logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie mikrokontrolerów PIC w Turbo Pascalu - czy to możliwe?

->Mike<- 24 Sty 2004 13:13 1866 16
REKLAMA
  • #1 488557
    ->Mike<-
    Poziom 11  
    wie ktoś może czy można programować pic w turbo pascalu?????
  • REKLAMA
  • #2 489087
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Kompilator do pascala to gdzieś widziałem.
    Turbo pascal to produkt Borlanda dla PC
  • #3 489605
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jak znajdziesz kompilator to of korz ale nieznam turbopascala dla mikrokontrolerów!

Cytat:

PiRoman2:
    Turbo pascal to produkt Borlanda dla PC

Zgadzam sie!
  • #4 489633
    ->Mike<-
    Poziom 11  
    a wiecie może gdzie znaleść liste poleceń do tp bo ja mam tylko do asemblera ??? (a kompilator już mam)

a tak w ogule to w czym ty programujesz??
  • REKLAMA
  • #5 490167
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    w asm na mikro... w pascalu i delphi na pc
  • REKLAMA
  • #6 491069
    calinka
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Na temat TP najwięcej rozpisywał się w swoich książkach Bielecki.
  • #7 492930
    calinka
    Poziom 15  
    Mistrzu '->Mike<-', co rozumiesz przez programowanie PIC w turbo pascalu? TP jako narzędzie jest przewidziane całkiem do czego innego (generuje kod na procesory z rodziny x86, sama tego kiedyś dużo używałam).
  • #8 493334
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Spotkałem się z pascalem dla PIC. Można ściagnąć wersje 30 dniową. Charakteryzuje się tym, że spotkana jest składnia Pascala np if then , pętle itp. Ulatwiona jest obsługa pinów i portów w stosunku do asm.
    Sa zawarte przykładowe programy i to co zajmuje w asm troche czsu w Pascalu jest szybsze. Polecam dla początkujacych. Osobiscie jednak pisze pod asm.
  • REKLAMA
  • #9 493714
    calinka
    Poziom 15  
    Zgoda, też widziałam wersję pascal na mikrokontrolery (chyba jakiejś niemieckiej firmy). Werse demo były na płytach z Elektroniki Praktycznej.
    Natomiast w dyskusji jest mowa o TP (Turbo Pascal). To jest inny towar. Jeżeli chodzi o sam pascal, to polecam lekturę samego twórcy pascala:
    Niclaus Wirth "Algorytmy + struktury danych = programy". Bardzo dobra książka.
  • #10 494031
    ->Mike<-
    Poziom 11  
    a cz tp dużo różni się od pascala? i gdzie można ściągnąć ten program???
  • #11 494237
    calinka
    Poziom 15  
    Są pewne różnice między klasycznym językiem pascal opisanym w pracach N. Wirth'a opublikowanych przez ETH Zurich a wynalazkiem Borlanda. Turbo pascal w pewnym sensie można uważać za inny język.
    Zapewne masz na myśli pascal na PIC? Był w ubiegłym roku na płytach CD od Elektroniki Praktycznej, pamiętam, bo jak przeglądałam płyty to coś takiego było. Mogę na jutro sprawdzić w jakim to było numerze.
    Z góry zapowiadam, że nie uruchamiałam softu, więc nic nie mogę o nim powiedzieć.
  • #12 494387
    calinka
    Poziom 15  
    Może chodzi ci ->Mike<- o soft z płyty Elektroniki Praktycznej z grudnia 2003, znalazłam tam coś co nazywa się "PICcoPascal".
  • #13 497219
    ->Mike<-
    Poziom 11  
    a gdzie mogę dostać tego cd i co jeszcze na nim jest
  • #14 499145
    calinka
    Poziom 15  
    Ponieważ numer jest jeszcze w miarę świeży, to z pewnością w AVT. Można sprwadzić w koiskach ze starą prasą. Ja mogłabym ten jeden plik to jutro umieścić do sciągnięcia. Interesuje?
  • #15 499690
    calinka
    Poziom 15  
    Obiecałam udostępnić pliki:
    Załączniki:
    • dir.txt (2.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PICinst.exe (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 504649
    ->Mike<-
    Poziom 11  
    dobra dzięki a nie wiesz przypadkiem gdzie można dostać listę poleceń do pascala ??

Kupiłem ostatnio książkę pt Mc pic16f8x T. Jabłońskiego ale jest dla mnie lekko niezrozuniała znasz może lepszą pozycje (najlepiej o 16f84) z góry Dzięki
  • #17 505664
    calinka
    Poziom 15  
    Ponieważ mam kłopoty z dostępem do sieci, nie jestem w stanie często bywać na forum. Pisz na moj e-mail: calinka44(_at_)go2.pl ze swoimi problemami, postaram się pomóc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania mikrokontrolerów PIC za pomocą Turbo Pascala (TP). Uczestnicy wyjaśniają, że Turbo Pascal to kompilator Borlanda przeznaczony dla procesorów x86 i komputerów PC, a nie dla mikrokontrolerów PIC. Istnieją jednak specjalne wersje Pascala dedykowane mikrokontrolerom PIC, które oferują składnię podobną do Pascala, ułatwiają obsługę pinów i portów oraz zawierają przykładowe programy, co jest korzystne dla początkujących. Przykładem takiego oprogramowania jest "PICcoPascal", dostępny m.in. na płytach CD dołączanych do czasopisma Elektronika Praktyczna. Wskazano również na różnice między klasycznym językiem Pascala (wg N. Wirtha) a Turbo Pascalem Borlanda. Uczestnicy polecają literaturę dotyczącą Pascala oraz programowania PIC, a także wymieniają trudności ze znalezieniem listy poleceń do Pascala dla mikrokontrolerów. Wskazano możliwość uzyskania pomocy i plików z oprogramowaniem z forum lub kiosków z prasą techniczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA