logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta Planet WL-8310 rozpoznawana jako Atheros AR5005GS po formacie - brak połączenia

shel82 05 Maj 2008 20:50 1713 10
REKLAMA
  • #1 5109111
    shel82
    Poziom 18  
    Ocena: 116
    Witam, mam następujący problem, po sformatowaniu nie mogę skonfigurować swojego połączenia z osiedlową siecią radiową, tzn. Posiadam nr swojego IP, DNS, maskę, ssid itd., ale przy instalowaniu sterowników do mojej karty radiowej Planet WL-8310, komputer rozpoznaj ją tylko jako Atheros AR5005GS i rzeczywiście po sprawdzeniu na jakim scalonym jest zrobiona wszystko się zgadza, ale gdy instaluję sterowniki od Planet WL-8310 dostarczone w opakowaniu od karty radiowej program konfigurujący połączenie na chwile się pojawia i znika i nie mam możliwości wpisania swoich danych?
    nie wiem co jest grane, wczesniej wszystko było ok, a teraz nie mogę się połaczyć, z góry dzięki za podpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 5109154
    jasnyjanusz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witaj na początek wejdź w panel sterowania , dodaj usuń urządzenia i sprawdź czy Planet WL-8310 działa poprawnie i czy komp ją wykrył w razie czego spróbuj ją zainstalować ponownie .pozdro
  • REKLAMA
  • #3 5109254
    amierz84
    Poziom 13  
    Ja bym proponował spróbować konfiguracji za pomocą programu załączonego z kartą (nie w programie windowsowym), i zwrócić uwagę czy jest SP2. A skoro karta się rozłącza to jeszcze czy wszystko ok z wtyczką od anteny.
  • #4 5109258
    shel82
    Poziom 18  
    Tak, działa poprawnie, istalowałem i odinstalowywałem kilkakrotnie sterowniki, poza tym komp wysyła pakiety, ale ich nie odbiera, po skonfigurowaniu pod windowsem...?
    na knfiguracji pod orgnialnym oprogramowaniem wiesza kopma, albo go resetuje, sciągałem inne sterowniki do karty, ale to samo, zaczynam się zastanawiać, czy np mój obecny windows nie gryzie się z w/w oprogramowaniem od karty?
  • #5 5110348
    amierz84
    Poziom 13  
    To podaj jakiego wcześniej miałeś windowsa, jakiego masz teraz i jaką wersję sterowników masz.
  • REKLAMA
  • #6 5110357
    shel82
    Poziom 18  
    wcześniej miałem Windows Home, teraz Profesional z SP1, sterowniki ciągle te same z płyty dołączonej do zesatwu...
  • #7 5110370
    amierz84
    Poziom 13  
    Ponownie proponuję zaktualizować sobie do SP2. Na Win XP SP1 miałem często problemy z dobraniem sterownika. (co prawda na czipsecie RTL, ale u Ciebie może być podobnie).
  • #8 5113976
    shel82
    Poziom 18  
    Jednak to nie windows, doszedłem metodą prób i błędów do:
    podczas instalacji sterowników do Planet WL-8310 zapisuje on między innmi dwa pliki do Autostaru, jeżeli je usune, zresetuje kompa zaznacze i odznacze by nie korzystał z ustwien wnidosowskich dla sieci bezprzewodowych i powtórnie uruchomie program od karty radiowej pojawia mie sie aktywna ikona:
    Karta Planet WL-8310 rozpoznawana jako Atheros AR5005GS po formacie - brak połączenia
    i czasem pojawia się:
    z tym, że Link Quality mam na jakieś 37%
    i tu jeszcze raz pytanie jak skonfigurować to połączenie uzywając windosowskich ustawień - czy wystarczy jak wpiszę w ustawieniach karty (TCP/IP) Adres IP, Maskę podsieci, Bramę domyślną, preferowany i alternatywny DNS, pytam, bo już zgłupiałem, bo jak tak robię wywala mi jeszcze zapytanie o klucz sieciowy, którek na umowie nie mam?
  • REKLAMA
  • #9 5114019
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Jeżeli operator uzywa IP itd. na sztywno tzn wpisanych recznie to jaknajbardziej musisz je wpisac do w/w protokołu. Klucz sieciowy to inna sprawa bo jezeli sieć jest takowym kluczem zabezpieczona (WEP, WPA) to marne szanse żeby operotor Ci go podał (to mniejwięcej tak jakbyś dorobił tysiąc kluczy do swojego mieszkania i rozdał ludziom na ulicy).
    Tu musisz się zwrócić do operatora.
    LQ na 37% troszeczke za mało jak dla tej karty, taki poziom był od początku czy coś ewentualnie namieszałeś że tak spadł.
    Generalnie problem z kartami PLANETA był od początku ich wprowadzenia na rynek i tak naprawde to niewiadomo co było przyczyną dziwnych zachowń komputerów, restrty, zawieszanie się całkowite lub na kilka minut. Chociaż z 8310 nie zauważyłem jakiś problemów -- moze akurat nie miałem feralnego zestawy karta--płyta główna.
    Pisałem kiedyś coprawda o 8305 ale z tego co widze problem dotyczy również 8310
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic159318.html
    pozdr.
  • #10 5114183
    shel82
    Poziom 18  
    Więc teraz nie rozumiem, jezeli sformatuję dysk i wszystko wgram od nowa, a nie mam klucza sieciowego to jak mam skonfigurować połączenie z siecią bezprzewodową? dodam, że każa wizyta gościa od sieci to przynajmniej 50zł - i teraz zaczynam się zastanawiać czy to uczciwe pobieranie takiej opłaty?
  • #11 5114298
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    shel82 napisał:
    Więc teraz nie rozumiem, jezeli sformatuję dysk i wszystko wgram od nowa, a nie mam klucza sieciowego to jak mam skonfigurować połączenie z siecią bezprzewodową? dodam, że każa wizyta gościa od sieci to przynajmniej 50zł - i teraz zaczynam się zastanawiać czy to uczciwe pobieranie takiej opłaty?

Nie bardzo uczciwe, (powinieneś dostać na piśmie wszystkie potrzebne dane do konfiguracji sieci), jeśli administrator nie podał tego, to albo nie jest to potrzebne (nie wszystkie sieci używają kluczy), albo lubi pobierać 50PLN za każdy "uwalony" system :) ale czasami tak jest... ;))
    Dawno nie robiłem tego, ale jak dobrze pamiętam.... to:
    1. w miarę możliwości wywal (czyt. odinstaluj) wszysko co związane z kartą, sterowniki, soft,
    2. rzeczywiście jeden z kolegów wspomniał o SP2 które to rozwiązywało wiele problemów.. więc sprawdź czy masz SP2
    2. nie wiem jak nowe karty, ale starsze miały "śmieszny" acz ważny wpis w instrukcji obsługi - najpierw zainstaluj sterownik! a dopiero potem "wepnij" kartę do komputera..... (długo kiedyś googlałem nad tym, a się chyba okazało że chodzi o tzw. sieć "zerową" czy też ustawienia tej sieci w windowsie...)
    3 we właściwościach połaczenia (w zakładce "sieci bezprzewodowe")odznacz (jak jest "ptaszek" to go "wyłącz") aby nie używał ustawień windowsa - wtedy ustawiasz wszystkie parametry w dołączonym do karty sofcie.
    BTW. możliwe ze słaby sygnał wynika ze złego ustawienia w systemie parametrów anteny (mój przypadek - ustawienia domyślne anteny dawały sygnał rzędu 30%, po przestawieniu ręcznym tych parametrów skoczyło na 80-90%)

jak pomoże to miło :)
    jak nie to śledze posta i coś sie jeszcze wymyśli :)
    pozdrawiam

jajco72

Podsumowanie tematu

✨ Po sformatowaniu systemu Windows XP z wersji Home na Professional SP1 użytkownik ma problem z konfiguracją karty radiowej Planet WL-8310, która jest rozpoznawana jako Atheros AR5005GS. Sterowniki dostarczone z kartą powodują zawieszanie się programu konfiguracyjnego i reset systemu. Próby instalacji i deinstalacji sterowników nie przynoszą efektu, a komputer wysyła pakiety, lecz ich nie odbiera. Zalecane jest sprawdzenie, czy system posiada zainstalowany Service Pack 2, który poprawia kompatybilność sterowników. Konfiguracja powinna być wykonana za pomocą oryginalnego oprogramowania dołączonego do karty, a nie narzędzi Windows. W przypadku sieci z ręcznie przypisanymi adresami IP, DNS i maską podsieci, należy je wprowadzić w ustawieniach TCP/IP karty sieciowej. Problem z kluczem sieciowym (WEP/WPA) wymaga kontaktu z operatorem sieci, gdyż klucz ten jest niezbędny do połączenia z zabezpieczoną siecią. Niska jakość sygnału (Link Quality około 37%) może wpływać na stabilność połączenia. Zaleca się odinstalowanie wszystkich sterowników i oprogramowania związanych z kartą, instalację sterowników przed podłączeniem urządzenia oraz wyłączenie korzystania z ustawień sieci bezprzewodowej Windows w panelu sieci. Operator powinien dostarczyć wszystkie niezbędne dane do konfiguracji sieci, a pobieranie opłat za każdą wizytę serwisową jest kwestionowane pod względem uczciwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA