logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać niewidoczne miejsce na pendrive po wgraniu dyskietki startowej?

forumelektronika 12 Maj 2008 12:49 3451 8
REKLAMA
  • #1 5132131
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Na początek proszę moderatorów o nie wyrzucanie posta do kosza.

Wgrałem do pendrajwa dyskietkę startową i zdziwiło mnie że dysk pendriva zmniejszył się do 1,44 tak jak dyskietka.
    Ten pendrajw mi startuje i sam uruchamia się z biosa tak jak dyskietka startowa windows.
    Udało mi się tyle zrobić i nie muszę mieć przy sobie dyskietki startowej.
    Czy mogę na pendraku wykorzystać wolne miejsce którego nie widać w windows.
    Jak zrobić partycję i wgrać coś by potem z dos uruchomić jakiś program.
    Próbowałem wgrać linuxa i nie startował, i wywalił dyskietkę startową.

Dziękuję za zainteresowanie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5132400
    riodoro1
    Poziom 22  
    Ocena: 70
    Może pomoże flash boot
    niestety płatny trzeba popierać demo :(
  • REKLAMA
  • #4 5132581
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Wpisywałem różne słowa żeby odnaleść odpowiedż na mój problem.
    Niestety znalazłem masę informacji i po sprawdzeniu okazało się że tylko jeden program mi zrobił dyskietkę startową.
    Masę programów próbowałem instalować by wgrać linuxa i nie odpaliło przy uruchamianiu pena.
    Dlatego napisałem.
    Chodzi też o partycje na pendrivie bo jak próbuje je robić to wyłącza mi komputer.
    Partycje chce założyć spod linuxa qtparted.
  • REKLAMA
  • #5 5132610
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Program firmowany przez firmę HP. Poszukaj dobrze na forum, więcej nie powiem poza tym że jest darmowy :-)
  • #6 5133772
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Program znalazłem.
    Mam pytanie czy można założyć partycje na pendrive.
    Jaka jest możliwość.
    Spod dosa nie działa z dyskietki startowej FDD.
  • REKLAMA
  • #8 5134858
    forumelektronika
    Poziom 15  
    Zrobiłem partycje qparted 0367 ale niestey windows tylko widzi jedną pierwszą, na dodatek po restarcie komputera też drugiej partycji nie ma.
    Pendrak pewnie jest jakoś zabezpieczonym softem ze sterownikami do niego przed partycjami.
  • #9 9695382
    procesor82
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jeśli jeszcze kogoś interesuje ten temat polecam do partycjonowania pendrive, MiniTool Partition Wizard Home Edition oraz do stwożenia botowalnego pendrive programy, MultiBootISOs-v0.2 lub Ultra iso, obydwa posiadają możliwość twożenia botowalnego pendrive lecz różnią sie ilością opcji, MultiBootIso jest prostszy. Miłej zabawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wgrał na pendrive dyskietkę startową o pojemności 1,44 MB, co spowodowało zmniejszenie widocznej pojemności pendrive'a do rozmiaru dyskietki. Pendrive uruchamia się z BIOS-u jak dyskietka startowa Windows. Pojawiło się pytanie o możliwość wykorzystania niewidocznego wolnego miejsca na pendrive oraz o tworzenie partycji, które można uruchomić z DOS, np. do uruchomienia programów. Próby instalacji Linuksa na pendrive zakończyły się niepowodzeniem, a tworzenie partycji spod Linuxa (qtparted) powodowało awarie systemu. Użytkownik zauważył, że Windows widzi tylko jedną partycję, a po restarcie druga znika, co może wynikać z zabezpieczeń firmware pendrive'a. W dyskusji polecono programy do tworzenia bootowalnych pendrive'ów, takie jak płatny Flash Boot, darmowy program HP, MiniTool Partition Wizard Home Edition, MultiBootISOs v0.2 oraz UltraISO. MultiBootISOs jest prostszy w obsłudze. Linki do forów i poradników również zostały udostępnione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA