logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa sterownika drzwi Dorma - doświadczenia użytkowników

Dost 18 Maj 2008 15:58 3953 13
REKLAMA
  • #1 5153412
    Dost
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich.
    Czy ktoś ma może doświadczenie z naprawą sterownika do drzwi firmy Dorma. Prosiłbym o informację?
  • REKLAMA
  • #2 5173224
    abart04
    Poziom 1  
    Witam,
    napisz kolego o jaki typ Dormy Ci chodzi i jaki masz problem.
  • REKLAMA
  • #3 5702861
    kozlowskiw
    Poziom 11  
    witam mam ten sam problem,a dokładnie z automatyką CS. Coś siadło po nagłych zanikach napięcia.Elektronik sprawdzał i twierdzi że jakiś procesor sterujący po stronie pierwotnej zasilacza buforowego.Niestety nie mam sprawnej żadnej płyty tego typu ani schematu.Może ktoś pomoże.
  • #4 16039870
    ppredki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam,

Pochwalę się nieskromnie, że mi się udało naprawić płytę sterownika do drzwi ES-90 EC. Sterownik rzadki i stary, przez co praktycznie brak podaży używanych - był jeden na a...o pięć lat temu. Według serwisanta z bardzo znanej firmy, sterowniki te były awaryjne i już wyszystkie wymienili u klientów na nowsze. Powtarzał mi to jak mantrę przy każde wizycie na przeglądzie przy okazji wymiany akumulatorów czyli średnio co 3 lata.
    U nas w firmie sterownik EC przepracował do awarii ponad 15 lat. Objaw był następujący - rygiel działał ale drzwi niereagowały na sygnały z czujek radarowych. Po ustawieniu w położeniu automat następowało rozryglowanie a podanie sygnału z czujki wywoływało kliknięcie przekaźnika oraz zapalenie diody czerwonej sygnalizującej kod błędu - dwa mignięcia. Po sprawdzeniu zasilania podejrzenie padło na triak BTB24/600 w obwodzie zasilania przekaźników wykonawczych silnika i rygla. Napięcie wyjściowe na mostku prostowniczym sterowanym przez ten triak wynosiło tylko ok 3,2V - przy zasilaniu z transformatora 30V. Wymiana triaka nie przyniosła efektu - zastosowany wcześniej układ zastępczy zasilania mostka z połączoną szeregowo żarówką halogenową 48V 45 W - (z wózka widłowego) w miejsce triaka - pozwolił ustalić, że pozostała część sterowania działa. Drzwi rozsuwały się ociężale i z pomocą ale "działały". Układ sterujący triakiem (U208B) równiez okazał się sprawny. Tak samo sterujący nim transoptor 4N25.
    Dalsze prace nie przynosiły efektu i już byłem gotów się poddać kiedy pojawiło się uszkodzenie w obwodzie wyłącznika bezpieczeństwa - powodujące permanentny błąd - ciągłe miganie obydwu diód czerwonej i zielonej. To skłoniło mnie do dalszych poszukiwań. Po sprawdzeniu wszystkich tranzystorów SMD, zacząłem przyglądać się rezystorom. Układ zasilania U208B zrealizowany na rezystorze 1,8 kom który mimo lekkiego zażółcenia napisu był sprawny - napięcie w normie.
    W końcu moją uwagę zwrócił rezystor 100 om na jednym z dwóch wejść przewodów z wyłącznika zbijakowego. Okazało się, że jest rozwarty - bez żadnych zewnętrznych oznak. Rezystor na drugim wejścu był sprawny. Po wymianie, płyta wróciła do stanu sprawnego ryglowania zamka i brak było reakcji na czujki. Po odszukaniu procedury resetu do ustawień fabrycznych - dziękuję kolegom z wątków o ES 200 - drzwi ożyły - skrzydła poleciały na pełnym pędzie na maksa i wyłupał się kawałek rolki oporowej - na szczęście nie tej na której skrzydło jeździ - wcześniej już kiedyś tak miałem - sprzątaczka kilkakrotnie znajdowała kawałki plastiku z rolek. W końcu udało się z tego posklejać taśmą dwie rolki i kawałek;) Pan z serwisu (miłościwie przemilczę z którego) na pytanie czy to groźne skwitował, że te rolki są w ogóle niepotrzebne. Kurcze a producent tego nie wie i je niepotrzebnie montuje:)))
    Po przeprowadzeniu procedury nauki drzwi hulają jak nowe.

