logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Języki Programowania, Turbo Pascal. Programowanie procesorów

marek677 17 Wrz 2007 13:45 1512 11
REKLAMA
  • #1 4292156
    marek677
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jak programować w Turbo Pascalu (którego ja używam) na procesory lub naprzykład pamięci SD. Czy to sie wgrywa jakimś programem i co to za rozszerzenie nazwa . c czy to trzeba jakoś skompilować?
  • REKLAMA
  • #2 4292293
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Turbo Pascal to język szkoleniowy na komputery PC(i chyba tylko PC), mający na celu nauczyć podstaw "myślenia programistycznego", tworzenia algorytmów, itp.

Zainteresuj się Assemblerem(każdy mikroprocesor/mikrokontroler ma własną odmianę, zestaw instrukcji) oraz C/C++(też są różne odmiany specjalnie pod dany układ/rodzinę).
  • REKLAMA
  • #3 4294855
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    marek677 napisał:
    Jak programować w Turbo Pascalu (którego ja używam) na procesory lub naprzykład pamięci SD. Czy to sie wgrywa jakimś programem i co to za rozszerzenie nazwa . c czy to trzeba jakoś skompilować?

nazwa.c to program napisany w języku c. Aby uzyskać program wykonywalny, trzeba go skompilować kompilatorem języka c lub c++.
  • REKLAMA
  • #4 4295243
    Kabuto15
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    marek677 jeśli umiesz programować w TP to problemem dla Ciebie nie powinien być język C. Jest on bardziej funkcjonalny, a przede wszystkim ma wsparcie w postaci AVR-GCC i innych. Dla Pascala nie ma takiego wsparcia i z tego co sie orientuje język ten przez ostatnie lata podumarł (brak zapaleńców tworzących modułów do niego itd.), choć do celów szkoleniowych jak pisze BJJ Pascal jest niezastąpiony.
  • #5 4295316
    marek677
    Poziom 10  
    niestety niemoge pisać w C bo nie mam SP2 czy Basic sie nada??
  • REKLAMA
  • #6 4295489
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Zamiast c ściągnij Dev-C++
    (Dev-C++ 5.0 beta 9.2 (4.9.9.2) (9.0 MB)) z:
    http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html
    Jeżeli masz Windows XP, nie musisz mieć SP2, jeżeli masz Vistę, nie ściągaj, bo będą trudności z kompilacją.
  • #7 4296703
    marek677
    Poziom 10  
    Dziki bardzo zaraz pobieram poszukam jakiś kursów , i czy ktoś mógłby podać jeden z leprzych kursów najlepiej z tutorialem. Bardzo bym o to prosił z góry dziękuje.

Dodano po 8 [minuty]:

a wracając do pierwszego pytania jak przesłać dane przykładowo na procki czy potrzebuje do tego jakis kabel czy mogę to zrobić przez USB podłączone na stałe?
  • #8 4299773
    Kabuto15
    Poziom 19  
    Aby programować procki trzeba mieć programator do nich (różnego rodzaju dostępne, w zależności od rodzaju procesora).
    Programator obsługiwany jest odpowiednim programem, który konwertuje pliki hex, czy bin (otrzymane z kompilacji programu) i wrzuca je poprzez sprzętowy programator do pamięci flash mikroprocesora.
  • #9 4300376
    marek677
    Poziom 10  
    ok ale jak mam to zrobić i czy możesz mi podać jakiś kurs Basic (samych komend) no i czy mam to jakoś zrobić przez USB czy jaki kabelek (chyba jestem mało pojętny)
  • #10 4300542
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Zobacz na tej stronce.
    http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html

Bardzo łatwy sposób programowania. Język w jakim programujesz nie ma żadnego znaczenia w tym przypadku gdyż program ISP_Programmer ładuje gotowe skompilowane pliki hex do pamięci procka.
  • #11 4301535
    Kabuto15
    Poziom 19  
    marek677 kursów basica raczej trudno szukać, gdyż język ten odszedł w zapomnienie po złotym okresie mikrokomputerów takich jak spectrum czy atari. Za to jest oczywiście Bascom, język poniekąd wywodzący się z Basica, to programowanie procków używa się już wcześniej wymienianego C, no i asemblera. O innych nie słyszałem.
    Co do kursów. Polecam książki. Zwykłe książki z księgarni. Wydatek 50-60zł. Ale za to będziesz miał wszystko w jednym miejscu, wraz z opisem płytki testowej, programatora i podstaw programowania.
    Do Bascoma jest pozycja p. Marcina Wiązanii - dla początkującego bardzo przystępna.
    A tak na marginesie Google, czy Elektroda idealnie nadają się do znalezienia potrzebnych Ci informacji.
  • #12 4307706
    marek677
    Poziom 10  
    no ok ucze sie Quick Basic i jakoś to idzie ... czy mogę zrobić to poprostu na kabelek i czy może to być Qbasic?

Podsumowanie tematu

✨ Turbo Pascal jest językiem szkoleniowym przeznaczonym głównie dla komputerów PC, służącym do nauki podstaw programowania i algorytmiki, ale nie jest odpowiedni do programowania mikrokontrolerów czy procesorów. Do programowania procesorów zaleca się użycie języków niskiego poziomu, takich jak asembler, lub języków wysokiego poziomu z odpowiednim wsparciem, np. C/C++ z kompilatorami takimi jak AVR-GCC. Pliki z rozszerzeniem .c to źródła w języku C, które wymagają kompilacji do postaci wykonywalnej. Do wgrywania programu do pamięci mikrokontrolera potrzebny jest programator sprzętowy, który za pomocą odpowiedniego oprogramowania ładuje skompilowane pliki hex lub binarne do pamięci flash procesora. Programowanie odbywa się przez interfejs sprzętowy, najczęściej za pomocą specjalnego kabla; USB może być używane, jeśli programator i procesor to obsługują. Język Basic jest obecnie rzadko stosowany w programowaniu mikrokontrolerów, choć istnieje jego odmiana Bascom, która jest używana do tego celu. Dla początkujących polecane są kursy i książki opisujące podstawy programowania mikrokontrolerów, programatory oraz płytki testowe. Narzędzia takie jak Dev-C++ mogą być użyteczne do nauki języka C na komputerze PC. Quick Basic i QBasic nie są standardowymi narzędziami do programowania mikrokontrolerów, a do przesyłania programu do procesora nie wystarczy sam kabel – potrzebny jest odpowiedni programator i oprogramowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA