logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Tecra 8000 nie uruchamia się po czyszczeniu – podejrzenie uszkodzenia RAM

djszlot 07 Maj 2008 16:12 2248 7
REKLAMA
  • #1 5115394
    djszlot
    Poziom 11  
    mam problem;/ Laptop działał, tylko sie wieszał wiec go rozkręciłem, przeczyściłem skręciłem i już nie działa, po włączeniu zapala sie tylko dioda która wskazuje podłączenie do ładowarki, dioda która wskazuje na walczenie i dioda sygnalizująca użycie cd-romu, choć sam cd-rom nie działa (nie świeci sie na nim dioda, nie startuje nie wysuwa sie) matryca tez sie nie zapala. jeżeli chodzi o złe skręcenie sprzętu to odpada, bo rozkręcałem go już ze 20 razy i dalej to samo, na płycie nic nie jest upalone zasilacz oki. wyjelem ram, zaniosłem do kolegi i u niego nie działał a jego ramu nie moglem włożyć i sprawdzić czy działa, bo mój laptop nie odsługuje 256MB kości.

No i parę pytań...

Czy w laptopie siadły ramy, i czy da sie je jakoś w domu na nogi postawić (pytam, bo kiedyś takie ramy mailem do stacjonarnego kompa, ze raz działały a raz nie) ??

I czy jeżeli to nie ram, to co może być ewent. usterka?
  • REKLAMA
  • #2 5115471
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak już rozkręcałeś tyle razy to rozkręć jeszcze raz i spokojnie, dokładnie obejrzyj co mogłeś rozłączyć świadomie lub nie przy czyszczeniu. Czym czyściłeś ? Objaw wskazuje raczej na brak zasilania przynajmniej części laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 5115597
    djszlot
    Poziom 11  
    czyściłem szmatka lekko zwilżona perfumem, a to z tym zasilaniem to może być prawda, bo kiedyś mi tak robił i wystarczyło ze go lekko puknelem i sie wlanczal. wiec co? rozkręcać jeszcze raz?
  • REKLAMA
  • #4 5115761
    tronic1
    Spec od komputerów
    A jakie masz wyjście ? Jak reagował na wstrząsy to tym bardziej. Uruchom rozkręconego i "obstukaj".
  • #5 5115774
    djszlot
    Poziom 11  
    No ok, wiec zaczynam rozkręcanie zobaczymy co z tego wyjdzie

No i niestety nic to nie dało, laptop cały czas martwy:(

może jakieś inne pomysły?

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

skoro stukanie nic nie dało, a wszystko wpięte jest tak jak powinno, to może naprawdę te ramy.. albo coś z tym prądem.. ale jak to? przecież wszystko było bobrze:/
  • #6 5116119
    tronic1
    Spec od komputerów
    RAM sprawdź czy prawidłowo w gnieździe zamontowany, przeczyść gniazdo. No i zrób parę pomiarów, ustal coś.
  • #7 5116236
    djszlot
    Poziom 11  
    pomiary za bardzo nie wchodzą w grę.. Ram przeczyszczony, gniazda również.. i dalej buba.. jakieś 2 dni temu przez chwile było coś takiego ze jak sie go podłączało to sie paliła dioda ta co wskazuje na podłączenie do sieci a jak sie go chciało włączyć to zmieniała kolor na pomarańczowy i mrugała.. a gdy robiłem to samo, tyle ze z włożona bateria to dioda gasła..

spróbuje z kumplem zagadać, może mi ramu pożyczy na trochę i sprawdzę, czy na tym jego działa, ale taki sknera z niego ze uj... ciężko będzie;/ a kupować ramu w ciemno nie ma co;/
  • REKLAMA
  • #8 5136466
    djszlot
    Poziom 11  
    chyba mi nikt nie pomoże co? :(

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Toshiba Tecra 8000 przestał się uruchamiać po czyszczeniu. Po włączeniu świeci się tylko dioda zasilania, dioda pracy i dioda CD-ROM, który jednak nie działa. Matryca nie zapala się. Problem nie wynika z nieprawidłowego złożenia, płyta główna i zasilacz są bez widocznych uszkodzeń. Podejrzenie padło na uszkodzenie pamięci RAM, która nie jest kompatybilna z 256MB kośćmi. Czyszczenie wykonano szmatką zwilżoną perfumem. Próby uruchomienia po stukaniu i ponownym rozkręcaniu nie przyniosły efektu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń, czyszczenie gniazd RAM oraz testowanie pamięci na innym sprzęcie. Brak możliwości wykonania pomiarów elektrycznych utrudnia diagnozę. Objawy mogą wskazywać na brak zasilania części laptopa lub uszkodzenie RAM, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Próba wymiany RAM na inną kość jest sugerowana, ale utrudniona z powodu braku kompatybilnych modułów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA