logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ 4060 z kwarcem 32.768kHz - niestabilność i wpływ zbliżenia palca

PietrekDer 07 Maj 2008 13:37 5707 7
REKLAMA
  • #1 5114875
    PietrekDer
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Jak w temacie, zrobiłem sobie układ czasowy na układzie 4060 i połączyłem z zewnętrznymi elementami (dwa rezystory, dwa kondensatory i kwarc 32.768kHz) według noty katalogowej. Zasilanie 5V. Co prawda w każdej nocie od innego producenta wartości tych elementów są inne, a do tego scalaka co ja mam (dokładnie MC14060BCP) to są podane takie wartości, że generator w ogóle nie działa, i muszę stosować wartości z innej noty. Ale wracając do sedna sprawy, układ działa bardzo niestabilnie, podłączyłem diodę do wyjścia i na oko widać jak raz mruga szybciej, po kilku sekundach znowu trochę wolniej. A gdy zbliżę palec w okolice kondensatorów (zbliżę, ale nie dotykam), to układ generuje impulsy z dużo większą częstotliwością. Tak samo częstotliwość tego przebiegu zmienia się, gdy do jakiegoś wyjścia podepnę port mikrokontrolera skonfigurowanego jako wejście. Układ zmontowałem na płytce stykowej, ale wszystkie kabelki i nóżki są przycięte i możliwie jak najkrótsze i dodałem kondensatory 100nF i 100uF przy zasilaniu scalaka.
  • REKLAMA
  • #2 5114951
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Zapomniałeś zadać pytania :-)
  • REKLAMA
  • #3 5114975
    PietrekDer
    Poziom 13  
    No dobra, pytanie brzmi: jakie mogą być powody tak niestabilnego działanie generatora i jak można taką usterkę usunąć? Dodatkowo, ktoś napisał, że z 4060 można wyciągnąć min 2Hz: 14 wyjść, 2^14 = 16384, 32768/16384 = 2. A ja uzyskuje częstotliwość ~1Hz już na wyjściu Q5.
  • REKLAMA
  • #4 5115002
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Pierwsze skojarzenie - pin 12 (reset) nie jest połączony z masą.

Pzdr.
  • #5 5115009
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Może kwarc jest - delikatnie mówiąc - wadliwy ?
    Sprawdź na innym egzemplarzu .
    Te kwarce zegarkowe nie raz są po prostu złe.
    Może jeszcze - spróbuj konfigurację bez kwarcu ( jest w nocie ) .
    Pozdrawiam.
  • #6 5115288
    PietrekDer
    Poziom 13  
    12 nóżka jest zwarta do masy, wymieniałem kwarc, próbowałem bez kwarcu. W ogóle układ dziwnie działa, bo na tej płytce stykowej jest też ATmega8 i odbiera on po RS'ie sygnały z kompa i obraca on serwem - wykorzystuje modulację PWM z T1 do sterowania serwem, i co dziwne, gdy np ustawię serwo na "środek" to 4060 coś tam generuje, a gdy zaczynam obracać serwem, 4060 się "zawiesza" :/

Dodano: 16:01, 16 minut później :P
    Dobrałem odpowiednie rezystory i kondensator, i zrobiłem z układem RC, i działa dobrze, kręcę serwem w jedną i drugą a układ stabilnie generuje przebieg.
  • REKLAMA
  • #7 5116807
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam kiedyś robiłem układ czasowy na tym scalaku i działa do dziś-w/g mnie musisz cały układ poprawnie zmontowac, byc może reaguje on na wyładowania elektrostatyczne... na nodze nr 3 są 2Hz, jeśli chcesz uzyskać 1 Hz to musisz zastosowac jeszcze dzielnik.Kłopot z tym układem jest jeden jego dokładnośc zależy od kwarcu ale ważniejsze sa kondensatory muszą być wysokiej jakości a najlepiej je dobrac za pomocą miernika (lub jeden z nich musi być zmiennyi ustawic go za pomocą śrubokręta) Zerknij sobie na schemat poniżej i porownaj ze swoim układem-ten jest sprawdzony przeze mnie i działa dobrze

Układ 4060 z kwarcem 32.768kHz - niestabilność i wpływ zbliżenia palca
  • #8 5117005
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 77
    Witam
    Zbudowałem kiedyś układ który proponuje Kolega jabass. Miałem kłopoty ze stabilną pracą- bywało, że generator w ogóle nie startował.
    Pomogło podłączenie obudowy kwarcu do masy układu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy niestabilnej pracy układu czasowego opartego na scalaku MC14060BCP z kwarcem 32.768 kHz zasilanym napięciem 5V. Problemem jest zmienna częstotliwość generowanych impulsów, która przy zbliżeniu palca do kondensatorów znacznie wzrasta, a także wpływ podłączenia portu mikrokontrolera na stabilność sygnału. Wskazano, że przyczyną może być niepodłączony do masy pin reset (12), wadliwy kwarc lub niewłaściwe wartości elementów zewnętrznych. Zalecane jest poprawne połączenie pinu reset do masy, użycie wysokiej jakości kondensatorów, a także podłączenie obudowy kwarcu do masy w celu eliminacji zakłóceń elektrostatycznych. W praktyce zastosowanie układu RC zamiast kwarcu poprawiło stabilność generowanego sygnału. Dodatkowo, częstotliwość wyjściowa na Q5 powinna wynosić około 2 Hz, a uzyskanie 1 Hz wymaga dodatkowego dzielnika. Montaż na płytce stykowej wymaga minimalizacji długości przewodów i odpowiedniego ekranowania, aby uniknąć wpływu zakłóceń i wyładowań elektrostatycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA