logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys WAP11/WAP54g - Czy zadziała w trybie klienta z D-Link DL524?

bomber999 07 Maj 2008 19:00 2296 7
REKLAMA
  • #1 5116064
    bomber999
    Poziom 11  
    Witam.
    Ostatnio zauważyłem niezabezpieczona siec wifi na moim laptopie sie łączy ale sygnał jest slaby a wiec chce kupić tego AP żeby przekazać sygnał dalej do mojego laptopa w funkcji bridge.
    Moje pytanie jest następujące czy ten model będzie współpracować w trybie klienta z d-linkiem dl524. W opisie linksysa widziałem ze współpracuje w trybie bridge tylko z linksysami, czy to prawda? Czy może zmiana firmware daje coś jakby ten ap nie współpracował z innymi ap. Upatrzyłem sobie jeszcze ewentualnie linksysa wap54g może z nim by była większa kompatybilność z innymi acces-pointami i większa funkcjonalność?.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5116089
    Koliber-Kraków
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Ja polecam zdecydowanie tp-link 501 posiada wszelkie niezbędne funkcje łącznie z funkcją przemiennika może wzmacniać odbierany sygnał i rozsyłać u ciebie.Ma bardzo czuły odbiornik.
  • REKLAMA
  • #3 5118886
    bomber999
    Poziom 11  
    W sumie nie glupi pomysl z tym tp-linkiem. A czy nie bedzie on mial problemow z komunikacja z tym routerkiem wi-fi dl524? i czy jedna antena to wystarczajaco zeby mi ten routerek zlapal sygnal z balkonu( na balkonie bedzie antena standardowa) a takrze zeby przekazal sygnal mi na laptopa do innego pokoju- jakies 10m max??
    prosze o odpowiedz
    pozdrawiam
  • #4 5167658
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Linksys WAP54G z firmware w wersji 3.x pracuje jako klient WiFi i bez problemu można połączyć się z każdym tego typu urządzeniem. Ja mam wersję sprzętową 1.0 tego Linksysa i bez problemu zaktualizowałem firmware do wersji 3.08.02 ale nie wiem jakiego ty chcesz kupić podobno wersja to pierwsza cyfra numeru seryjnego MDG0xxxxxxxx = V1.0Nie wiem jak jest z TPlinkiem ale Linksys daje zawsze stabilne łącze nawet jak sygnał jest na poziomie 10%
  • REKLAMA
  • #5 6037363
    didek666
    Poziom 2  
    kontynuując temat WAP11, bo takiego właśnie syfa posiadam (v2.8). Da się to jakoś zadziałać z innymi AP'ekami nielinksysowymi?
  • REKLAMA
  • #6 6039798
    jaros85
    Poziom 20  
    Pewnie że zadziała.
    Technologia WiFi jest przecież uniwersalna i dowolne urządzenia mogą ze sobą się komunikować.

Nie wszystkie funkcje mogą być w takiej sytuacji wspierane.
    WAP11 pracuje w standardzie B czyli 11Mb/s i chyba wspiera tylko słabe szyfrowanie WEP które na dzień dzisiejszy nie daje żadnego zabezpieczenia.

Więc ten apek będzie działał normalnie z każdym inny ap ale jeżeli chodzi o kopiowanie dużych plików przez to WiFi to niestety może być totalna masakra np (sieć LAN po WiFi) ale net powinien śmigać normalnie.

Pozdrawiam :D
  • #7 6046952
    didek666
    Poziom 2  
    Chodziło mi o obsługe takiej opcji jak AP Client.
  • #8 6059106
    jaros85
    Poziom 20  
    Jeżeli chodzi o to że jakiś inny AP ma się do tego WAP-a11 podłączyć jako Acces point Client. To na pewno zadziała. Przecież sama nazwa jest Acces point WAP11. Czyli punkt dostępowy. W urządzeniach D-linka jest opcja Repeater.

Jeżeli chodzi o to czy ten WAP11 ma działać jako Acces point Client to nie wiem czy ma taką opcje w ustawieniach. Jeżeli nie to proponuję odwiedzić stronę www.fen.pl
    Tam w dziale Download wybrać sterowniki i odszukać WAP-a 11 w odpowiedniej wersji i wgrać mu najnowsze firmware.

Jeżeli ten Linksys obsługuje opcję Acces point Client to połączy się z dowolnym innym urządzeniem. Ja sam łączyłem się WAP45G jako Acces point Client do rutera US Robotic.

Jedyna rzecz jaka jest ważna to jakie jest wykorzystywanie szyfrowanie w sieci wifi jeżeli WEP to ten ap się nadaje jeżeli WPA to niewidem czy ten ap to obsługuje to szyfrowanie a jeżeli jest WPA2 to na pewno się nie nadaje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Linksys WAP11 i WAP54G mogą działać w trybie klienta (bridge) z innymi punktami dostępowymi, w tym z D-Link DL524, choć WAP11 obsługuje standard 802.11b (11 Mb/s) i słabe szyfrowanie WEP, co ogranicza funkcjonalność i bezpieczeństwo. WAP54G z firmware w wersji 3.x zapewnia stabilne połączenie i kompatybilność z różnymi urządzeniami WiFi. WAP11 może wymagać aktualizacji firmware, aby uzyskać tryb klienta, a jego współpraca z innymi AP jest możliwa, choć nie wszystkie funkcje mogą być dostępne. W przypadku sieci zabezpieczonych WPA/WPA2 WAP11 może nie działać poprawnie. Alternatywnie polecany jest TP-Link TL-WA501, który posiada funkcję wzmacniania sygnału i stabilny odbiornik, jednak należy zweryfikować kompatybilność z D-Link DL524. W przypadku anteny standardowej na balkonie i odległości około 10 m, jedna antena może być wystarczająca, ale zależy to od warunków środowiskowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA