Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Tecra 8000 - nie działa po rozkręceniu

djszlot 07 Maj 2008 16:12 1939 7
  • #1 07 Maj 2008 16:12
    djszlot
    Poziom 10  

    mam problem;/ Laptop działał, tylko sie wieszał wiec go rozkręciłem, przeczyściłem skręciłem i już nie działa, po włączeniu zapala sie tylko dioda która wskazuje podłączenie do ładowarki, dioda która wskazuje na walczenie i dioda sygnalizująca użycie cd-romu, choć sam cd-rom nie działa (nie świeci sie na nim dioda, nie startuje nie wysuwa sie) matryca tez sie nie zapala. jeżeli chodzi o złe skręcenie sprzętu to odpada, bo rozkręcałem go już ze 20 razy i dalej to samo, na płycie nic nie jest upalone zasilacz oki. wyjelem ram, zaniosłem do kolegi i u niego nie działał a jego ramu nie moglem włożyć i sprawdzić czy działa, bo mój laptop nie odsługuje 256MB kości.

    No i parę pytań...

    Czy w laptopie siadły ramy, i czy da sie je jakoś w domu na nogi postawić (pytam, bo kiedyś takie ramy mailem do stacjonarnego kompa, ze raz działały a raz nie) ??

    I czy jeżeli to nie ram, to co może być ewent. usterka?

    0 7
  • #2 07 Maj 2008 16:30
    tronic1
    Spec od komputerów

    Jak już rozkręcałeś tyle razy to rozkręć jeszcze raz i spokojnie, dokładnie obejrzyj co mogłeś rozłączyć świadomie lub nie przy czyszczeniu. Czym czyściłeś ? Objaw wskazuje raczej na brak zasilania przynajmniej części laptopa.

    0
  • #3 07 Maj 2008 17:02
    djszlot
    Poziom 10  

    czyściłem szmatka lekko zwilżona perfumem, a to z tym zasilaniem to może być prawda, bo kiedyś mi tak robił i wystarczyło ze go lekko puknelem i sie wlanczal. wiec co? rozkręcać jeszcze raz?

    0
  • #4 07 Maj 2008 17:47
    tronic1
    Spec od komputerów

    A jakie masz wyjście ? Jak reagował na wstrząsy to tym bardziej. Uruchom rozkręconego i "obstukaj".

    0
  • #5 07 Maj 2008 18:59
    djszlot
    Poziom 10  

    No ok, wiec zaczynam rozkręcanie zobaczymy co z tego wyjdzie



    No i niestety nic to nie dało, laptop cały czas martwy:(

    może jakieś inne pomysły?

    Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

    skoro stukanie nic nie dało, a wszystko wpięte jest tak jak powinno, to może naprawdę te ramy.. albo coś z tym prądem.. ale jak to? przecież wszystko było bobrze:/

    0
  • #6 07 Maj 2008 19:13
    tronic1
    Spec od komputerów

    RAM sprawdź czy prawidłowo w gnieździe zamontowany, przeczyść gniazdo. No i zrób parę pomiarów, ustal coś.

    0
  • #7 07 Maj 2008 19:39
    djszlot
    Poziom 10  

    pomiary za bardzo nie wchodzą w grę.. Ram przeczyszczony, gniazda również.. i dalej buba.. jakieś 2 dni temu przez chwile było coś takiego ze jak sie go podłączało to sie paliła dioda ta co wskazuje na podłączenie do sieci a jak sie go chciało włączyć to zmieniała kolor na pomarańczowy i mrugała.. a gdy robiłem to samo, tyle ze z włożona bateria to dioda gasła..

    spróbuje z kumplem zagadać, może mi ramu pożyczy na trochę i sprawdzę, czy na tym jego działa, ale taki sknera z niego ze uj... ciężko będzie;/ a kupować ramu w ciemno nie ma co;/

    0
  • #8 13 Maj 2008 16:40
    djszlot
    Poziom 10  

    chyba mi nikt nie pomoże co? :(

    0