logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T21 - gaśnie matryca, brak reakcji, podejrzenie uszkodzenia płyty głównej

areksz 14 Maj 2007 21:13 1906 7
REKLAMA
  • #1 3884872
    areksz
    Poziom 10  
    Mam pewien problem z kompem a mianowicie wlaczam go komp przez jakis czas chodzi a potem nagle gasnie matryca, dysk slychac ze chodzi, swieca sie wszystkie diody ale nie reaguje na zadne przyciski - jedyna mozliwosc wylaczenia to wyjecie baterii i odlaczenie zasilania. Nie jestem pewien ale z tego co zdazylem zauwazyc to to ze zadko sie uruchamia wentylator od procesora, a drugie to w jednym miejscu plyta wyglada jakby cos od niej odpadlo ale nie jestem pewien. Jesli mial ktos taki sam problem to prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3925914
    sp8xgu
    Poziom 10  
    Witam.
    Otóż mam identyczny problem ze swoim T21 :-(
    Uruchamia sięna 15 sekund ( jak jest zimny ) potem już nawet nie mrygnie matrycą.
    Wygląda mi to na przegrzewanie procesora, pewnie jakaś usterka coolera ale szczerze mówiąc nie wim jak się do niego dostać.
    Próbowałem rozkręcać ale po odkręceniu śrubek są jeszcze jakieśzaczepy poukrywane, nie chcę urwać więc przyłączam siędo postu i proszę równierz o pomoc w tym temacie !
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3926834
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam. Mam ten sam laptop (TP 21). Poprzednia płyta uszkodziła się właśnie przez przegrzanie (jest gorąco, a laptopy tego nie lubią). Płyta oczywiście do wymiany. Żeby zapobiec ponownemu uszkodzeniu płyty zrobiłem tak: zeszlifowałem papierem ściernym spód radiatora, później długo polerowałem pastą polerską (na lustro). Procesor oczyściłem dokładnie ze starej pasty termoprzewodzącej i dałem nową (Arctic Silver). Temperatura na procesorze w czasie upałów nie przekracza teraz 41 stopni. Na forum ktoś podawał kiedyś intrukcję serwisową do TP 2X - z robiorem laptopa nie powinno być absolutnie żadnych problemów. Wszystko zostało opisane w instrukcji. Polecam zdjąć radiator, dokładnie wyczyścić procesor ze starej pasty i nałożyć nową. W razie pytań napiszcie. Bardzo dobry program do mierzenia temperatury w waszych modelach znajdziecie tutaj: http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259/ . Odczytajcie (jeżeli możecie) jaką macie temperaturę. Napiszcie o tym. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3927948
    sp8xgu
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Temperatury puki co nie odczytam bo nawet nie zdążę uruchomić (zawiesza się )
    Instrukcji niestety nie mam i muszę pomęczyć się z tą rozbiurką :-)
    Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. Pozdrawiam.
  • #5 3928218
    areksz
    Poziom 10  
    Udało mi sie to naprawic, wystarczyla zmiana pasty z silikonowej na paste z zawartoscia srebra oraz odizolowanie plytki miedzianej do odbierania ciepla aby nie dotykala do plyty glownej, do tego celu uzylem gabek termoprzewodzacych i jak narazie wszystko jest ok
  • REKLAMA
  • #6 3931300
    sp8xgu
    Poziom 10  
    Jak by tak Kolega podrzucił jak rozkręcić tego laptopa to byłbym " dźwięczny " :-)
    Pozdrawiam.
  • #8 3932752
    sp8xgu
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziękuję za podpowiedź i sugestie, jednak po kilkunastu godzinach pracy nie bardzo chce mi się w ogóle włączać komputer chyba że muszę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa IBM T21, który po włączeniu działa krótko, następnie gaśnie matryca, mimo że dysk i diody pozostają aktywne, a urządzenie nie reaguje na przyciski, wymagając odłączenia zasilania i wyjęcia baterii. Podejrzenie pada na przegrzewanie procesora i uszkodzenie płyty głównej, co potwierdzają symptomy rzadkiego uruchamiania wentylatora oraz widoczne uszkodzenia płyty. Rozwiązaniem okazała się wymiana pasty termoprzewodzącej silikonowej na pastę z zawartością srebra (np. Arctic Silver) oraz izolacja miedzianej płytki radiatora od płyty głównej za pomocą gąbek termoprzewodzących, co poprawiło odprowadzanie ciepła i stabilność pracy. Zalecane jest także dokładne czyszczenie procesora i radiatora oraz stosowanie instrukcji serwisowej do rozbiórki modelu TP 2X, która ułatwia dostęp do chłodzenia. Monitorowanie temperatury procesora jest wskazane, aby zapobiec ponownemu przegrzewaniu i uszkodzeniu płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA