logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nie mogę nagrać pliku obrazu na płycie DVD+R DL?

DAREK-2 20 Maj 2008 23:33 11405 13
REKLAMA
  • #1 5162830
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Witam.
    Posiadam w kompie nagrywarkę firmy Benq (model: DW 1650) i niestety nie mogę nagrać pliku obrazu z filmem DVD na płytę DVD+R DL. Oczywiście obsługuję ona nagrywanie płyt dwuwarstwowych. Przy próbie nagrywania za pomocą programu Nero 8.0 wskaźnik nagrywania osiąga 1% i niestety nagrywanie zatrzymuje się, po czym pojawia się komunikat, że nagrywanie zostało zakończone niepowodzeniem. Myślałem, że może jest to wina Nero, więc postanowiłem nagrać plik za pomocą programu Alcohol 120%. Niestety sytuacja powtarza się i nagrywanie kończy się błędem w procedurze zapisu. Przynajmniej taki komunikat widnieje w oknie z opisem. Zmniejszyłem prędkość zapisu na minimum, ale jest to samo. Nie wiem, z czym jest to związane. Wgrałem sobie najnowszy firmware do nagrywarki ze strony producenta, lecz bez rezultatu. Zużyłem już 2 płyty DVD+R DL (firmy Emtec) myśląc, że może trafiłem na wadliwą płytę i niestety nic nie pomogło. Nagrywanie na filmów na płytach DVD+R działa bez zarzutów i wszystko śmiga jak trzeba, więc chyba nie jest to wina nagrywarki. Oczywiście pewności nie mam. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania doprecyzowujące, lub pomysł, jak rozwiązać powyższy problem, to czekam na info. Z góry dzięki.
    P.s. Poniżej przedstawiam Log z programu Alcohol 120% po nieudanym nagraniu płyty.
    Pozdrawiam.
    DAREK
    Załączniki:
    • Log.txt (8.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5162991
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    23:33:28 ( F: ) BENQ DVD DD DW1650(0:0) - [Write ERROR] LBA: 0, Length: 32
    S:KEY - 03/73/02 - "Power Calibration Area is Full"

Nie oszczędzaj na płytach bo i tak będą trafiać do kosza

http://www.verbatim-europe.com/index/product.php?cat_id=255&sub_cat_id=267&pid=14&lang_id=1

Już troche takich wypaliłem i jak do tej pory zero problemów

Jaki jest 'manufacturer ID' dla tego EMTECa ? (w Alcoholu info o płycie)
  • #3 5163001
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A miałeś jakiś problem z wpisaniem tego komunikatu w Google i przeczytaniem chociażby pierwszego linku?
    www.google.pl/search?as_q=Power+Calibration+Area+is+Full&hl=pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5164042
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    WojtasJD napisał:

Nie oszczędzaj na płytach bo i tak będą trafiać do kosza

Nie podważalnym jest że droższe płyty są bez porównania lepsze jakościowo, ale ja na swojej nagrywarce mogę nagrać prakrtycznie każdą płytę nie zależnie od jej jakości.

Sprawdź nagrywarkę na innym komputerze wykluczysz ewentualną usterkę.
    Spróbuj nagrać obraz na zwykłą płytę może jest uszkodzony?
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #6 5164898
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Dzisiaj wieczorem sprawdzę możliwość nagrania na płytach lepszych jakościowo, np. Verbatima, lub TDK. Może to pomoże. Ale z drugiej strony Emtec nie jest wcale takim badziewiem. Zresztą dotychczas bowiem nie miałem problemu z tymi płytami. Tak w ogóle, to nagrywarka wypala mi każdą płytę jednowarstwową bez problemu. Nie wiem więc dlaczego z dwuwarstwową sobie nie radzi.
  • REKLAMA
  • #7 5165087
    WojtasJD
    Poziom 43  
    pipinet napisał:
    Nie podważalnym jest że droższe płyty są bez porównania lepsze jakościowo, ale ja na swojej nagrywarce mogę nagrać prakrtycznie każdą płytę nie zależnie od jej jakości.

Jak już piszesz o swojej nagrywarce to podaj model

"praktycznie każda" - nie oznacza wszystkich...

DAREK-2 napisał:
    Tak w ogóle, to nagrywarka wypala mi każdą płytę jednowarstwową bez problemu. Nie wiem więc dlaczego z dwuwarstwową sobie nie radzi.

Wlaśnie, tyle że my tu walczymy ze sporo droższymi DL a wśród tych nie ma takiego wyboru jak przy SL

To że wypala Ci się każda to świetnie - a robiłeś chociaż testy jakości ?

http://www.hardforum.com/archive/index.php/t-755647.html
  • REKLAMA
  • #8 5165882
    pipinet

Poziom 18  
    Musiałbym poszukać w menadżerze urządzeń, ale na pewno Samsung.
    Poprzednio miałem 3 napędy i z wszystkimi były problemy ten działa bez zarzutów.

W moim przypadku praktycznie każda oznacza że z żadną płytą której do tej pory używałem nie było żadnych problemów, a nagrywałem już na góżnych płytach. Dodam że zwyczaj nagrywam płyty z maxymalną szybkością.

Nie robiłem testów jakości bo i po co?
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #9 5167488
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Witam ponownie. Kupiłem sobie wczoraj czystą płytę DVD+R DL firmy Verbatim i próba wypalenia tego samego pliku obrazu za pomocą programu Alcohol 120% przebiegła bez najmniejszego problemu. Wszystko się nagrało, jak powinno.
    Wniosek więc z tego moim zdaniem jest taki, że zapewne płyta firmy Emtec była gorsza jakościowo i dlatego nagrywarka nie dała rady na niej nic nagrać. To jedyne sensowne uzasadnienie, jakie mi przychodzi do głowy. :-)
    Szkoda tylko, że te lepsze jakościowo płyty DL są o wiele droższe. :-(
  • #10 5168152
    WojtasJD
    Poziom 43  
    pipinet napisał:
    [...]
    Nie robiłem testów jakości bo i po co?

Te trzy poprzednie napędy to Samsungi ?
    Nawet jeśli nie to i tak uważam że pakowanie się w Samsunga - patrząc na dotychczasowe 'osiągnięcia' napędów optycznych tej firmy - to samobójstwo :D

Zrozumiesz po co testy jak postudiujesz np. http://club.cdfreaks.com czy poprzedni link co podałem...

Z drugiej stony taki Samsung SH-S203B - jest w tam Top5 <- jakiś ewenement - przy okazji niezbyt wypadł na CDRLabie :wink:

http://www.cdrlab.pl/article_strona_5415_14_Samsung+SH-S203B_Podsumowanie.html
    http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=5579

Cytat:
    Niestety jakość zapisu dyskwalifikuje ten napęd na starcie, pomimo iż pewne jego cechy pozwalają ocenić go bardzo dobrze. Sytuacja ta nie jest niczym niezwykłym w przypadku napędów Samsunga, już podczas premier wcześniejszych modeli dało się zauważyć tendencję do wprowadzania na rynek urządzeń z niedopracowanym firmwarem. Miejmy nadzieję, że właśnie wewnętrzne oprogramowanie ponosi winę za ogólny obraz tej nagrywarki, gdyż część otrzymanych w tym teście wyników pozwala rokować, iż napęd ten może okazać się bardzo dobrym produktem.
    Ogólna ocena napędu jest niska z uwagi na fakt, iż w przypadku nagrywarki jakość zapisu jest najważniejsza, a pozostałe cechy to jedynie dodatki, które rzutować mogą na ocenę końcową. Za samą możliwość bezbłędnego nagrywania, napęd może otrzymać już dwie płytki, nawet jeżeli pozostałe cechy wpływają negatywnie na całokształt. Tutaj sytuacja jest odwrotna, więc jedynie 1 płytka.

Wejście na sub-forum nagrywarek na CDFreaks daje do myślenia:
    http://club.cdfreaks.com/f61/ - najmniej postów/wątków mają BTC / Emprex, następne jest o Samsungu...

DAREK-2 - dzięki za PW
    Fakt DL są droższe - lepiej zrobisz kupując 10szt. Verbatim Matt Silver-ów DVD+R DL AZO na szpindlu - na dziś jakieś 35...40zł
  • #11 5168553
    pipinet

Poziom 18  
    Nie poprzednie napędy 2 poprzednie były LG 3 nie pamietam. Natomiast 1 lezy w szafie również LG i działa, ale był praktycznie nie używany.

Dlasczego uważam żę niepotrzebne testy?? Poprostu jeśli nagrywarka od nowości nie "zniszczyła" żadnej płyty nie zależnie od jej jakości czy marki, nie mam z nią żadnych problemów zarówno przy odtwarzaniu jak i przy zapisie to uważam że jest dobra. :)
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
  • Pomocny post
    #12 5168663
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    DAREK-2 napisał:
    ...Wniosek więc z tego moim zdaniem jest taki, że zapewne płyta firmy Emtec była gorsza jakościowo i dlatego nagrywarka nie dała rady na niej nic nagrać. ...
    Szkoda tylko, że te lepsze jakościowo płyty DL są o wiele droższe. :-(

Witam, tak tylko na marginesie, z Emtecami nie miałem żadnych problemów, ale być może trafiły ci się tylko tzw. "pułkowniki" - leżały sobie spokojnie ze 2-3 lata na półce....

pozdrawiam
    jajco72
  • #13 5170404
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Nie, te płytki DVD-R DL firmy Emtec, to nie były "pułkowniki", bo w Media Markt sprzedawali je na promocji za 6,99 PLN, więc rozchodziły się, jak ciepłe bułeczki. :-)

Dodano po 1 [minuty]:

Jednak wniosek z tego taki, że lepiej postawić na jakość, niż na mniejszą cenę. :-)
  • #14 5405073
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Dzięki za pomoc.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył niemożności nagrania pliku obrazu DVD na płytę DVD+R DL przy użyciu nagrywarki Benq DW1650. Próby nagrywania za pomocą Nero 8.0 i Alcohol 120% kończyły się błędem zapisu, mimo obniżenia prędkości i aktualizacji firmware. Komunikat błędu wskazywał na "Power Calibration Area is Full", co sugerowało problem z jakością nośnika. Użytkownik używał płyt Emtec DVD+R DL, które okazały się wadliwe lub niskiej jakości. Po zmianie na płyty Verbatim DVD+R DL nagrywanie przebiegło pomyślnie. W dyskusji podkreślono znaczenie stosowania wysokiej jakości nośników, zwłaszcza w przypadku płyt dwuwarstwowych, oraz możliwość sprawdzenia nagrywarki na innym komputerze w celu wykluczenia uszkodzenia sprzętu. Poruszono także temat testów jakości nagrań i różnic między markami płyt. Wskazano, że płyty Verbatim są bardziej niezawodne, choć droższe, a płyty Emtec mogą mieć problemy, zwłaszcza jeśli są starsze lub przechowywane dłuższy czas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA