logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4050n - krzywe wydruki i podarte kartki, co zrobić?

tompoz5 14 Maj 2008 15:07 1378 8
REKLAMA
  • #1 5139792
    tompoz5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam w/w drukarkę. Ma ona przebieg 341 tys. stron.
    Problem polega na tym, że drukarka wciąga papier. Albo wydruk jest krzywy, albo kartka wyjeżdża z prawej strony podarta. Zauwazyłem jednak, że nie dzieje się to, gdy podajnik papieru jest pełny. Wymieniłem rolki na nowe lecz zamienniki. Cały czas to samo. Co mogę zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 5140291
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Proponuję rozebrać cały transport papieru może gdzieś siedzi skrawek papieru i blokuje kartki(krzywi itp) a jak wygląda utrwalanie? Kartka podarta jest przed piecem czy po?
  • #3 5140611
    tompoz5
    Poziom 11  
    Patrzyłem dokładnie. Nigdzie skrawka papieru nie ma. Dzieje się tak wtedy kiedy podajnik papieru nie jest załadowany na maxa. Gdy jest cały zapełniony to wszystko jest ok. Wymieniłem rolki, jedną pod drukarką, drugą w szufladzie ale nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #4 5141225
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Ząbki na rogach katek leżą równo? Może jeden ledwie zahacza o róg kartki i kartka spada przy wysuwaniu jej z szuflady? Sprawdź, czy ograniczniki boczne w szufladzie są dokładnie dosunięte do papieru. Które rolki są wymienione półokrągłe (odrywające), czy niebieskie (podająca + separująca) tych ostatnich nie polecam nieoryginalnych - zacinały strasznie papier (lepiej chodziły starte oryginały).
  • #5 5141393
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Myślę że powodem problemów jest luz papieru w kasecie. A jak wydruki z ręcznego podajnika?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5143714
    tompoz5
    Poziom 11  
    W podajniku drukarka wciąga kilka kartek na raz. Wymieniona została rolka na zamiennik. Nic to również nie pomogło. Szkoda.
  • #7 5144562
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    A cztery rolki odrywające (półokrągłe) wymieniłeś? Poza tym, jeżeli bierze po kilka kartek na raz, to coś jest nie w porządku z rolką separującą, a raczej ogranicznikiem momentu obrotowego tej rolki - jest to taka mała tulejka z prawej strony rolki - tej w szufladzie - może gdzieś to wypadło. Sprawdź, czy jak przytrzymasz kółko zębate po prawej stronie szuflady, to rolka się obraca luźno, czy ze znacznym oporem - ma się obracać z oporem, dosyć ciężko. Jeżeli mechanizm poboru papieru jest kompletny, to nie zdarzyło mi się w tych drukarkach, żeby brało kilka kartek naraz.
  • REKLAMA
  • #8 5147266
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    A masz możliwość podmiany szuflady w celu sprawdzenia? Rolki tylko orginał, żadnych zamienników, szkoda pieniędzy.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl
  • #9 5147287
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Zerknij czy w szufladzie po lewej i prawej stronie masz białe plastikowe elementy ze spężynami. Znajdują się one pod metalowymi blaszkami przytrzymującymi kartki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka HP LaserJet 4050n z przebiegiem 341 tys. stron ma problem z podawaniem papieru: wydruki są krzywe, a kartki wychodzą podarte z prawej strony, szczególnie gdy podajnik papieru nie jest pełny. Wymieniono rolki na zamienniki, jednak problem pozostał. Sugerowano rozebranie transportu papieru w celu sprawdzenia ewentualnych zacięć lub skrawków papieru, które mogłyby blokować podawanie. Zwrócono uwagę na prawidłowe ustawienie ograniczników bocznych w szufladzie oraz na stan ząbków na rogach kartek. Wskazano, że rolki separujące (niebieskie) powinny być oryginalne, gdyż zamienniki mogą powodować zacięcia. Problem z podawaniem kilku kartek naraz może wynikać z uszkodzenia lub braku tulejki ogranicznika momentu obrotowego rolki separującej w szufladzie, która powinna obracać się z oporem. Zalecano sprawdzenie mechanizmu poboru papieru, w tym białych plastikowych elementów ze sprężynami pod metalowymi blaszkami w szufladzie. Proponowano także możliwość podmiany całej szuflady w celu diagnozy. Ogólnie rekomendowano stosowanie wyłącznie oryginalnych rolek i dokładne sprawdzenie mechanizmów podawania papieru, aby wyeliminować krzywe wydruki i podarte kartki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA