logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolne działanie WiFi na Acer Aspire 3690 z kartą Atheros 5005G, Win XP SP2

chara 26 Kwi 2007 13:28 4735 13
REKLAMA
  • #1 3823256
    chara
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Karta Atheros 5005G b/g + ACER Aspire 3690 WIN XP SP2

Sterowniki instalowane kilka razy z róznych źródeł.
    Sygnał łapie doskonały łączy sie bez problemu lecz strasznie przymula. Nie mozna spingowac tego kompa. Internet chodzi ale bardzo wolno ok. 2 min odpala sie google. Co moze byc nie tak. Wylaczony firewwal i antywirus. Swieży system.

Post był raportowany.
    (Problem) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3823586
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam, wrzuć logi z HiJackThis'a i Comboscan'a
    Urządzeniem nadawczo-odbiorczym jest Sagem Livebox??
  • #3 3824060
    chara
    Poziom 13  
    Opisze dokladniej problem.

Wiec tak kupiłem wczoraj ACERA Aspire 3690 z kartą Atheros AR5005G (a przynajmniej tak ją wykrywa swieżo zainstalowany Windows XP SP2).

Mam w domu D-Linka DL-514 który juz od roku obsluguje dwa inne laptopy. Wszystko dzialalo bez problemu.

W tym laptopie jednak tak nie jest. Po zainstalowaniu automatycznie sterowników w Windzie wyskakuje iz znaleziono sieci bezp.. Klikam wpisuje hasło do sieci. Pobieranie adresu IP ->pobrano. Jakosc sygnału doskonała. Sprawdzam ipconfig - karta pobrała wszystkie prawidlowe adresy jak robie release i renew to odswierzenie adresu zajmuje jej doslownie sekundke - wiec wszystko pieknie. Natomiast wchodze w neta i mi sie google odpala w 2 min. Cos nie tak wylaczam firewala i wszystkie antywiry. Dalej to samo. Wchodze w cmd probuje co kolwiek spingowac - zero odpowiedzi. Czasami jakis pakiet przejdzie ale polaczenie niby wszystko gra. Najnowsze stery ze strony ACERA zainstalowane i dalej to samo. Macie jakies pomysły ?

Po rozmowie z konsultantem zainstalowalem najnowsze stery i zaktualizowalem biosa Dalej to samo

Przypominan ze system jest swierzo zainstalowany. Jest w nim tylko SP2 + najnowsze aktualizacje Sterowniki chipsetu intela i oczywiscie steroniki od Atherosa
  • #4 3824326
    kazik_
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    ustaw twarde ip, może DHCP lub automatyczne DNS nawala,

Acer ma to do siebie i do swoich kart Wifi ze jak nie masz idealnego launchmanagera, dokładnie pod dany model to się idźe pohlastać, a szczególnie jak połowa sterów na serwerze Acera nie idzie ściągnąć, pewnego dnia pięknego 4 godziny instalowałem WiFi do Aspire 3020, Mamy tylko 1 taki laptop na dodatek prywatny w fabryce Asusa i mi prawie przypadło go przeinstalować i skonfigurować zgodnie z wymaganiami firmy. Także ja nie chcę tego sprzętu nawet na oczy widzieć, Asus ma tzw. ATK i śmiga prawie na wszystkich lapkach.
  • REKLAMA
  • #5 3825991
    chara
    Poziom 13  
    Przesłali mi z serwisu Acera stery których nie ma jeszcze nawet na ich ftpie. Tez dupa. Facet powiedział ze mam spakować laptopa i wysłać do nich ale ja sie tak łatwo nie poddaje :). Czy jest możliwe ze np. ta karta jest nie kompatybilna z moim AP? Oby dwa urządzenia pracują w 802.11b wie c chyba nie możliwe. Sam już nie wiem. Znajomy przyniósł wczoraj na PCMIA kartę Orinoco Golg b/g. Na niej internet śmiga pięknie. Nie wiem o co tu może chodzić...

Stalego IP +DNSY juz dawno wpisywalem. NIe pomaga...
  • REKLAMA
  • #6 3827120
    robsonsm
    Poziom 2  
    Jeśli karta łączy się z AP i pobiera wszystkie ustawienia odnośnie DHCP, wina leży prawdopodobnie w ustawieniach karty w laptopie. Wyłącz w panelu sterowania eXtended Range ustaw tylko standard 802.11b. Szczegółowe ustawienia będziesz miał po zainstalowaniu sterowników do karty z procesorem atheros znajdziesz na stronie producenta.
  • #7 3827486
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Popieram wypowiedz przedmówcy. Wina lezy na 100% po stronie ustawień autherosa. Wklep mu na sztywno 1mb lub 11 jesli jest dobry sygnał. Więcej nie prubuj. Wyglada na to że atheros na siłe chce sie spiąć na 54 mb. Xtra range też mu w tym nie pomaga-wyłącz. Wchodzisz do menagera urządzeń , potem klikasz na karte sieciową (autherosa, bo pewnie masz dwie) i w zakładce zaawansowane są te opcje)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3828871
    chara
    Poziom 13  
    Kombinowalem troche tak jak mowiliscie. Niestety karta ma bardzo ubogie mozliwosci konfiguracji. W menadzerze urzadzen nie ma mozliwosc ustawienia tegeo Ex Range ani nawet predkosci. Jest , adres mac, kanaly, kodowanie, ant on/off, fragment treashold i to by bylo na tyle. Zamiana steronikow tez nie pomaga - brak mozliwosci zmiany dokladnych parametrów. W programie narzedziowym do karty jest kilka rzeczy wiecej takich jak moc anteny w % i profile do ustawienia. We wszystkim grzebalem i nic. Odziwo kiedy nic nie robilem karta ma przeblyski i dziala przek kilka min w miare nawet. Zaklucenia nie wchodza w gre. Net stubler pokazuje idealnie a AP stoi pol metra od laptopa. Windows sam zmienia predkosc prawidlowo nawet poniewaz nie przekracza 11mbps czyli tyle ile uzdzwignie moje AP które dziaBa w standardzie b. Nie moge nigdzie wymusic b - ale jak napisalem chyba automatycznie ustawila sie na b bo nie wjezdza wyzej niz 11mbps. Czy istnieje jakies alternatywne kompatybilne z ta karta oprogramowanie ktore umozliwilo by mi zmiane tych parametrów?? Serwis Acera nie ma niestety nic wiecej na ten temat do powiedzenia - tacy specjalisci !!

Aha mam jeszcze jeden pomysl. Mam na Live DVD najnowsze wydanie AUROXA. Niestety automatycznie nie montuje tej karty. Jesli mozna by ja jakos zainstalowac na Livie mozna by sprawdzic czy wina nie lezy po stronie sprzetowej. Tylko by mi musial ktos wytlumaczyc jak to sie tam instaluje... :)
  • #9 3830268
    mapek_sz
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    zciąg sobie inne stery do tej karty, nie acera, tylko po modelu autherosa. Jak inne nie pomogą to oddaj do gwarancji. U mnie działa bez problemu.
    pozdrawiam
  • #10 4083075
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    a mam podobny problem: Acer 3694wlmi - wifi na Atheros AR5007EG router linksys WRT54GC. Każdy inny laptop bez problemu współpracuje z tym routerem a ten shit raz działa a raz nie działa. Spróbuj kliknąć prawym klawiszem myszy w ikonkę połączenia bezprzewodowego w systray'u i wybrać napraw Mój lap w tym momencie zalicza piękny zwis i reaguje tylko na jedyny pewnie działający przycisk w komputerze: reset. Mam xp HE
  • #11 4799225
    TomajPL
    Poziom 11  
    Mam 5100 i komp mi wstawał po instalce do 5 min a przy otwieraniu stron nie jedna książke przeczytałem. Moja rada jest taka - po instalce wrzuciłem tyko same sterowniki z Acera bez ich software'u.Myśle że ich oprogramowanie pozostawia wiele jeszcze do życzenia.Książek juz nie czytam a komputer działa niedopoznania;) Pozdrawiam.
  • #12 4806225
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Tu masz stery do athereosa ja tez do mojego D-Linka je zainstalowałem bo oryginalne są do dup...
    Załączniki:
    • Win2000_XP.rar (5.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4806390
    RemekRR
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Częsta przpadłość acerów, nikt za psi grosz nie zrobi mercedesa i nie ma co liczyć na wysoką jakość podzespołów.

System fabrycznie instalowany pięknie chodzi ale tylko z tym do czego został zaprojektowany, a po zainstalowaniu kilku dodatkowych aplikacji zaczyna przymulać i to ostro.

Jeżeli chodzi o twoją kartę to format c: -> instalacja xp prof -> instalacja brakujących sterowników (nie instaluj niczego z płyt acera)

hymm, i zanim zobisz ewentualny format wyłącz wszystkie pracujące kompy, tak aby tylko ten lapek mógł się łączyć z routerem, zobacz co będzie się działo. Wina jest ewidentna po stronie karty, ale sterowniki acera, niekoniecznie te od karty potrafią nieźle mieszać i robić problemy, dlatego polecam świeży system nie acerowy.
  • #14 5976712
    blade130285
    Poziom 1  
    Posiadam podobny problem w laprope fujitsusiemens stan lacza jest caly czas uwierzytelnianie.W drugim moim lapie toschiba lacze sie bez problemu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wolnego działania połączenia WiFi na laptopie Acer Aspire 3690 wyposażonym w kartę sieciową Atheros AR5005G działającą pod systemem Windows XP SP2. Mimo doskonałego sygnału i poprawnego pobierania adresu IP, przeglądanie internetu jest bardzo wolne, a pingowanie komputera nie przynosi rezultatów. Wyłączono zaporę i antywirus, a system jest świeżo zainstalowany. Próby rozwiązania problemu obejmowały instalację sterowników z różnych źródeł, ustawienie statycznego IP i DNS, wyłączanie funkcji Extended Range oraz wymuszanie standardu 802.11b, jednak karta ma ograniczone możliwości konfiguracji i nie pozwala na zmianę wielu parametrów. Sugerowano instalację sterowników bez oprogramowania Acera, pobranych bezpośrednio od producenta chipsetu Atheros, oraz rozważenie problemów kompatybilności z punktem dostępowym. Wskazano, że sterowniki Acera mogą powodować konflikty i spowolnienia, a świeża instalacja systemu bez dodatkowego oprogramowania producenta może poprawić stabilność. W dyskusji pojawiły się także podobne problemy z innymi modelami laptopów i kartami Atheros, a także sugestie dotyczące wymiany karty na inną, np. Orinoco Gold b/g, która działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA