logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegranie softu z panela operatorskiego MAC E300 czym jak ?

ma3-4ysz 13 Maj 2008 21:47 4550 6
  • #1 5137742
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 283
    Witam!
    Panel jak w temacie
    Przegranie softu z panela operatorskiego MAC E300 czym jak ?
    został uszkodzony - zalany, ściemniał i praktycznie nie da się z niego korzystać (nie widać co wyświetla matryca LCD, przyciski działają puki co). Szczegóły https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1012410.html
    Sam zakup nowego nie ratuje sytuacji - trzeba przegrać oprogramowanie z uszkodzonego do nowego. I tu jest problem gdyż jestem laikiem w dziedzinie PLC.

Moje pytanie i prośba o pomoc w tej sprawie:
    Przez co (kabelek)?
    Czym (oprogramowanie)?
    Jak (ogólnie tok postępowania, istotne zagadnienia, przemyślenia) zgrać i wgrać wsad?

Ponadto poszukuję wszelkich informacji (dokumentacji) na temat tego panelu.
    Tu http://www.mpl.pl/produkty.php?Show=pulpity/pulpity4
    znalazłem lakoniczny opis programu SW-MAC-WIN-V4 (MAC Programmer plus). Narazie nic więcej na ten temat.
    Mam samą instalkę E_Designer 6.01. Czy ktoś miał może kontakt z tym programem i czy może się on nadawać?
    Tu coś o panelach serii E ale nie 300 http://download.mitsubishi-automation.com/res...nuals/023940.pdf?form_submit=Poka%C5%BC+teraz
    na stronie 149 z 168 jest jakiś kabel PC<-->MAC na 25 pinowe złącze od strony PC. Tyle narazie znalazłem

Wszelkie info będzie pomocne.
  • #2 5138834
    yarpen2
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    e-designer wystarczy aby zgrać wsad z panelu. w załączniku wysyłam ci trochę dokumentacji (na stronie 309 masz schemat kabelka do rs232)
    Załączniki:
    • E series.pdf (3.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 5144366
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Dzięki!
    Jak wodzowie pozwolą się za to wziąść to będę to rozgryzał i pytał w razie niejasności.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 6158285
    wilk2004
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,

Co do rozwiązania problemu z uszkodzonym panelem, to proponuje zakup nowego i podmianę klawiatury i wyświetlacza. Nie będzie wtedy problemu ze zgrywaniem oprogramowania. Taka podmiana jest bardzo prosta, ponieważ do płytki głównej podłączona jest za pomocą dwóch tasiemek klawiatura, wyświetlacz jest na osobnej płytce połączonej z główną za pomocą 2 złącz.

Zgranie softu:
    - Zależnie od wersji firmware'u należy użyć programu MAC Programmer+ (dla wersji 1.0x, 1.1x, 4.0x, 5.0x), natomiast dla wersji wyższych program E-Designer. (wersja firmware'u pokazuje się przy starcie)
    -Kabel to CAB9 (str.309 w instrukcji).

Przydatne informacje znajdują się np. www.e-terminals.com
  • #5 6892684
    Marunio
    Poziom 15  
    Ocena: 95
    Mam taki sam problem z panelem E200. Korzystając z tego tematu, wykonałem już kabelek do transmisji. Nadal jednak nie mam programu pozwalajacego na zgranie programu z panela. Wersja firmware to V4.03.
    Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • #6 7330385
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Ja posiadam e-designer i kabel wiec jak by co to mogę pomóc.
  • #7 10673984
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Odkop.
    Panel padł na amen. Poleżał 2 lata w szufladzie i po tym czasie działa kilka minut po włączeniu. Nie ważne.
    Cytat:
    Zgranie softu:
    - Zależnie od wersji firmware'u należy użyć programu MAC Programmer+ (dla wersji 1.0x, 1.1x, 4.0x, 5.0x), natomiast dla wersji wyższych program E-Designer. (wersja firmware'u pokazuje się przy starcie)

Przy starcie panelu wyświetla się:
    Firmware: V6.10 V4.15
    O które chodzi? która to wersja?
    No i w pdf'ach piszą, żeby nawiązać połączenie z HMI <->PC ustawienia transmisji muszą być takie same. Gdzie szukać tych ustawień w panelu?

Podsumowanie tematu

✨ Panel operatorski MAC E300 uległ uszkodzeniu mechanicznemu i zalaniu, co spowodowało problemy z wyświetlaczem LCD, jednak przyciski nadal działają. Konieczne jest przegranie oprogramowania (wsadu) z uszkodzonego panelu do nowego urządzenia. Do zgrywania i wgrywania oprogramowania zaleca się użycie programu E-Designer (wersja 6.01) lub MAC Programmer+ w zależności od wersji firmware’u (np. MAC Programmer+ dla wersji 1.0x, 1.1x, 4.0x, 5.0x, a E-Designer dla wyższych). Połączenie z panelem realizuje się za pomocą kabla CAB9 (schemat kabla dostępny na stronie 309 dokumentacji). W przypadku uszkodzenia panelu alternatywnym rozwiązaniem jest wymiana samej klawiatury i wyświetlacza, które są podłączone do płyty głównej za pomocą tasiemek i złącz, co eliminuje konieczność zgrywania oprogramowania. Firmware wyświetlany przy starcie panelu może mieć dwie wersje (np. V6.10 i V4.15), co wymaga ustalenia właściwej wersji do doboru oprogramowania. Ustawienia transmisji szeregowej (HMI-PC) muszą być zgodne po obu stronach, a ich lokalizacja w panelu wymaga odnalezienia w menu urządzenia. Dokumentacja i program SW-MAC-WIN-V4 (MAC Programmer plus) są dostępne na stronach producenta oraz w załącznikach do dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA