logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować czcionkę Monotype Corsiva w Open Office na drugim komputerze?

fotobzyku 05 Maj 2008 17:47 26870 10
REKLAMA
  • #1 5108413
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam.
    Posiadam dwa komputery na jednym mam msoffice oraz open office i mogę bez problemu zarówno w jednym jak i drugim programie urzywać czcionki Monotype Corsiva. Na drugim komputerze mam tylko Open Office i niestety tej czcionki brakuje.
    Co mogę zrobić by na drugim komputerze także działała czcionka Monotype Corsiva w open office?
    Czy mogę skopiować jakieś pliki i przenieść z jednego komputera do drugiego? Będę wdzięczny za poradę i pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5109367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5110649
    fotobzyku
    Poziom 25  
    Będę wdzięczny za przesłanie czcionki Monotype Corsiva bo jest mi niezbędna a dostęp do drugiego komputera będę miał dopiero wieczorem. lukmar(_at_)go2.pl
  • REKLAMA
  • #5 5137673
    chapajew
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Wpakowałem ją do Fonts i w open office nie mam jej
  • #6 5137723
    fotobzyku
    Poziom 25  
    U mnie działa bez problemu
  • #7 5138436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5145613
    chapajew
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    wziąłem ją ze swojego kompa i wkleiłem do laptopa tam gdzie mam open office, mam tekst napisany w Monotype Corsiva pisze ze jest ta czcionka ale wyglad ma inny czcionka na podgladzie na laptopie ma wyglad prawidlowy, a w Open officie jak chjce zmienic to nie widac jej w rodzaju czcionki wogóle
  • #9 5145825
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Samo skopiowanie nie instaluje czcionki - po wejściu do folderu fonts (czcionki) kliknij

Plik \ Zainstaluj nową czcionkę
  • #10 5145826
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Żeby Windows prawidłowo zainstalował czcionkę, nie wolno wrzucać jej do foldetu FONTS "byle czym" (wypakowując rarem, kopując total commanderem etc.). KONIECZNIE musi to być "goły" rozpakowany plik czcionki, i KONIECZNIE trzeba go wrzucić przy użyciu eksploratora, (ew. Panel sterowania->Czcionki->menu Plik->Zainstaluj nową czcionkę.) Wtedy przez moment mrugnie ci podwójny pasek postępu "Instalacja czcionki" i po restarcie OpenOffice (jak większość programów ładuje listę czcionek przy starcie) powienieneś już ją widzieć jak należy.

//EDIT: Hej! 9:24! To nie fair! Zacząłem pisać pierwszy ;)
  • REKLAMA
  • #11 5211990
    eMCe2008
    Poziom 2  
    A co zrobić by mieć ogonki w tej czcionce?

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować czcionkę Monotype Corsiva w Open Office na drugim komputerze, należy skopiować plik czcionki z folderu Fonts systemu Windows pierwszego komputera do folderu Fonts na drugim komputerze. Jednak samo skopiowanie pliku nie wystarczy – czcionka musi być zainstalowana prawidłowo poprzez eksplorator Windows lub Panel sterowania, wybierając opcję „Zainstaluj nową czcionkę”. Plik czcionki musi być rozpakowany i dodany bezpośrednio, nie jako archiwum. Po instalacji i restarcie Open Office czcionka powinna być dostępna. Problemy pojawiają się, gdy plik jest kopiowany w formie archiwum lub nie jest instalowany przez system, co powoduje, że czcionka nie jest widoczna w programie. Dodatkowo pojawiło się pytanie o możliwość używania polskich znaków diakrytycznych („ogonki”) w tej czcionce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA