logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuje programu do obniżenia prędkości internetu.

Magister_123 19 Maj 2008 11:43 1892 10
REKLAMA
  • #1 5156158
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 969
    Witam szanownych kolegów i koleżanki.
    Mam sieć składającą się z 4 komputerów, wszystkie są połączone za pomocą skrętki. Internet udostępniam Ja routerem microcoma. Oczywiście z jednym użytkownikiem mam problem tzn. z Jego dziećmi. Ciągle coś ściągają albo oglądają teledyski. Nie można normalnie korzystać z internetu (rozmowy nie pomagają)
    Żeby ten proceder ukrócić potrzebuje programu obniżającego prędkość internetu.
    Musi się cechować :
    - przed wejściem do programu i konfiguracji trzeba podać hasło
    - wyłączenie programu również trzeba podać hasło
    - auto start razem z sytemem
    - możliwość konfiguracji z Mojego komputera
    Powinien działać na zasadzi: program ''matka'' jest zainstalowany u Mnie na komputerze a programy ''dzieci'' na pozostałych 3. Wszelkie zamiany konfiguracyjnych mogę dokonać tylko Ja.
  • REKLAMA
  • #2 5156298
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Trochę trudno będzie CI dogodzić. Zwykle jest tak, że komputer ograniczający pasmo dla użytkowników pełni rolę routera. A więc musi on mieć bezpośredni dostęp do internetu, a dopiero za jego pomocą korzystają userzy. W Twoim przypadku sprawdź czy routrer nie ma możliwości limitowania transferów. Byłoby to najłatwiejszym rozwiązaniem. Jeśli nie ma takiej możliwości polecam zrobienie routera na linuxie, a jeśli się tego boisz to na FreeSCO, prościej z linuxami się nie da.
    Jeśli zaś to rozwiązanie nie wchodzi w grę możesz Internet dzielić na swoim komputerze. Niestety, po wyłączeniu tej maszyny wszystkie komputery nie będą mieć wyjścia na świat. Zakładam, że ani taka sytuacja nie wchodzi w rachubę, ani również jego ciągła praca.
    Pozostaje jeszcze limitowanie transferów u użytkowników (które sam zasugerowałeś) lecz jest to rozwiązanie mało skuteczne-wystarczy pomyszkować po systemie, w najgorszym przypadku przeinstalować system i mamy nielimitowany dostęp do internetu.

Osobiście polecam jako najskuteczniejsze rozwiązanie oparte na Linuksie, przy okazji dostajesz większą funkcjonalność.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5156417
    Magister_123
    Poziom 36  
    System zawsze Ja im instaluje.
    Dlatego jeśli program będzie posiadał te cechy:
    to będzie dobry do moich potrzeb. A jak im nie będzie podobał się program to sobie podziękujemy.
  • #4 5156481
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Swego czasu używałem NetLimiter'a. Niestety nie pamiętam czy można było ustawiać hasło...
  • #5 5158704
    Fiercio
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    sq9cwd napisał:
    Swego czasu używałem NetLimiter'a. Niestety nie pamiętam czy można było ustawiać hasło...

Można było ograniczyć systemowym kontom spoza grupy Administratorzy konfigurację.
    Do tego zdalny management jak najbardziej możliwy ;)
  • REKLAMA
  • #6 5160283
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Magister_123 napisał:
    Witam szanownych kolegów i koleżanki.
    Mam sieć składającą się z 4 komputerów, wszystkie są połączone za pomocą skrętki. Internet udostępniam Ja routerem microcoma. Oczywiście z jednym użytkownikiem mam problem tzn. z Jego dziećmi. Ciągle coś ściągają albo oglądają teledyski. Nie można normalnie korzystać z internetu (rozmowy nie pomagają)
    Żeby ten proceder ukrócić potrzebuje programu obniżającego prędkość internetu.
    Musi się cechować :
    - możliwość konfiguracji z Mojego komputera
    Powinien działać na zasadzi: program ''matka'' jest zainstalowany u Mnie na komputerze a programy ''dzieci'' na pozostałych 3. Wszelkie zamiany konfiguracyjnych mogę dokonać tylko Ja.

Sorry za głupie pytanie ale nie łatwiej i lepiej to zrobić na routerze?
  • #7 5160445
    Fiercio
    Poziom 15  
    grzesiox napisał:
    Sorry za głupie pytanie ale nie łatwiej i lepiej to zrobić na routerze?

Pytanie chyba naprawdę głupie...

Nie każdy router umożliwia nadawanie limitów per użytkownik, co w tym przypadku było by niezbędne, bo sądzę, że rodzic sobie samemu nie chciał by ustawiać limitów.
  • #8 5160588
    bisek1
    Poziom 11  
    A próbowałeś zrobić upgrade soft'u na routerze? Może nowsza wersja oprogramowania już umożliwia takie funkcje?
  • REKLAMA
  • #9 5160885
    Magister_123
    Poziom 36  
    Jest wgrana najnowsza wersja i niestety nie posiada takiej możliwości.
    A może podajcie jakieś propozycje routerów z podziałem łącza. Najlepiej takie gdzie mogę limit ustawiać w kb/s a nie w procentach.
  • #11 5161967
    Fiercio
    Poziom 15  
    Przykładem może być Planet BM - ale to jest bardzo droga zabawka jak na takie potrzeby.

Lepiej już postawić słaby komputer działający jako router i na nim jakiegoś linuksa.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ograniczenia prędkości internetu w sieci domowej składającej się z 4 komputerów połączonych kablem skrętkowym, gdzie internet jest udostępniany przez router Microcom. Autor poszukuje programu umożliwiającego kontrolę i limitowanie transferu danych na komputerach użytkowników (dzieci), z funkcjami zabezpieczeń hasłem przy uruchomieniu, konfiguracji i wyłączaniu programu oraz możliwością zdalnej konfiguracji z jego komputera. Wskazano, że najskuteczniejszym rozwiązaniem jest limitowanie pasma na poziomie routera, jednak wiele routerów, w tym używany Microcom, nie oferuje takiej funkcji. Zaproponowano alternatywę w postaci stworzenia routera na bazie systemu Linux lub FreeSCO, co pozwala na zaawansowane zarządzanie ruchem sieciowym. Wspomniano także o programie NetLimiter, który umożliwia ograniczanie transferu i zdalne zarządzanie, choć nie jest pewne, czy posiada pełne zabezpieczenia hasłem. Dyskutowano o możliwościach aktualizacji oprogramowania routera oraz o zakupie specjalistycznych routerów z funkcją podziału łącza i limitowania prędkości w kb/s, np. Planet BM, choć jest to drogie rozwiązanie. Alternatywnie zasugerowano wykorzystanie słabego komputera jako routera z systemem Linux do kontroli ruchu sieciowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA