Witam,
Pochwalę się nieskromnie, że mi się udało naprawić płytę sterownika do drzwi ES-90 EC. Sterownik rzadki i stary, przez co praktycznie brak podaży używanych - był jeden na a...o pięć lat temu. Według serwisanta z bardzo znanej firmy, sterowniki te były awaryjne i już wyszystkie wymienili u klientów na nowsze. Powtarzał mi to jak mantrę przy każde wizycie na przeglądzie przy okazji wymiany akumulatorów czyli średnio co 3 lata.
U nas w firmie sterownik EC przepracował do awarii ponad 15 lat. Objaw był następujący - rygiel działał ale drzwi niereagowały na sygnały z czujek radarowych. Po ustawieniu w położeniu automat następowało rozryglowanie a podanie sygnału z czujki wywoływało kliknięcie przekaźnika oraz zapalenie diody czerwonej sygnalizującej kod błędu - dwa mignięcia. Po sprawdzeniu zasilania podejrzenie padło na triak BTB24/600 w obwodzie zasilania przekaźników wykonawczych silnika i rygla. Napięcie wyjściowe na mostku prostowniczym sterowanym przez ten triak wynosiło tylko ok 3,2V - przy zasilaniu z transformatora 30V. Wymiana triaka nie przyniosła efektu - zastosowany wcześniej układ zastępczy zasilania mostka z połączoną szeregowo żarówką halogenową 48V 45 W - (z wózka widłowego) w miejsce triaka - pozwolił ustalić, że pozostała część sterowania działa. Drzwi rozsuwały się ociężale i z pomocą ale "działały". Układ sterujący triakiem (U208B) równiez okazał się sprawny. Tak samo sterujący nim transoptor 4N25.
Dalsze prace nie przynosiły efektu i już byłem gotów się poddać kiedy pojawiło się uszkodzenie w obwodzie wyłącznika bezpieczeństwa - powodujące permanentny błąd - ciągłe miganie obydwu diód czerwonej i zielonej. To skłoniło mnie do dalszych poszukiwań. Po sprawdzeniu wszystkich tranzystorów SMD, zacząłem przyglądać się rezystorom. Układ zasilania U208B zrealizowany na rezystorze 1,8 kom który mimo lekkiego zażółcenia napisu był sprawny - napięcie w normie.
W końcu moją uwagę zwrócił rezystor 100 om na jednym z dwóch wejść przewodów z wyłącznika zbijakowego. Okazało się, że jest rozwarty - bez żadnych zewnętrznych oznak. Rezystor na drugim wejścu był sprawny. Po wymianie, płyta wróciła do stanu sprawnego ryglowania zamka i brak było reakcji na czujki. Po odszukaniu procedury resetu do ustawień fabrycznych - dziękuję kolegom z wątków o ES 200 - drzwi ożyły - skrzydła poleciały na pełnym pędzie na maksa i wyłupał się kawałek rolki oporowej - na szczęście nie tej na której skrzydło jeździ - wcześniej już kiedyś tak miałem - sprzątaczka kilkakrotnie znajdowała kawałki plastiku z rolek. W końcu udało się z tego posklejać taśmą dwie rolki i kawałek;) Pan z serwisu (miłościwie przemilczę z którego) na pytanie czy to groźne skwitował, że te rolki są w ogóle niepotrzebne. Kurcze a producent tego nie wie i je niepotrzebnie montuje:)))
Po przeprowadzeniu procedury nauki drzwi hulają jak nowe.
Jeszcze raz dziękuję kolegom za wrzucenie instrukcji montażowych z procedurami serwisowymi i pozdrawiam.