logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG CUC-4400 - Jak naprawić martwą przetwornicę po wymianie TDA4605 i BUZ90A?

kajisystem 25 Sty 2004 11:40 1611 6
REKLAMA
  • #1 489702
    kajisystem
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Od dłuźszego czasu walczę z przetwornicą w CUC-4400. W pierwszym etapie wymiana TDA4605,BUZ90A,i elektrolitów C631(1mkf),C661(1mkf),C633(100mkf),sprawdziłem diody OK, transformator -wylutowałem i sprawdziłem OK, jest napięcie na transformatorze które morzna obciąźyć źarówką- rezultat moich zabiegów "nadal martwa". Zdesperowany oddałem płytę do zazkładu napraw TV., mechanik powiedział "niema problemu 50zł i będzie chodzić". Po kilku wycieczkach ikolejnych terminach,odebrałem płytę ,w której wymienił TDA4605,wycioł na płycie wszystko pomiędzy wyjściem(5) wTDA4605 a bramką BUZ 90 i połączył to zworą z drutu.W domu podłączyłem do telewizora i- cała radość trwała ok.15s. coś strzeliło i koniec zabawy. Tym razem zaniosłem cały telewizor ,gdy zgłosiłem się po odbiór usłyszałem" obraz juź jest -wymieniony mosfet-naleźy się 20zl,niestety padła fonia -procesor nie reaguje na zmianę głośności 60zł(używany).Wobec tego poprosiłem aby wylutował swojego mosfeta i zabrałem TV. do domu. Czy ktoś potrafi mi pomóc i podpowiedzieć co zrobić.Wraz z mosfetem została wylutowana druciana zworka i pozostał wycięty druk,nie wiem jak sprawdzić mosfet'a miernikiem-mam jeszcze dwa używane oraz co zrobić z wyciętym drukem- wstawić zworkę czy sprawdzić dokładnie elementy pomiędzy TDA i BUZ i naprawić przecięte ścierzki? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Adam. :?:
  • REKLAMA
  • #2 489762
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 10
    Wydaje mi się ,że trochę przekombinowałeś z tą naprawą. Lepiej oddać do naprawy cały sprzęt (wiadomo kto odpowiadaza naprawę). Teraz musisz jakoś wybrnąć. Zdecydowanie wycięte elementy są tam potrzebne i musza tam powrócić. Na początek wylutuj i sprawdź rezystory R634 i R632 (680K i 270K).
  • REKLAMA
  • #3 489774
    ztill
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Witam
    Rosądnie było by zlecić naprawę sprawnemu serwisowi.
    -mosfeta można sprawdzić mierząc miernikiem napięcie złącza
    bramka dren, dren źródło, bramka żródło, nie może być zwarcia.
    -usunąć zworę, przywrócić aplikację producenta
    -raz jeszcze sprawdzić elementy po pierwotnej str.
    przetwornicy, szczególnie kond. impulsowe- zwrócić uwagę czy nie ma przy nich zimnych lutów
  • #4 490183
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 859
    cała ta sprawa wygląda dla mnie nieco śmiesznie a jednak typowo (Klienci i ze mna próbowali takich podchodów). Najpierw nad TV pastwi się klient amator czyli wiele dobrych chęci mało wiedzy. Jak brakuje pomysłów (często amatorskich typu Poxylina, młotek i podobne) niesie do speudo warsztatu. Dlaczego pseudo?, a no dlatego pseudo, że warsztat przyjmuje do naprawy chassis, czyli fragment TV. Tak to mozna owszem, ale u szewca, zanieść do naprawy np. lewy but. Warsztat robi przeróbki w przetwornicy i..........teraz my mamy być ostatnim ogniwem w naprawie? ja do tego ręki nie przykładam.
  • REKLAMA
  • #5 492206
    tomserwis
    Poziom 14  
    czesc :!: Odbuduj uklad po " panu mechaniku " i wstaw dobry BUZ. Wymien wszystkie diody impulsowe po str. pierwotnej np. naBA159 nie mierzac starych. Czekam na wynik :!:
  • REKLAMA
  • #6 493960
    kajisystem
    Poziom 11  
    Śliczne dzięki dla wszystkich którzy odpowiedzieli na moją prośbę i zapytanie.Po ponownych pomiarach i odbudowaniu pierwotnego stanu przetwornicy -wymieniłem B646(zwarcie),D647(brak przejścia), R621 (uszkodzony) - "wszystkie te elementy były wcześniej sprawne" wstawiłem nowego BUZ'a i przetwornica znów pracuje,niestety został przy tych wszystkich zabiegach trafiony IC811 bona wyjściu 15 jest tylko 0v,inie działa fonia(ani pilotem ani manualnie) chwilowo podłączyłem wzmacniacz bezpośrednio z sygnałem(przez kondensator i potencjometr,lecz jest dość niewygodne.Czy jest na to jakaś rada? (oczywiście bez wymiany procesora) być może można wykorzystać wyjście do regulacji kontrastu. a ten wyregulować manualnie za pomocą np.potęcjometra? :!: :!: :?: :?:
  • #7 493975
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Jeżeli mogę ci poradzić to nie rób partyzantki. To do niczego nie prowadzi. Nie znam tego modelu, ale jeżeli trzeba wymienić procesor to go wymień. Lub niech to zrobi jakiś fachowiec. Istnieje coś takiego jak kultura techniczna. Jej brak doprowadzi twój TV do kompletnej ruiny.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej naprawy przetwornicy w telewizorze Grundig CUC-4400 opisano problem z nie działającą przetwornicą po wymianie układu TDA4605, tranzystora BUZ90A oraz kondensatorów elektrolitycznych. Po wymianie i próbach naprawy przez serwis, w tym modyfikacjach na płycie, przetwornica działała krótko, a następnie doszło do uszkodzenia kolejnych elementów, w tym mosfeta i procesora dźwięku (IC811). Wskazano konieczność przywrócenia oryginalnej konfiguracji układu, usunięcia nieprofesjonalnych modyfikacji oraz sprawdzenia i wymiany uszkodzonych elementów takich jak rezystory (R634, R632, R621), diody impulsowe (np. na BA159), tranzystory (B646, D647) i mosfet BUZ90A. Zwrócono uwagę na ryzyko dalszych uszkodzeń przy nieumiejętnej naprawie i zalecenie skorzystania z fachowego serwisu. W przypadku uszkodzenia procesora dźwięku sugerowano wymianę lub ewentualne obejścia, jednak bez wymiany procesora rozwiązanie jest trudne. Podkreślono znaczenie zachowania kultury technicznej i oryginalnej aplikacji elementów w układzie przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA