logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T21 czasami przy starcie laptopa matryca sie nie włącza.

Maniek_19901 17 Maj 2008 23:13 3566 5
REKLAMA
  • #1 5151452
    Maniek_19901
    Poziom 10  
    Mam takie pytanie...
    Czasami przy starcie laptopa matryca sie nie włącza.
    Jak nachylę matryce do prawie końca to jakoś odpala, ale chodzi głównie o to czy np. działanie laptopa ma związek z matryca.
    Szczegółowo bo np. gdy matryca byłaby zła to chodziłaby kontrolka led od dysku twardego co oznaczałoby, że system sie ładuje.

Właśnie jest tak że jak matryca nie chodzi to na chwile zapalają się wszystkie led i tylko jedna się świeci ta od powera...
    Czy to może być wina matrycy, albo tego inwertera?

Napisałem trochę jak dziecko może teraz to sprostuje...
    Czy przez matryce np. złą taśmę może laptop w ogóle nie uruchamiać dysków pracować itp. i co to dokładnie jest ten inwerter?
  • REKLAMA
  • #2 5151708
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Tasma i ekran nie ma wplywu na dzialanie komputera - podlacz pod zewnetrzny monitor i zobacz czy bedziesz mial obraz.

Inwerter to jest uklad ktory zapala swietlowke w matrycy. Jakbys mial uszkodzony sam inwerter to po starcie komputera po pierwsze mialbys obraz na zewnetrznym gniazdku vga a po drugie na samej matrycy jakbys sie przyjzal to tez bylby obraz tylko nie podswietlany. Moglbys sprobowac podswietlic lampka biurkowa lub mocna latarka i zobaczyc czy cos na szkle widac.
    Na twoim miejscu zaczalbym od sprawdzenia czy docisniety jest procek , ram itd - wyjac wlozyc i zobaczyc czy pomoze. Jak nie to przydusic w ktoryms miejscu plyte i zobaczyc czy odpali, jak nie to w innym miejscu, jak tak to masz gdzies zimny lut.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5151963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5160343
    Darol81
    Poziom 11  
    Jezli w maszynie nikt nie grzebal to tak jak koledzy pisza mozliwe jest jakies pekniecie na plycie ktore ujawnia sie w pewnych polozeniach matrycy ktora poprzez zawiasy przekazuje pewne sily na obudowe i plyte w srodku, ale moze byc roznie, widzialem rozne "patenty" np tasme ucieta z przylutowanymi przewodami do innej matrycy aby pasowala co po jakims czasie moze puscic i dac efekt jak opisujesz, trzeba rozkrecic zobaczyc, na stronie ibm sa szczegolowe instrukcje jak dostac sie do kazdej czesci krok po kroku, sa nawet podane dlugosci srub zeby nie bylo pomylki, przejrzyj i zobacz czy czujesz sie na silach samemu tam zajrzec, moze to jakas blachostka, np ktos po wymianie matrycy nie nakleil foli na tasme i matryce ktora zapobiega wysunieciu sie wtyczki, zrob tez tak jak koledzy radza i podepnij zewnetrzy monitor i zobacz czy daje sygnal gdy matryca robi sie czarna, pamietaj o kombinacji Fn+F7 zmieniajacej ekrany.
  • #6 8519890
    ziewco79
    Poziom 1  
    witam mam to samo pytanie mam laptopa nie zalancza sie matryca ale jak podlanczam pod telewizor to normalnie wszystko chodzi:(:?:
    prosze o odp
REKLAMA