logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta EP 1030 - biały pas po wymianie tonera, jak naprawić?

Premas 06 Maj 2008 15:43 1302 6
REKLAMA
  • #1 5111770
    Premas
    Poziom 10  
    Witam.
    tak jak w opisie. Po wymianie tonera na kopii zaczął przez całą długość iść biały pas jak w załączonym skanie. czy mógłby mi ktoś pomóc, ale tak "łopatologicznie" bo nie znam tego waszego żargonu...
    Minolta EP 1030 - biały pas po wymianie tonera, jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 5112160
    bladyzg
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

niestety u mnie nie widac tego zalaczonego skanu, ale jesli jest to bialy pasek stawialbym raczej na brud w deweloperze, jak wyciagniesz beben i na walku magnetycznym w tym miejscu gdzie jest pasek bedzie przerwa to znaczy ze trzeba bedzie:
    - jesli deweloper jest w miare nowy sprobowac wyczyscic pod dr bladem
    - jesli dew. stary nie bawic sie w czyszczenie tylko wymienic na nowy
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5112257
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    jeżeli to minolta to na 99,99% "koty" w developerze ja generalnie się nie bawie tylko wysypuje dokładnie czyszcze i zasypuje nowy developer.
    Ale znam również taki sposob - Zaczerpnięty z jakiegoś postu na na naszym poważnym forum - aby deweloper wysypać, dokładnie wyczyścic wywoływaczkę, deweloper przesiać przez rajstopy (chyba damskie :D-) i z powrotem go wsypać - może pomoże nie próbowałem
  • REKLAMA
  • #4 5112320
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Zapakuj nowy starter. Przesiewanie to tylko dużo nie zapłaconej roboty. Poza tym możesz to uskutecznić jedynie w warunkach warsztatowych. Już widzę taką akcję z rajstopami u klienta :D Chociaż... czasem można by "pożyczyć" pończoszkę od uroczej pani sekretarki... :D

C.
  • #5 5112814
    Premas
    Poziom 10  
    jak to nie widać mojego skanu, jest zaraz pod moim postem... A dokładnie co i jak mam przesiać??? poproszę dokładniej opisać :)
  • REKLAMA
  • #6 5112877
    marcin1109
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    stawiam na zanieczyszczenia przy wałku magnetycznym polecam rozebranie układu wywołującego (wyjęcie wałka magnetycznego)i usunięcie kłaków,kotów,paprochów z papieru :) dodatkowo jak już wałek bedzie wyjęty nie zaszkodzi przemyć go benzynką ekstrakcyjną. powodzenia i napisz co zrobiłeś.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie tonera w drukarce Minolta EP 1030 pojawił się biały pas na kopii, biegnący przez całą długość wydruku. Przyczyną najprawdopodobniej są zanieczyszczenia lub uszkodzenia wałka magnetycznego w układzie wywołującym (developerze). Zaleca się wyjęcie bębna i sprawdzenie wałka magnetycznego pod kątem przerw lub zabrudzeń. W przypadku nowego developera można spróbować delikatnego czyszczenia, natomiast przy starszym developere lepsza jest jego wymiana. Niektórzy proponują przesiewanie developera przez rajstopy, choć jest to metoda wymagająca warsztatowych warunków i nie zawsze skuteczna. Konieczne jest usunięcie kłaków, paprochów i innych zanieczyszczeń z wałka magnetycznego, a także przemycie go benzyną ekstrakcyjną. Osoby bez doświadczenia powinny rozważyć pomoc fachowca, aby uniknąć powiększenia uszkodzeń i kosztów naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA