logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak łączności z procesorem Motoroli w Audi Gamma CC na Windows XP

mirekk 16 Maj 2003 14:21 5026 10
  • #1 215864
    mirekk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ma następujący problem:
    Radio z procesorem Motoroli Audi Gamma CC znalazłem jakis stary interfejs który kiedyś na pewno działał na poprzednim komputerze podłączyłem i po teście łącza dostaje AKTYWNE, próbuję odczytać pamięć BRAK ŁĄCZNAOŚCI Z PROC. Wiem że te procesory były zabezpieczane ale wtedy chyba nie powinienem mieć poprawnego testu łączności.
    Kiedyś na pewno ten interfejs pracował poprawnie teraz mam trochę szybszy komputer na dodatek pod XP czy może to jest problemem?
    Dziękuję za zainteresowanie Mirekk
  • #2 215931
    michałbak1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Uruchom ten program do hc05 pod dosem powino się poprawić
  • #3 216104
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Zabezpieczenie polega na tym że procek kasuje pamięć eeprom przy próbie odczytu, żeby można było ustanowić komunikacje potrzeba jeszcze odpowiednio podłączyć piny MODA i MODB do masy.
  • #4 216114
    Gate
    Poziom 23  
    Ocena: 95
    Gdzie można znależć schemat interfejsu do motoroli? Nie mogę go wygrzebać.
  • #5 216289
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    prosze bardzo - interfejs i opis

Pozdrawiam
    :)
    Załączniki:
    • Motorola.zip (50.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 216294
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    a tak przy okazji - z tego co wiem mozna spotkac zabezpieczone tylko HC11, HC05 powinny smigac bez problemow (chociaz z komunikacja tez nieraz juz mialem klopoty)
  • #7 216316
    Gate
    Poziom 23  
    Serdeczne dzięki. Jeżeli nie sprawi Ci to problemu to czasem zapytam coś na ten temat.
    Pozdrawiam
  • #8 216423
    mac p
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    motorola HC05 nie ma MODB ,A jeżeli nie można czytać i pisać to należy wylutować procesor i skasować w kasowniku

pozdrawiam
  • #9 216504
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    ....... a HC11 kasuje nie próba odczyta a już samo wprowadzenie go w ModB.

SławeK
  • #10 216639
    Gate
    Poziom 23  
    W takim razie jak sobie poradzić z HC11
  • #11 221332
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    HC11 zawsze sie czyta,tyle ze jak jest zabezpieczona to się skasuje.HC05 jak bedzie zabezpieczony to nie che się komunikować.W kilku wyjątkach (odpowiedni bootloader) też się kasuje np. jeden Blaupunkt do Nissana.W jednym modelu Blaupunkta do BMW HC05 np. sam się zabezpiecza .Jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy HC05,a HC11 to niech lepiej nie zajmuje miejsca na postach (elektryk).Na koniec mode A i B to zupełnie różne tematy (do zupełnie innego służą). :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku łączności z procesorem Motoroli w radiu Audi Gamma CC pod systemem Windows XP, mimo pozytywnego testu łącza z użyciem starego interfejsu. Dyskusja wskazuje, że procesory Motorola, zwłaszcza modele HC11 i HC05, mogą mieć zabezpieczenia polegające na kasowaniu pamięci EEPROM przy próbie odczytu. Aby nawiązać komunikację, konieczne jest prawidłowe podłączenie pinów MODA i MODB do masy, przy czym HC05 nie posiada pinu MODB. HC11 jest bardziej wrażliwy na zabezpieczenia i może kasować pamięć już przy wprowadzeniu w tryb ModB. W przypadku problemów z odczytem i zapisem zaleca się wylutowanie procesora i użycie kasownika. Różnice między HC05 a HC11 są istotne, a niektóre modele radii, np. Blaupunkt do Nissana lub BMW, mają specyficzne zabezpieczenia lub bootloadery wpływające na komunikację. Sugerowano także uruchomienie programu do HC05 pod DOS-em, co może poprawić działanie interfejsu na nowszym sprzęcie i systemie Windows XP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA