Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak to się obsługuje - zetagi hp1000?

leowrobel 19 May 2008 23:11 3423 3
    leowrobel
    Level 10  
    Przegrzebałem forum powyższe i nigdzie nie znalazłem jak prawidłowo tym sie posługiwać...
    Konkretnie mam takiego matchera

Jak to się obsługuje - zetagi hp1000?

i w związku z tym mam kilka pytanek;
    1. jak prawidłowo zmierzyć tym swr(wpierw skalibrować), moc-co i jak poustawiać gałkologią?
    2.czy są jakieś minusy używania tego przy strojeniu anten samochodowych?
    3. jak prawidłowo zabrać się za dostrajanie anteny stacjonarnej za pomocą tego matchera?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Paweł
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    leowrobel wrote:
    Przegrzebałem forum powyższe

Paweł masz wypisane "skąd - lepiej nie mówić". To ja lepij nie pytom bo Ja być Kali i byc głodny jak mówili w polskem filmie. (błędy ortograficzne i inne - specjalnie napisane)

Czas na podpowiedzi.
    Quote:
    1. jak prawidłowo zmierzyc tym swr(wpierw skalibrowac), moc-co i jak poustawiac gałkologią?

Pomiar WFS (Współczynnik Fali Stojącej) najlepiej wykonać przy wyłączonym match (czerwony przycisk w pozycji OFF).
    Lewy przełącznik w pozycję np. 10W (odnośnie do mocy nadajnika) na CB moc nadajników około 4Watów.
    Podłączyć kawałek kabla koncentrycznego z wtykami UC-1 (innaczej - PL) , pomiędzy wyjście z radiotelefonu (do anteny) a wejściem miernika WFS (TX). Następnie podłączyć mierzoną antenę do miernika WFS w gniazdo ANT.
    Pomiar dokonujesz przez naciśnięcie w radiotelefonie przycisku PTT (nadawanie) i w czasie tego nadawania kalibrujesz drugą gałką od lewej strony (przy przełączniku 10/100/1kW) tak aby lewy wskaźnik (skala do WATT) znalazł się w pozycji 10.
    W tym samym momencie na prawym wskaźniku odczytujesz wynik pomiaru. Jeżeli na prawym wskaźniku (przy wykalibrowaniu lewego) odczytywane pomiary będą na czerwonym polu to antena lub inny mierzony element jest "wadliwy".
    Quote:
    2.czy sa jakies minusu uzywania tego przy strojeniu antetn samochodowych?

NIE
    Quote:
    3. jak prawidłowo zabrac sie za dostajania anteny stacjonarnej za pomoca tego matchera?

Dokładnie tak samo jak opisałem na wstępie.

Czy mierzysz antenę samochodową czy stacjonarną (czy cokolwiek innego) to pomiar jest w dalszym ciągu pomiarem i wykonuje się go w ten sam sposób.

Pozdrawiam.
    leowrobel
    Level 10  
    Co do pomiaru swr to wszystko opisałeś elegancko za co dziękuję.
    Natomiast jak korzystać z tego w funkcji matchera.
    Załączam on i mam pokrętła tune i load-na co patrzeć i co kręcić?
    Pe.Ka
    Level 11  
    leowrobel wrote:
    Co do pomiaru swr to wszystko opisałeś elegancko za co dziękuję.

Czy elegancko to nie wiem, wiem, że nie prawidłowo.
    Pomiaru SWR dokonuje się po ustawieniu przełącznika w pozycję ROS a nie 10W. Położenia 10/100/1kW wykorzystywane są do pomiaru mocy wychodzącej. W ustawieniu ROS lewy wskaźnik działa jako wskaźnik kalibracji, prawy pokazuje wartość SWR.