie i gra wszystko. Najlpierw konfiguruj ten komp który ma połaczenie z internetem potem resztę.
  • #8 5118558
    kacpi18
    Poziom 10  
    Oki:) dzięki wszystkim, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor posiada internet odbierany przez WiFi i chce podzielić dostęp na dwa komputery: laptop i stacjonarny. Rozwiązaniem jest użycie dwóch urządzeń: punktu dostępowego (AP) oraz routera z wbudowanym AP. Można też zastosować dwa AP, z których jeden działa w trybie klienta odbierającym sygnał WiFi, a drugi rozsyłającym go dalej. Alternatywnie, jeśli karta WiFi jest na PCI lub PCMCIA, można rozważyć udostępnianie internetu z jednego komputera na drugi, jednak wymaga to, by komputer z internetem był włączony. Istnieje także możliwość połączenia komputerów kablem sieciowym (skrętka RJ-45) i skonfigurowania udostępniania internetu przez kabel, co jest tańszą opcją. W dyskusji wymieniono konkretne modele sprzętu, które spełniają te funkcje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA