logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tani i sprawdzony programator do AT89C2051 pod Windows XP?

Fidel 16 Maj 2008 20:53 4818 12
REKLAMA
  • #1 5147825
    Fidel
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam wiem że dużo na forum już tego było napisane ale potrzebuje jakiś naprawdę dobry wypróbowany sprawdzony przede wszystkim działający i tani programator do mikrokontrolera takiego jak w temacie czyli AT89C2051 dodam że posiadam windowsa XP i na takim systemie chciałbym zaprogramować układ proszę o w miarę szybką odpowiedź z góry dziękuje pozdrawiam ewentualnie może znajdę kogoś kto mógłby oczywiście odpłatnie zaprogramować mi go mam program układ wszystko tylko go wgrać albo binarny albo hex i takie i takie posiadam rozszerzenie
  • REKLAMA
  • #3 5147882
    Fidel
    Poziom 14  
    ma ktoś jeszcze jakieś propozycje coś tańszego np
  • REKLAMA
  • #4 5154561
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Proponuje TAFE współpracujący z programem http://www.ic-prog.com/
    Schemat znajduje się na stronie http://www.ic-prog.com/NewSchemaTAFE.GIF
    Zrobiłem to na pająku i działa świetnie. Przy pierwszym uruchomieniu pojawiły się błędy przy weryfikacji ale dodałem jeden kond odsprzęgający 100n przy podstawce dla c2051 i od tej pory działa prawidłowo.
  • #6 5158715
    Fidel
    Poziom 14  
    a co myślicie o układzie z Nowego Elektronika 184-k proszę o opinie czy ktoś już to złożył czy działa to komuś bez błedów
  • #7 5159060
    matelektronik
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Cytat:

Lub też ten, ja go uzywam i nie narzekam Very Happy
    http://www.elportal.pl/pdf/k10/51_15b.pdf

Ja niestety nie mam dobrego zdania na temat tego programatora. Działa trochę zawodnie.
  • #8 5159279
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Fidel napisał:
    ... było napisane ale potrzebuje jakiś naprawdę dobry wypróbowany sprawdzony przede wszystkim działający i tani programator do mikrokontrolera takiego jak w temacie czyli AT89C2051

Najtańszym i najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie AT89C2051 wersją z ISP-AT89S2051 i wtedy programator to kilka kabelków i rezystorów (programator ISP np: STK200 który obsługuje bardzo dużo uC). Programatory równolegle (bo taki potrzebny jest do Twojego uC) oparte na sterowaniu z LPT bez dodatkowego układu nadzorującego są niestety zawodne (zwłaszcza dla początkujących) a te które mają nie są tanie a ich wykonanie bez programatora jest niemożliwe...i kółko się zamyka :wink:..
  • REKLAMA
  • #9 5159720
    Fidel
    Poziom 14  
    A ponaglam pytanie czy ktoś złożył ten zestaw z nowego elektronika 184-k czy on jest dobry programuje dobrze
  • REKLAMA
  • #10 5166310
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, proponuję zobacz http://www.tronic.cba.pl/ właśnie używam i jak do tej pory mnie nie zawiódł, po prostu jest super! Przy okazji podziękowania dla kolegi TRONIC za włożoną pracę nad udoskonalaniem tej konstrukcji.
    Pozdrawiam
  • #12 6036774
    krzychoooo
    Poziom 11  
    malon napisał:
    Witam, proponuję zobacz http://www.tronic.cba.pl/ właśnie używam i jak do tej pory mnie nie zawiódł, po prostu jest super! Przy okazji podziękowania dla kolegi TRONIC za włożoną pracę nad udoskonalaniem tej konstrukcji.
    Pozdrawiam

Witam, Kolega na elektrodzie zachwalał programator Progatmel Kolegi TRONIC zmontowałem ale pod XP nie daje się zainstalować oprogramowanie z wyjątkiem pierwszej wersji, która wywala komunikat: wielkość pliku jest większa od pojemności pamięci Flash mimo że wynosi 1760 a procek to 89c2051. Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie pozdrawiam Krzysztof.
  • #13 6127651
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, nie wiem czy jeszcze aktualne, ale ja mam windeXP +SP2 i wszystkie wersje u mnie działają. Polecam bezpośredni kontakt z twórcą softu, a na pewno się wyjaśni gdzie leży przyczyna pojawiających się błędów.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano taniego i sprawdzonego programatora do mikrokontrolera AT89C2051 działającego pod systemem Windows XP. Wskazano kilka konstrukcji: programator opisany na stronie btc.pl (zl6prg), TAFE współpracujący z programem IC-Prog (schemat dostępny na ic-prog.com), oraz prosty programator z elportal.pl. Dyskutowano także o układzie z "Nowego Elektronika" nr 184-k, który jednak oceniono jako zawodny. Zwrócono uwagę, że najtańszym rozwiązaniem jest użycie wersji mikrokontrolera z interfejsem ISP (np. ISP-AT89S2051) i programatora ISP, np. STK200, co eliminuje problemy z programatorami równoległymi pod LPT. Polecano również konstrukcję z tronic.cba.pl, która jest stabilna i dobrze działa pod Windows XP. Wspomniano o programatorze Progatmel Kolegi TRONIC, który jednak miał problemy z instalacją oprogramowania pod XP, choć u innych użytkowników działał poprawnie. Zalecano kontakt z twórcą oprogramowania w celu rozwiązania problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA