logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-PG570A - utwory przeskakują po nagraniu nowej płyty

Szwagier300666 16 Gru 2018 22:41 1323 8
REKLAMA
  • #1 17632227
    Szwagier300666
    Poziom 7  
    Witam

W zeszłym tygodniu zakupiłem taki model SL-PG570A już staruszek z niego ale przed zakupem sprawdziłem czy wszystko z nim OK no i było OK.
    Nie wiem czy mam pecha bo przez parę dni ładnie grał czytał oryginały i nagrywane bez zająknięcia dzisiaj nagrałem płytkę i się zaczęło
    W Odtwarzaczu po włożeniu płyty zaczęły przeskakiwać utwory i to w płytach oryginalnych jak i nagrywanych
    Sprawdziłem płyty pod kątem rys i wcześniej czytał płyty z niewielkimi ryskami teraz nie czyta prawidłowo nawet nowych oryginalnych i nowo nagranych.
    Te płyty z lekkimi ryskami wkładam do kompa i śmigają bez zająknięcia domyślam się że to pewnie laser ale wyczytałem też że przyczyną może też być niedostateczna ilość smaru na prowadnicach
    Jeśli ktoś zna się na temacie to proszę o odzew spróbuję na razie we własnym zakresie go przeczyścić ale pewnie mizerny będzie skutek znając mojego farta pewnie laser trzeba będzie wymienić

poproszę o radę i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17632694
    Szwagier300666
    Poziom 7  
    Witam
    Temat byl już parę razy opisywany i jestem wdzięczny za odp.
    Czy te obiawy które podałem ewidentnie wskazują na uszkodzenie lasera ?
    Do tego modelu są jak widzę dwa modele lasera ďeby to sprawdzić trzeba wyjąć ten który jest w CD czy jest to gdzieś zapisane??
  • REKLAMA
  • #4 17632787
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Objawy wskazują na laser, to dość leciwy sprzęt. W poście 2 wkleiłem fragment z servis manuala. Wysłałem Ci go też na PW - rozkręć i zobacz. Pod linkiem zamiennik -kupowałem taki sam do Marantz-a [mój był Philipsa, a ten to made in China]
  • REKLAMA
  • #5 17632907
    Szwagier300666
    Poziom 7  
    Rozkręciłem zdjąłem osłonkę metalową która zasłania kółko napędowe włożyłem płytę i okazuje się że były jakieś szumy trzaski tak jakby coś obcierały więc Rozkręciłem napęd i chyba dałem ciała w środku jest kółeczko i ślimak No i prowadnica metalowa posmarowałem to Kropelką WD40 oprócz tego Jak zdjąłem metalową osłonkę która przykrywa płytę jest kółeczko napędowe płyty tu też w sam środek dałem kropelkę WD40 No i tu się zaczęły problemy Po skręceniu całość i włożyłem płytę i teraz wyświetlacz pokazuje No Disc No i kiszka...

Dodano po 29 [minuty]:

Chyba stał sie cud😊
    Ożył!!
    Silniczek ruszył ale ewidentnie słychać dzwięk netalowego tarcia ale skoro juz go potraktowalem wd40 to postanowilem go rozruszac nacisnąłem przewijanie podczas odtwarzania i tak do przodu i do tylu 5 x i co sie okazuje??
    W minimalnym jeszcze stopniu czasami slychac ten dzwiek ale już o dziwo nie przeskakuje podczas sluchania
    Slucham drugiego utworu z wczoraj nagranej plyty i gra jak do tej pory z jednym bardzo minimalnym przeskokiem
    Zobaczymy co bedzie dalej jak na razie jest Ok👍
    Dzieki bardzo za odzew to milo jak ktoś ma chęć pomóc
    Pozdrawiam
    Krzycho

Dodano po 24 [minuty]:

Chyba stał sie cud😊
    Ożył!!
    Silniczek ruszył ale ewidentnie słychać dzwięk netalowego tarcia ale skoro juz go potraktowalem wd40 to postanowilem go rozruszac nacisnąłem przewijanie podczas odtwarzania i tak do przodu i do tylu 5 x i co sie okazuje??
    W minimalnym jeszcze stopniu czasami slychac ten dzwiek ale już o dziwo nie przeskakuje podczas sluchania
    Slucham drugiego utworu z wczoraj nagranej plyty i gra jak do tej pory z jednym bardzo minimalnym przeskokiem
    Zobaczymy co bedzie dalej jak na razie jest Ok👍
    Dzieki bardzo za odzew to milo jak ktoś ma chęć pomóc
    Pozdrawiam
    Krzycho
  • #6 17633036
    olador
    Poziom 37  
    CD-Ry z jaką prędkością nagrywasz? Przy większych mogą pojawić się przeskoki i trzaski...
  • #7 17633084
    Szwagier300666
    Poziom 7  
    Nagrywam x16 ewentualnie x 24
    Ale jednak nie jest tak kolorowo jak bym chciał od 5 go utworu zacząl przeskakiwac z ŕozna częstotliwościa najwiecej w srodku plyty
    Mysle ze to niejest jednak laser a cos raczej z mechaniką
    Cos tam jeszcze ciutke obcierało i stad pewnie to przeskakiwanie
    Sprawdzilem w miejscu przeskakiwania cofnąłem nagranie i ponownie juz w tym miejscu gralo dobrze
    Pomęczę go jeszcze troche moze ten wd40 dotrze wszedzie
    Ostatnie 4 utwory grał prawie perfekt
    Gdzies po środku cos sie jeszcze tnie
    Pożyjemy zobaczy oby bylo lepiej
  • #8 17633103
    olador
    Poziom 37  
    Audio X16 to przesada - wypalam X 6-8 i Marantz nie sprawia problemu od 18 lat
  • #9 17633207
    Szwagier300666
    Poziom 7  
    Mój napęd niestety minimum to x16 Wypalam na napędzie komputerowym i jest tylko taka opcja

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił odtwarzacz CD Technics SL-PG570A, który początkowo działał poprawnie, ale po nagraniu nowej płyty zaczęły występować problemy z przeskakiwaniem utworów, zarówno na płytach oryginalnych, jak i nagrywanych. Po sprawdzeniu płyt pod kątem rys, użytkownik podejrzewał uszkodzenie lasera lub niewystarczającą ilość smaru na prowadnicach. Po rozkręceniu odtwarzacza i nałożeniu WD40 na mechanizm, odtwarzacz zaczął działać lepiej, chociaż nadal występowały sporadyczne przeskoki. Użytkownik nagrywał płyty z prędkością x16 i x24, co mogło wpływać na jakość odtwarzania. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że nagrywanie z niższą prędkością może poprawić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA