logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-PG570A - przeskakiwanie ścieżek przy odtwarzaniu płyt CD

Bieszczot Janusz 17 Maj 2008 13:05 2554 2
REKLAMA
  • #1 5149555
    Bieszczot Janusz
    Poziom 10  
    Witam!
    Niedawno kupiłem odtwarzacz CD Technics SL-PG570A i mam z nim pewien problem. Sprzęt nie był wiele używany, odtwarza i szybko odczytuje wszystkie płyty, lecz im dalej się przesuwa tym bardziej zaczyna przeskakiwać na ścieżkach. Laser czyściłem, ale nadal problem się powtarza. Proszę o pilną odpowiedż, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 5149591
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Ponieważ jest to już leciwy sprzęt to jednak może być taka sytuacja, że laser jest wysłużony (im dalej od środka płyty tym większe drgania płyty i traci ostrość), to po pierwsze. A po drugie, to jest bardzo prawdopodobne, że wysechł smar na łożach, po których przesuwa się głowica laserowa (tam powinien być zastosowany specjalny smar). Możliwe jest też zabrudzenie zębatek napędu głowicy a także uszkodzenie silnika napędu płyty.
    Tyle z usterek mechanicznych a może też być uszkodzenie w elektronice (przy starszym sprzęcie czasami usterki nakładają się na siebie).
    Pozdrawiam.
  • #3 5149984
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Przemyj prowadnice (te metalowe pręty oraz plastik po którym przesuwa się karetka lasera). Powinno pomóc.
REKLAMA