Jeszcze raz dziękuję kolegom za wrzucenie instrukcji montażowych z procedurami serwisowymi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 16039910
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Czyli nie ma zasilania ?
  • REKLAMA
  • #6 16039952
    ppredki
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Prawidłowe zasilanie było tylko na elektronikę a część wykonawcza dostawała zaledwie 3,2 V bo tak procesor sterował triakiem przez transoptor i układ regulacji fazowej na U208B. Teraz w stanie spoczynku jest tam nadal 3,2 V ale po ruszeniu drzwi napięcie wzrasta do ponad 10 V - tyle zdąża mi pokazać miernik...Na płytę wchodzi podwójne zasilanie 2 x 30 V z transformatora.
    Wina była w obwodach wejściowych na sterowaniu. Mój błąd, że nie zacząłem od procedur ale ich nie znałem a znalezienie czegoś w necie na ten temat graniczy z cudem. Na szczęście podstawowe procedury są praktycznie takie same dla mojego modelu (ES-90 ze sterownikiem EC) jak dla sterownika EC2 z nowszej serii. Dzięki materiałom od kolegów z forum pozyskanym z ruskich stron udało się zresetować sterownik. W międzyczasie musiało się dodatkowo nałożyć (lub ujawnić - inne błędy mogły to maskować) uszkodzenie w obwodzie zbijaka... W każdym razie usunięcie usterki (wymiana rezystora 100 om podciągającego wejście do zasilania) spowodowało, że układ przestał sygnalizować jakiekolwiek błędy. To skłoniło mnie do prób z pełnym resetem, które zakończyły się powodzeniem.
    Dodam, że ratując stary sterownik oszczędza się ok 4500 zł za nowy sterownik EC2 (ceny przeliczone z rubli), ponad 3500 zł za silnik (jest oczywiście inny) i koszty robocizny serwisu (montaż modułów i wymiana okablowania) - pewnie razem wyjdzie z tego "skromne" 10k zł...
    I jeszcze uwaga, że naprawianie tych płyt jest bardzo popularne na wschód od Buga;) Są ogłoszenia...
  • #7 16277634
    djkynio
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam prośbę czy kolega mógłby gdzieś podać te procedury serwisowe. Ma u siebie na budynku sterownik EC2, drzwi przesuwne zwariowały i latają bez hamowania tam i z powrotem. Na sterowniku miga E. ( jest to prawdopodobnie błąd ) ale jak wcześniej pisałeś w internecie nie można nic znaleźć.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • #8 16277666
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Naciśnij selekt i podar nr błedu.
  • #9 16277686
    djkynio
    Poziom 9  
    Witam.
    Po naciśnięciu SELECT wyświetla się 8 na jakieś parę sekund i później znowu miga E. Dodam jeszcze, że drzwi są teraz wyłączone z wyłącznika awaryjnego. Mamy szklane skrzydła ( jest ryzyko że jak o siebie walną to będzie po szybach).
  • #10 16277798
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Wejscie awaryjnego zwarte ?
  • #11 16277817
    djkynio
    Poziom 9  
    Które to są wejścia? ( i raczej zwarte bo przycisk awaryjny jest wciśnięty ) Nie mam żadnych dokumentacji do tego sterownika. Chciałem wykonać procedurę NAUKI tak jak to zrobił ostatnio serwisant ale nie zdążyłem podpatrzeć co on tam naciskał. Po tym jak to zrobił drzwi pracowały prawidłowo ale po 10 min pozostawały w pozycji otwartej. Okazało się, że akumulatory do wymiany. Drzwi do dziś były wyłączone założyłem nowe aku i po włączeniu znowu waliły jak przed przyjazdem serwisanta.
  • #12 16804142
    balsam80
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    djkynio napisał:
    Które to są wejścia? ( i raczej zwarte bo przycisk awaryjny jest wciśnięty ) Nie mam żadnych dokumentacji do tego sterownika. Chciałem wykonać procedurę NAUKI tak jak to zrobił ostatnio serwisant ale nie zdążyłem podpatrzeć co on tam naciskał. Po tym jak to zrobił drzwi pracowały prawidłowo ale po 10 min pozostawały w pozycji otwartej. Okazało się, że akumulatory do wymiany. Drzwi do dziś były wyłączone założyłem nowe aku i po włączeniu znowu waliły jak przed przyjazdem serwisanta.

Czy problem rozwiązany ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy sterowników do drzwi automatycznych firmy Dorma, ze szczególnym uwzględnieniem modeli EC i EC2 oraz sterownika ES-90 EC. Problemy obejmują uszkodzenia procesora sterującego po stronie pierwotnej zasilacza buforowego, awarie triaka BTB24/600 w obwodzie zasilania przekaźników wykonawczych oraz błędy sygnalizowane migającą diodą i kodami błędów (np. dwa mignięcia). Wskazano na trudności z dostępem do dokumentacji i schematów, co utrudnia diagnozę i naprawę. Użytkownikom udało się zresetować sterownik dzięki procedurom serwisowym podobnym do tych stosowanych w nowszych modelach EC2, pozyskanym m.in. z zagranicznych źródeł. Wymiana uszkodzonych elementów, takich jak rezystor 100 om podciągający wejście do zasilania, oraz kontrola stanu akumulatorów są kluczowe dla prawidłowego działania. Występują też problemy z funkcją hamowania drzwi i reakcją na sygnały z czujek radarowych. Użytkownicy poszukują schematów podłączeń i opisów wyprowadzeń sterownika EC2 oraz procedur serwisowych, zwłaszcza dotyczących trybu nauki i diagnostyki błędów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA