logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hivision BT1582 - Nadmierne grzanie tranzystora mocy, możliwe uszkodzenie trafa?

Digicom 24 Sty 2004 15:25 1017 8
REKLAMA
  • #1 488730
    Digicom
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Mam taki problem .Nadmiernie sie grzeje tranzystor mocy Po paru minutach jest goracy i dostaje zware.Niemam schematu i niewiem jaki siedzi oryginal(dostalem bez)Pakowalem Bu 2520df i 2sc5048 akurat takie mialem pod reka Na obydwu taki sam objaw Elementy podmienilem w okolicy stopnia sterujacego Moze byc uszkodz.trafo sterujace ?
  • REKLAMA
  • #2 488909
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Częstą przyczyną nagrzewania się tranzystorów jest brak odpowiedniej filtracji zasilania (wyschnięte elektrolity).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 491544
    radiosimon
    Poziom 28  
    Było 100 razy na forum. Wymień diody jak są osobno, kondziory tłumiące(mks). Jak jest to również sterowanie trafopowielacza to może jego trzeba podmienić. Baze i sterowanie możesz wykluczyć podpinając oscyloskop.
  • #4 491738
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    ja mialem ten monitor w naprawie raz - po naprawie powiedzialem klientowi zeby sie go jak najszybciej pozbyl - powod: padajacy kineskop
    jak widze mialem racje - ostatnio na forum pojawilo sie bardzo duzo usterek zwiazanych z tym monitorem...
    ogolnie ten monitor to sajgon laos i kambodza...
  • REKLAMA
  • #5 491914
    Digicom
    Poziom 14  
    Ktos pamieta jaki oryginalnie tranzystor siedzi w stopniu koncowym odchylania?
  • #6 1008902
    adamoo
    Poziom 12  
    jest to tranzystor BU4522AX. ja wstawiłem BUH1015, chodził ok. 6 godz., podmieniłem kondensatory na 1600V i 2000V przy tranz. i bez rezultatu, tzn. nie pozwalam mu się spalić, ale grzeje się tak samo. Co robić? Jak Ty sobie poradziłeś z tym problemem? Dzięki za odp.
  • #7 1009441
    radiosimon
    Poziom 28  
    Co pomierzyłeś oprócz grzania?
  • REKLAMA
  • #8 1009761
    adamoo
    Poziom 12  
    Uprzedzam, że naprawiam to na 'czuja'. Nie mam oscyloskopu, więc nie zobaczę co jest na bazie tego tranzystorka. Na jedno zwróciłem jeszcze uwagę w tych postach, nie wymieniałem żadnych elektrolitów, bo nie widziałem jakiś wybrzuszonych.
  • #9 1009811
    Seba312
    Poziom 20  
    Ocena: 44
    Elektrolity nie zawsze się wybrzuszają.Czasem nie widać po nich ,że są puste ale zachowują się jak indukcyjność.Najważniejszy elektrolit to ten w gałęzi +B-sprawdź koniecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nadmiernego nagrzewania się tranzystora mocy w monitorze Hivision BT1582, co prowadzi do zwarcia po kilku minutach pracy. Brak schematu utrudnia identyfikację oryginalnego tranzystora; użytkownik próbował zastąpić go tranzystorami BU2520DF i 2SC5048, jednak problem pozostał. Wskazano, że częstą przyczyną przegrzewania jest niewłaściwa filtracja zasilania, zwłaszcza wyschnięte kondensatory elektrolityczne, które mogą działać jak indukcyjność, nawet jeśli nie są wizualnie uszkodzone. Zalecane jest wymienienie diod i kondensatorów tłumiących (MKS) oraz sprawdzenie sterowania trafopowielacza, które może być uszkodzone. W oryginalnym stopniu końcowym odchylania stosowany jest tranzystor BU4522AX; niektórzy stosowali zamiennik BUH1015, który działał przez kilka godzin, ale problem przegrzewania nie został rozwiązany. Pomiar sygnałów na bazie tranzystora za pomocą oscyloskopu może pomóc w diagnozie, jednak brak takiego sprzętu utrudnia dokładną analizę.
REKLAMA