logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zbudować wytwornicę dymu z grzałką i pompą? Jakie komponenty wybrać?

pkpintercity 18 Maj 2008 20:33 1573 2
REKLAMA
  • #1 5154499
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam wszystkich cały czas siedziałem na forum i tak myślę ze jeśli by wziasc grzałkę z ekspresu do kawy albo z żelazka rurkę miedziana termostat tez z żelazka i tu jest moje pytanie o co chodzi z tym blokiem aluminiowym ?? oraz pompkę ze spryskiwacza lub z akwarium ta co pompuje powietrze tylko nie wiem czy sie nada. I jak myślicie czy to wypali i jak by to zlozyc do kupy bo projektów jest kupa ale który byście polecali amoze juz robiliście taka dymiarke to może podzielicie sie swoja wiedza i waszymi maszynkami :)) aha i jeszcze jak wymyslec system ktory by zwracal plyn ktory masznyna nieraz pluje ???
  • REKLAMA
  • #2 5155878
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Metalowy blok w dymiarce pełni role akumulatora i regulatora ciepła: to, że jest akurat aluminiowy wynika z kwestii ekonomicznych, najlepszy był by miedziany.
    Blok metalu jest termicznie odizolowany i pracowicie nagrzewany przez grzałkę przez parę minut. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę (ok 150 stopni) termostat wyłącza grzałkę. Ciepło zmagazynowane w metalowym bloku pozwala na ciągłe dymienie przez kilkadziesiąt sekund. Sama grzałka została by momentalnie schłodzona i... było by po dymieniu.
    Tak więc ten metalowy blok jest jest jednym z najważniejszych elementów w dymiarce.
    Swoja drogą w sklepie dymiarkę można kupić za ok. 150zł więc po co sie bawić w jej konstruowanie?

Pozdrox
  • #3 17794857
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    noe zostało to zrealizowane ale na temat budowy i dzialania nauczylem sie już wiele
REKLAMA