logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego strumień magnetyczny przez powierzchnię zamkniętą wynosi zero?

bialybiel 06 Maj 2008 21:34 3560 4
REKLAMA
  • #1 5113120
    bialybiel
    Poziom 11  
    Witam

Natknąłem się na pewnien problem związany ze strumieńiem pola magnetycznego, otóż jak wiemy strumieńiem magnetycznym nazywamy iloczyn indukcji przez pole powierzchni, a strumien magnetyczny przecinający powierzchnię zamkniętą jest zawsze równy zeru, co wynika z zasady ciągłości linii pola magnetycznego. O co chodzi w zasadzie ciągłości linii pola magnetycznego i dlaczego strumien magnetycznt przecinający powierzchnie zamkniętą jest zawsze równy zero?

Proszę o dyskusję tego tematu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5113886
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Pole magnetyczne jest bezźródłowe, czyli dywergencja jego jest równa zero, ZOBACZ.
    A na "chłopski rozum"; to co wyjdzie (strumień magnetyczny) z części powierzchni, to tyle samo wróci w innej części tej powierzchni i suma po całej powierzchni zamkniętej (np. wewnętrznej kuli) wyjdzie na zero.
  • REKLAMA
  • #3 5115252
    bialybiel
    Poziom 11  
    Czyli przykładem zasady ciagłości linii pola magnetycznego może być magnes? Ponieważ wychodzący strumień magnetyczny z części powierzchni, wróci w innej części tej powierzchni i suma po całej powierzchni zamkniętej wyjdzie na zero.

Czy dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5115283
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    bialybiel napisał:
    Czyli przykładem zasady ciagłości linii pola magnetycznego może być magnes? Ponieważ wychodzący strumień magnetyczny z części powierzchni, wróci w innej części tej powierzchni i suma po całej powierzchni zamkniętej wyjdzie na zero.

Czy dobrze myślę?
    Oczywiście tak. Nie ma monopolu magnetycznego (jednego bieguna), magnes ma zawsze dwa bieguny.
    Dlatego też całka powierzchniowa skierowana (uzwględnia kierunek normalnej do tej powierzchni) ze strumienia magnetycznego po całej powierzchni zamkniętej zawsze będzie równa zero.
  • #5 5116147
    bialybiel
    Poziom 11  
    No i wszystko jasne :) dziękuje za pomoc
REKLAMA