logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkodować radio Blaupunkt Audi Delta CC z motorolkami?

lawina 25 Sty 2004 19:19 7442 14
  • #1 490303
    lawina
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam... zalozylem juz jeden temat z miesiac temu ale zostal zablokowany... nie wiem czemu, no ale nie wazne.

Chcialem rozkodowac takie oto radyjko:
    Blaupunkt Audi Delta CC (Pr-Nr. 8AE/8AS)
    4 7** 56* 65*
    T** 588 19* A
    WT*1K4T7**35966

<zdzich42>
    Siedza >w nim dwie motorolki...
    1. motorolka
    ZC99112CFN
    8 925 901 552
    0F62J
    QQZJ9544
    i z tego co wiem to w tym siedzi ukryty kod....

2. motorolka
    ZC422450CFN
    8 925 901 551
    2C14H
    ZQQ0N9540

i teraz mam kilka pytan...
    1. Jakiego programatora uzyc do tej kostki ?
    2. Czy moglby mi ktos dac schemat takiego programatora?
    3. ta kostka ma 52 piny ! czy konieczne bedzie kompletne jej wylutowanie, czy bede mogl sie poprostu do niej podlaczyc?
    4. jakiego programu uzyc do zrzucenia tego co jest w tej kostce na dysk?
    5. gdzie znalezc w binie kod?
    6. czy ewentualnie ktos ma gotowy bin z kodem do takiego modelu tego radia z takim mcu ?
    Za podawanie numeru seryjnego odbiornika ostrzeżenie ! <zdzich42>
  • #2 490369
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    kod siedzi w pierszym procesorze MC68HC05B16
    do odczytania proserora urzy standardowego intejfesu
    achemat jest na elektrodzie jest zbudowany na Max232
    powodzenia żebyś nie uwalił tego radyjka :wink:
  • #3 490584
    lawina
    Poziom 12  
    na wstepie chcialem przeprosic, za ten numer seryjny, ale nie wiedzialem poprostu, czlowiek uczy sie na bledach 8)

OK... znalazlem cos takiego...

Blaupunkt Audi Delta CC, core XC86551(right) ZC422057(left)
    68HC05. Work with right MCU!
    #1,4,7 - 1,2 code
    #2,5,8 - 3,4 code
    #3,6,9 - 80 - code off, 60 - code on

tylko nie wiem zabardzo jak mam to rozumiec....
    jak jest napisane ze #1,4,7 odpowiadaja 1 i 2 cyfrze kodu to znaczy ze to co bedzie w 1,4,7 komorce bedzie mialo taka sama wartosc ?

szukalem schematu tego programatora i jakos nie moge znalezc... :/
    moglby ktos byc tak dobry i mi podac linka...

i jeszcze chcialbym otrzymac odpowiedz na jedno pytanie... czy bede musial wylutowac calkowicie ten ukladzik ?
  • #4 490595
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 95
    #1,4,7 to znaczy że w tych komórkach bedzie sie powtarzała ta sama zawartość.
    Prościej mówiąc jeśli nie bedziesz chciał zmieńić kodu to wystarczy ci tylko #1(1i2 cyfra) i #2(3i4 cyfra) komórka w niej jest kod.

A tu masz interfejs i program https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic46965.html
  • #5 490598
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    opis informuje Cię gdzie jes kod i że jest on powtórzony 3 razy w wyżej wymienionych komórkach pamięci procesora nie trzeba wylutowywać może jedynie zajść potrzeba odcięcia kilku ścieżek
    Pozdrawiam Darek
  • #6 490617
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Jakbyś nie umiał sie skomunikować do odetnij od płytki piny 52,50,19,22 wtedy powinno załapać
  • #7 490623
    lawina
    Poziom 12  
    MARTIINO napisał:
    #1,4,7 to znaczy że w tych komórkach bedzie się powtarzała ta sama zawartość.
    Prościej mówiąc jeśli nie bedziesz chciał zmieńić kodu to wystarczy ci tylko #1(1i2 cyfra) i #2(3i4 cyfra) komórka w niej jest kod.

Dokladnie... chce tylko zczytac jaki jest tam kod....
    a co z tym co tam sie bedzie powtarzalo w 3,6 i 9 komorce? czy jesli tam wpisze wartosc 80 to radio wogole o kod nie bedzie wolac ?

To moglby mi ktos pomoc ze znalezieniem tego schematu do programatora? chociaz podpowiedziec czego powinienem szukac....

orion napisał:
    opis informuje Cię gdzie jes kod i że jest on powtórzony 3 razy w wyżej wymienionych komórkach pamięci procesora nie trzeba wylutowywać może jedynie zajść potrzeba odcięcia kilku ścieżek
    Pozdrawiam Darek

To sie ciesze, bo lutownica nie zabardzo by moja sie nadawala do lutowania takich drobnych nozek..., a jesli moglbym zapytac.... to ktore musialbym sciezki musialbym przeciac?

MARTIINO napisał:
    Jakbyś nie umiał się skomunikować do odetnij od płytki piny 52,50,19,22 wtedy powinno załapać

ale rozumiem ze jak juz zczytam to je spowrotem przylutowac ?

I chcialem sie jescze zapytac... bo dorwalem taki proram "EDYTOR EEPROM-u 68HC05 MOTOROLA [@] AS - COMP 1996" to taki dos'owy programik na niebieskim tle biale napisy... czy to bedzie dobre do zczytania tego co potrzebuje?
  • #8 490658
    orion
    Poziom 23  
    Oczywiście, że ścieżki trzeba ponownie przylutować. Program może być, ale na elektrodzie są lepsze. Wystarczy użyć przycisku "szukaj".
  • #9 490690
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Tutaj masz wszystko.Program uruchamiasz w dosie MOTOR05
    Załączniki:
    • Motorola_tools.rar (141.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 490712
    lawina
    Poziom 12  
    Dzieki martino ! mam dokladnie to samo... ale i tak wielkie dzieki! tylko jeszcze jedna rzecz... chce sie tylko upewnic... ten schemat co tam jest w tym pliku worda... to jest wlasnie ten programator tak.... i to wszystko jak zrobie tak jak tam jest napisane to bedzie wszystko dzialac ?
  • #11 490757
    MARTIINO
    Poziom 20  
    lawina napisał:
    Dzieki martino ! mam dokladnie to samo... ale i tak wielkie dzieki! tylko jeszcze jedna rzecz... chce się tylko upewnic... ten schemat co tam jest w tym pliku worda... to jest wlasnie ten programator tak.... i to wszystko jak zrobie tak jak tam jest napisane to bedzie wszystko dzialac ?

Tak,to jest schemat interfejsu.
    Jak podłaczysz wszystko tak jak tam jest musi zadziałać
  • #12 491368
    orion
    Poziom 23  
    dobra rada jak nigdy czegoś takiego nie robiłeś to se odpuść i zanieś niech ci ktoś to zrobi bo będzie szkoda radyjka poczytaj inne posty na temat procków Motoroli a zobaczysz jakie mogą być z tym problemy czasem są bardzo wredne robię te radia już jakiś czas i trichę otym wiem na początku udało mi się kilka zepsuć

Pozdrawiam Darek
  • #13 2178298
    tgrabka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    A ja właśnie uwaliłem takie radyjko. Nie chciało mi się komunikować pomimo odcięcia TX i RX. Na wyświetlaczu pojawiało mi się tylko CODE. Po podłączeniu +12V przez rezystor 10k do pinu 19 radyjko nic się nie odzywało.

Teraz jest taka sztuczka, że odłączając napięcie z IRQ spadł mi krokodylek i już nawet wyświetlacz nie zaświeca. Najprawdopodobniej zahaczyłem o jakieś piny w procku.

Więc moje pytanie. Czy jest możliwość sprawdzenia czy ta motorola jeszcze żyje. Może ktoś przeżył coś takiego samego i ma jakąś podpowiedź.
  • #14 2178647
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    A co było na krokodylku +12 ??? jesli tak to pewnie cos poszło do dmu choć motkę ciężko uwalićnawet takim cwancykiem ...
  • #15 2178660
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Można wylutowaś i włozyć w "kasownik" tester.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozkodowania radia Blaupunkt Audi Delta CC wyposażonego w dwa mikrokontrolery Motorola (MCU) z serii 68HC05, w szczególności modelu MC68HC05B16. Kod zabezpieczający znajduje się w pierwszym procesorze i jest powtarzany trzykrotnie w określonych komórkach pamięci (#1,4,7 oraz #2,5,8). Do odczytu pamięci procesora zaleca się użycie standardowego interfejsu opartego na układzie MAX232, którego schemat dostępny jest na forum Elektroda.pl. Nie jest konieczne całkowite wylutowanie układu, wystarczy podłączyć się do procesora, ewentualnie odcinając kilka ścieżek (piny 52, 50, 19, 22) i po odczycie ponownie je przylutować. Do zrzutu pamięci można użyć programów działających w środowisku DOS, np. "EDYTOR EEPROM-u 68HC05 MOTOROLA" lub MOTOR05. Warto zachować ostrożność, gdyż mikrokontrolery Motorola są wrażliwe i łatwo je uszkodzić podczas programowania lub odczytu. W przypadku uszkodzenia procesora możliwe jest jego wylutowanie i sprawdzenie w testerze ("kasowniku"). Dodatkowo omówiono znaczenie wartości w komórkach pamięci, gdzie wpisanie wartości 80 dezaktywuje kod, a 60 go aktywuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA