logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uwaga na podszywanie się pod sprzedającego na allegro !!

motykami 16 Maj 2008 23:33 3688 2
REKLAMA
  • #1 5148517
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Witam, nie wiem czy pisze w dobrym dziale, ale wg. mnie to najbardziej odpowiedni, a chciałbym opisać sytuacje która mnie spotkała aby była nauczką dla innych.

Na allegro sprzedaję i kupuję już od pewnego czasu i mam już troszkę doświadczenia, nigdy nie miałem większych problemów z przeprowadzaniem transakcji, ale ostatnia aukcja była zupełnie dziwna.

Zakupiłem na aukcji allegro aparat cyfrowy (aukcja kup teraz, cena w granicach 800zł), oczywiście przed zalicytowaniem rozmawiałem telefonicznie ze sprzedającym, ustaliliśmy warunki transakcji, miałem zalicytować na aukcji a sprzedający miał mi po tym przesłać numer konta na które mam dokonać wpłatę. Tak więc kupiłem aparat na aukcji przez opcję kup teraz, i po 30min dostałem maila z numerem konta (mail identyczny jak ten wysyłany przez sprzedającego z allegro po zakończeniu aukcji, wszystko się zgadzało, numer aukcji, szablon wiadomości itd. Treść standardowa, i podany numer konta, jednym słowem każdy by się nabrał że to mail wysłany z allegro nie było totalnie żadnej różnicy). Kasę wpłaciłem na podane konto, a kilka godzin puźniej skontaktowałem się ze sprzedającym telefonicznie, i twierdził on że nie przysyłał mi żadnego maila, a tym bardziej z numerem konta !!
    Zgłupiałem w tym momencie, i byłem prawie pewien że sprzedający się pomylił albo chce mnie zrobić w bambuko, odpisałem wiec na tamtego maila (wcześniej odpisałem z potwierdzeniem przelewu, dostałem wiadomość "Ok towar wysyłam po wpłynięciu pieniążków"), napisałem więc: "kontaktowałem się ze sprzedającym telefonicznie, twierdzi iż nie jest to jego numer konta, proszę o wyjaśnienie sprawy w przeciwnym razie sprawę zgłaszam do allegro i na policję", jakąś godzinę po tym otrzymałem przelew na moje konto dokładnie tej sumy jaką przelałem. I więcej już nikt na tamte maila nie odpisał. Oczywiście ze sprzedającym skontaktowałem się telefonicznie, i dokończyliśmy transakcje wysyłką za pobraniem, i wszystko było OK.

Była to ewidentna próba podszycia się pod sprzedającego, mail wysłany z kogoś konta, identyczny jak te z allegro (jedyna nie zgodność jaka była to adres e-mail zwrotny był inny niż ten w danych osobowych z allegro sprzedającego, no ale to jest rzecz nie do zauważenia na pierwszy rzut oka). Na szczęście skończyło sie to wszystko bez żadnych strat materialnych dla mnie, ale mogło być zupełnie inaczej. Opisałem tą sprawę na forum allegro (jest tam także ogłoszenie w którym administratorzy ostrzegają o podobnych próbach podszycia się pod sprzedającego) Napisałem także wiadomość do obsługi allegro, otrzymałem odpowiedź abym sprawę zgłosił na policję.
    No i tutaj moje pytanie przy okazji, czy wg. Was jest sens zgłaszania tej sprawy na policję ?? W sumie nie ucierpiałem na tym w większym stopniu, a czy jest sens pchać się w tą sprawę głębiej ? No i czy policja w ogóle cokolwiek zdziała ? Dysponuję tylko numerem konta i adresem e-mail oszusta (IP jakie było podane jest totalnie zmyślonym IP, więc po nim nie idzie dojść do oszusta).

Tak więc uważajcie na oszustów i sprawdzajcie czy maila zwrotne zgadzają sie z tymi podanymi na allegro (to jedyna możliwość upewnienia się)

Pozdrawiam, motykami.
  • REKLAMA
  • #2 5148533
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 857
    Wg mnie powinienieś zgłosić sprawę tam gdzie trzeba.

Jeśli ciebie nie oszukał, może oszukać kogoś innego!!!
  • #3 5148988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA