Witam
Potrzebuję zrobić urządzenie przełączające porty USB.
Wejście: 4 potry USB do których mogą byc podpięte rózne pen-drive'y.
Wyjście : 1 port USB który mogę podłączyć np do kompa lub innego urządzenia.
Ma być możliwa transmisja w obie strony.
Sterowanie przełączaniem ma odbywać się z komputera poprzez RS232 lub ewentualnie USB.
Od razu mowę że do moich zastosowań odpada użycie huba USB.
Chodzi o to aby urządzenie widziało jednocześnie tylko jednego pen-drive'a w danym czasie. Inaczej mówiąc ma odbywać się symulowanie podłączania i odłączania urządzeń do portu USB.
Moje pytanie:
1. Jak najlepiej wykonać takie urządzenie?
Ja to widze jako uC służący do komunikacji z PC'tem + jakiś układ przełączający.
Może macie jakieś inne pomysły?
2. Jaki układ użyć do przełączania linii USB D+ i D- i ewentualnie zasilania aby transmisja USB mogła odbywać się z pełną prędkością - 480Mbit/s?
Istnieją jakieś switche cyfrowe / demultipleksery które poradzą sobie z tak szybką transmisją?
Jak ostateczne rozwiązanie przyjmuje przekaźniki - wolałbym jednak tego uniknąć.
Druga wersja urządzenia to przełącznik kart SD. Ale myśle że jeśli uda sie zbudować powyższe to z tym nie będzie już kłopotu.
Potrzebuję zrobić urządzenie przełączające porty USB.
Wejście: 4 potry USB do których mogą byc podpięte rózne pen-drive'y.
Wyjście : 1 port USB który mogę podłączyć np do kompa lub innego urządzenia.
Ma być możliwa transmisja w obie strony.
Sterowanie przełączaniem ma odbywać się z komputera poprzez RS232 lub ewentualnie USB.
Od razu mowę że do moich zastosowań odpada użycie huba USB.
Chodzi o to aby urządzenie widziało jednocześnie tylko jednego pen-drive'a w danym czasie. Inaczej mówiąc ma odbywać się symulowanie podłączania i odłączania urządzeń do portu USB.
Moje pytanie:
1. Jak najlepiej wykonać takie urządzenie?
Ja to widze jako uC służący do komunikacji z PC'tem + jakiś układ przełączający.
Może macie jakieś inne pomysły?
2. Jaki układ użyć do przełączania linii USB D+ i D- i ewentualnie zasilania aby transmisja USB mogła odbywać się z pełną prędkością - 480Mbit/s?
Istnieją jakieś switche cyfrowe / demultipleksery które poradzą sobie z tak szybką transmisją?
Jak ostateczne rozwiązanie przyjmuje przekaźniki - wolałbym jednak tego uniknąć.
Druga wersja urządzenia to przełącznik kart SD. Ale myśle że jeśli uda sie zbudować powyższe to z tym nie będzie już kłopotu.