logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odwrotka czy subbas - co lepsze na plenery i do pomieszczeń?

Radow 17 Maj 2008 16:58 3727 9
REKLAMA
  • #1 5150218
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Mam pytanie do was forumowicze, następujące. Czy lepsza jest odwrotka czy subbas. Słyszałem ze odwrotka bardziej nadaje sie na plenery a subbas do pomieszczeń. Jakie zdanie macie wy na ten temat.
  • REKLAMA
  • #2 5154816
    gruby213
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    zrobiłem 2 odrotki zobacz sobie projekt dj elvisa graja glosno natomiast niemaja zejscia wogóle natomiast subbasik mam jeden gra trochc ciszej ale płynnie Jak najbardziej odwrotka na plener ale sub tez moze byc nic sie nie stanie , ale odwrotka niemoze grac w pomieszczeniach ,tylko sub mam nadzieje ze cos ci teraz da do zrozumienia powiedz co chcesz nagłasniac plener czy sale ?????
  • #3 5156486
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    nagłaśniac chce plenery (festyny) jak i 18, wesela (małe, srednie sale). Slyszałem ze odwrotki maja slaba jakość.
  • REKLAMA
  • #4 5157970
    gruby213
    Poziom 14  
    No własnie ja sie tym zajmuje . Odwrotki mają słaba jakośc co do czystosci dzwieku lecz maja lepszego kopa co do glosnosci jezeli chcesz naglasniac plenery musisz zrobic conajmniej 4 odwrotki , zeby było fajnie a jezeli chodzi o sale odwrotki odpadaja

Dodano po 5 [minuty]:

musisz odpowiedziec sobie na to pytanie co bedziesz w większosci nagłasniał ja bym ci proponował zrobi 4 odwrotki i 4 suby i 2 satelity 2x15'+driver i masz pewnosc ze będzie słychac na 4 km ale trzeba je tez czymś zasilic ? taki zestaw jaki ci napisałem na górze trzeba bedzie zasilic DAP-em ,a najlepiej ADS-em ale ads kosztuje wiec dap spokojnie starczy "3xdap na kadą jedna końcówa
  • REKLAMA
  • #5 5364515
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Od kiedy odwrotek się nie stosuje w salach ? Jeśli chodzi o granie w dużych salach to najczęściej się właśnie spotyka odwrotki. Jednak gdy są małe sale to jednak standardowe doły, często br. Dlaczego ? Łatwiej jest dobrze ustawić bas zwykłych br, ponieważ rozchodzi się prawie we wszystkich kierunkach, w przeciwieństwie do odwrotek. Gdzie bas jest kierunkowy.

Jeśli chodzi o Dap`y to ja polecam T.amp`y. Tańsze, ładniejsze, a w środku, to to samo. Jest o tym na forum, radzę poszukać.

Pozdrawiam
  • #6 5365565
    gruby213
    Poziom 14  
    Ok zgodzę sie z tym że są odwrotki na salach , ale to są duże sale.Co do odwrotek posiadam 2sztuki dj elvisa na eminence 15' idzie przez cross, i głośniki ok ale obudowa tak wali jak patelnia o sciane dlaczego ??????? Niema czystego basu ????
  • #7 5366287
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Nom, tu ja się z tobą zgodzę. Odwrotka zawsze będzie maiła gorszą jakość dźwięku, mniej szczegółów niż kolumny standardowe choćby to nieszczęsne br.

PS: Jak ci chodzą te odwrotki na polu ;> bo też mam teraz zamiar sobie zrobić takie 4 :)
  • #8 5402812
    Elektrostepa
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Moje zdanie jest inne ktoś kto potrafi dobrze wysterować paczki i dobrać ten garnek do obudowy to ma inną o pinie jak paru fachowców których znam.

WNIOSEK; trudno i to jest racja sub na salę a odwrotki na plener..
    Pzdr:KLAMA

Kolega pomylił fora?
    To jest forum elektroniczne, a nie kulinarne!
    Regulamin p.10.9
    Proszę poprawić.
    [Art]
  • #9 5406291
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    [quote="DjDaniel11"]Nom, tu ja się z tobą zgodzę. Odwrotka zawsze będzie maiła gorszą jakość dźwięku, mniej szczegółów niż kolumny standardowe choćby to nieszczęsne br.

Hmm. Wyjaśnij dlaczego "to nieszczęsne br."

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 5414248
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Dlaczego nieszczęsne ? Jakoś mam już do nich obrzydzenie, bez ich obrazy. A br są najczęściej spotykane, na małej estradzie. Osobiście szukam coraz bardziej paczek basowych, z wysokim spl, i dość dobrą jakością.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między odwrotką a subbasem do nagłośnienia plenerów i pomieszczeń. Odwrotki charakteryzują się większą głośnością i mocnym basem, ale gorszą jakością dźwięku i mniejszą czystością basu, co czyni je bardziej odpowiednimi na plenerowe imprezy, zwłaszcza przy użyciu co najmniej czterech sztuk. Subbasy oferują lepszą jakość dźwięku i płynne zejście basu, są preferowane do nagłośnienia w pomieszczeniach, szczególnie małych i średnich salach. W dużych salach odwrotki również bywają stosowane, jednak ich kierunkowość basu utrudnia ustawienie w mniejszych pomieszczeniach, gdzie lepiej sprawdzają się standardowe kolumny basowe (BR). W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące jakości obudów odwrotek (np. projekt DJ Elvisa na głośnikach Eminence 15"), które mogą powodować nieczysty bas. Zalecane jest stosowanie wzmacniaczy DAP lub ADS do zasilania zestawów. Wspomniano także o alternatywie dla DAP - wzmacniaczach T.amp, które są tańsze i mają podobną jakość. Podsumowując, subbas jest rekomendowany do pomieszczeń, odwrotka do plenerów, choć możliwe są kombinacje obu typów w zależności od potrzeb i warunków nagłośnienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA