logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset A100 - słuchawka nie działa, napięcie bazy 12,15V, aku 2,75V

Kaczor51 18 Maj 2008 12:28 1488 6
  • #1 5152655
    Kaczor51
    Poziom 2  
    nie działa słuchawka, zostawiłem na wiele godzin i maksymalnie naładowało do napięcia jakieś 2,75 V , akumulator znamionowo powinien mieć 3,6V.
    Mógłbym wymienić, ale nie jestem pewien czy tylko o to chodzi.
    Telefon dała mi znajoma, twierdziła, że jak stał na bazie to był bardzo ciepły, ale to chyba normalne przy ładowaniu akumulatorków NiCd ?
    Sprawdzialem napięcie na bazie. Na zasilaczu pisze, że transformuje na 9,3V.
    Pomiar ze styków bazy wskazuje około 12,15V, to chyba za dużo ?

Przeszukując forum, znalazłem jak rozebrać słuchawkę, ale i tak nie bardzo mogę sobie z tym poradzić a nie chcę rozwalić.

Dzięki za wszelkie porady.
  • #2 5152820
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Napięcie jest prawidłowe, większość baz daje po prostu napięcie przemienne. Stąd taka wysoka wartość. Ciepłe akumulatory to również normalka. Za to nieustanne doładowywanie bardzo skraca ich żywot. Wymień akumulator.
  • #3 5153034
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    To jest akumulator 3,6 V . Pewno już do wymiany nie mają za długiej żywotności, po drugie zależy jak ktoś je używa.
  • #4 5153095
    Kaczor51
    Poziom 2  
    Na akumulatorku pisze jak byk NICD 3.6V / 300mAh.
    Jeśli to akumulator, to pytanie, czy można wymienić na NiMH 600mAh , taki jak tutaj :
    http://www.allegro.pl/item359359071_eurotell_forever_076_gigaset_a100_a200_gw12_fv.html

Po drugie aby się upewnić, chciałbym rozebrać słuchawkę, czy ktoś wie jak ?

dybas napisał:
    Napięcie jest prawidłowe, większość baz daje po prostu napięcie przemienne.

<ściana> masz rację :)
  • #5 5162421
    ati
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Załóż taki jak w oryginale żeby telefon nie miał problemu z naładowaniem akumulatora. Możesz kupić taki niklowo wodorkowy: http://www.allegro.pl/item364858910_panasonic_hhr_p301_kx_a36a_p_p301_oryginalne.html
    ale będziesz musiał przełożyć wtyczkę.
    Co do rozbierania słuchawki, zaczepy trzymają dosyć mocno najlepiej to zrobić odpowiednim przyrządem żeby nie uszkodzić obudowy.
  • #6 5164241
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Do Siemensa możesz włożyć NiMH. Tylko po co go będziesz rozbierał ? Z ciekawości ? Chyba, że chcesz mieć boki pokancerowane...

Pzdr.

Ja do zamknięcia, to go zamknij, ja tego nie zrobię :| .
  • #7 5164866
    Kaczor51
    Poziom 2  
    Dzięki za wszelkie porady ! Albo kupię aku, albo daruję sobie i kupi się nowy.
    W każdym razie, jeszcze raz dzięki !.

Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy słuchawki Gigaset A100, która nie działa prawidłowo z powodu niskiego napięcia akumulatora (około 2,75 V zamiast nominalnych 3,6 V). Pomiar napięcia na bazie wykazał około 12,15 V, co jest prawidłowe, gdyż większość baz generuje napięcie przemienne wyższe niż podane na zasilaczu (9,3 V). Ciepło akumulatora podczas ładowania jest normalne, jednak ciągłe doładowywanie skraca jego żywotność. Zaleca się wymianę akumulatora NiCd 3,6 V / 300 mAh na oryginalny lub kompatybilny NiMH 600 mAh, przy czym wymiana może wymagać przełożenia wtyczki. Rozbieranie słuchawki jest możliwe, ale wymaga ostrożności i odpowiednich narzędzi, aby nie uszkodzić obudowy. Ostatecznie, użytkownik rozważa zakup nowego akumulatora lub nowego telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA