logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podgrzać płyn do wytwornicy dymu, by uzyskać dym? Jaką temperaturę ustawić?

marcin elek 07 Sty 2007 14:12 3193 13
REKLAMA
  • #1 3417057
    marcin elek
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Jeżeli płyn do wytwornic dymu zlejemy do szklanki i podgrzejemu grzałką to wytworzy sie dym??
    A i jaką temperature potrzebuje płyn aby wytworzyć dym?? Prosze o szybką odpowieć.DZienki
  • REKLAMA
  • #2 3417334
    zone
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    NIe nie tak to mozna herbate zrobic:) lepiej wez np.zaelazko nagrzej je i prysnij nim na rozgrzana czesc płyn potrzbuje ok 270'C przynajmniej tak jest w wytwornicach.
  • #3 3417350
    marcin elek
    Poziom 17  
    a dlaczego ten mój pomys odpada??
  • REKLAMA
  • #4 3417807
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Bardzo proste , bo płyn zamias bardzo szybko odparować pod wpływem wysokiej temperatury , zacznie sie gotować :)
  • #5 3417841
    marcin elek
    Poziom 17  
    a jeżeli zaczene w ten sposub gotować wode to czy wyjdzie efekt pary??
  • #6 3417880
    djtronic
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    płyn ma być rozgrzany i wypychany z naczynia... a najlepiej jakby przechodzil przej jakas pompke... jak juz ktos wpsomniał to żelazko jest dobre..
  • #7 3430116
    motykami
    Poziom 18  
    Ocena: 530
    Powiem szczerze że swego czasu kombinowałem z robieniem wytwornicy dymu i nawet zrobiłem takową, na podstawie grzałki od żelazka do tego rurka z dyszami itd. Kombinowałem z zalewaniem tego Fluidem (płynem do wytwornic) prubowałem też z czystą gliceryną, i nic nie da takiego efektu jak kupowana wytwornica, robioną wytwornicą cho9ćby nie wiem jak się starać nie będziemy mieli takiej wydajności, z zadymieniem pokoju 5x5m zejdzie nam z 5 min... poza tym samo ślęczenie nad taką wytwornicą i wstrzykiwanie płynu jest bardzo uciązliwe tym bardziej na imprezie. Co do pomysłu kolegi "marcin elek" odpada ten pomysł na starcie, poniważ tak jak już koledzy wposmnieli płyn będzie się gotował zamiast szybko odparować, gotowanei wody także niestety odpada... będzie powstawało mało pary i będzie ona odrazu znikała albo osadzała się naokoło.

Pozdrawiam, motykami.
  • #8 3430283
    djtronic
    Poziom 20  
    no zgodze sie kolega motykami... najlepiej co zrobisz.. to stukaj kase... i kup sobie dymiarke.. zaoszczedzisz tylko niepotrzebnej roboty.. ktora i tak nie bedzie miala efektu ktory bys oczekiwal.. elo
  • REKLAMA
  • #9 3430309
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam, jak napisali przedmówcy płyn się tylko zagotuje. Wytwornica ma grzałkę o średniej mocy 800W zapakowana w blok z aluminium który kondensuje wytworzoną temperaturę i nie pozwala schłodzić się przez wpompowaną ciecz. Do tego pompka i czujnik temp. Można się pobawić i za 50 zł sklecić coś takiego. do tego jeszcze obudowa, zbiornik, czas i faktycznie lepiej może używkę kupić :) . Przyznam się że wymieniałem uszkodzoną grzałkę w sprzęcie fabrycznym i powiem że jak odpaliła pompka to w 3-4 sekundy zadymiłem 40m2 zanim wyłączyłem to draństwo
  • #10 3441243
    wolus
    Poziom 2  
    Produkowałem kiedyś takie dymiarki temat jest bardzo szeroki ale nie w warunkach domowych.Potrzebna jest dość wysoka temperatura tak jak już wspomniano (około 280 stopni ) komensacja tej temperatury termstat oraz pompka .Same podstawowe część jak dobrze kupisz to ponad 100zł.
    Nie opłaca się
    Polecam jak zawsze aukcje
    Jak ktoś ma ptytania o wytwornice to odpowiem na wszystkie pytania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 3771850
    konra94
    Poziom 12  
    Mam takie pytanie czy jak poleje plynem do dymiarek na rozgrzana blache bedzie sie dymic?
  • #12 3771966
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Tak jak pisali koledzy, jak blacha bedzie rozgrzana do tych 280 stopni, i szybko nie wystygnie po polaniu, to odrobina dymu z tego bedzie.
  • #13 3773831
    konra94
    Poziom 12  
    czy mozna uzycz grzalki do wody i owinac w okol niej miedziana rurke???
  • #14 3773879
    Wojas
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    A może poczytaj troche forum , jest na ten tamat "...." i troche z rurką też były konstrukcje , ale nie ma co kombinować , pieca takiego jak fabryczny nie zrobisz, Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Podgrzewanie płynu do wytwornic dymu bezpośrednio grzałką w szklance nie jest skuteczne, ponieważ płyn szybko się zagotuje i nie wytworzy odpowiedniego dymu. Aby uzyskać efekt dymienia, płyn musi być podgrzewany do około 270-280°C, co wymaga specjalistycznej grzałki o mocy około 800W zamontowanej w aluminiowym bloku, który utrzymuje wysoką temperaturę i zapobiega szybkiemu schłodzeniu. Dodatkowo konieczne jest zastosowanie pompki do wypychania podgrzanego płynu oraz czujnika temperatury, co pozwala na kontrolę procesu i efektywne wytwarzanie dymu. Próby gotowania wody lub płynu bez odpowiedniej konstrukcji prowadzą do powstawania pary, która szybko się rozprasza i nie daje pożądanego efektu. Budowa domowej wytwornicy jest możliwa, ale wymaga zaawansowanych komponentów i jest mniej efektywna niż urządzenia fabryczne. Zaleca się zakup gotowej wytwornicy dymu, która zapewnia szybkie i wydajne zadymienie pomieszczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA