logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować w laptopie wykrywalność sieciWIFI poza własną

mcrobo 21 Maj 2008 10:05 1730 4
REKLAMA
  • #1 5163440
    mcrobo
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mam taki problem, że laptop wykrywa mi mnóstwo sieci z zewnątrz i łączy się z jedną z nich nie zwarzając uwagi na sieć w domu. Próbuję wymuszać manualnie disconnetc z tą inną siecią ale nic nie pomaga. Próbuję też connect się z moją siecią podczas, gdy tamta chodzi ale też nic. Może są jakieś filtry programowe lub może urządzenie blokujące wykrywalność sieci wifi z pozostawieniem własnej?? Może w ustawieniach routera jest coś nie tak?? Router: BELKIN F5D7230-4. Ludziska pomóżcie :(. PLEASE! Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 5163452
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Można wyłączyć w routerze by nie pokazywało SSID (szukaj hiden SSID).

Ale można to bez problemów wyszukać programem Network Stumbler.
  • REKLAMA
  • #3 5163755
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam

Uruchom Połączenie sieci bezprzewodowej -> zmień ustawienia zaawansowane następnie na zakładce sieci bezprzewodowe wskaż sieć i naciśnij Właściwości następnie w zakładce Połączenie odznacz kwadrat: Połącz, gdy ta sieć jest w zasięgu. Od tego momentu z tą siecią możesz się łączyć tylko na twoje polecenie (ręcznie). Zrób tak dla każdej sieci oprócz domowej.

Pozdrawiam

Piotr
  • REKLAMA
  • #4 5164027
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Powyższe rozwiązanie jest trochę karkołomne, choć będzie działać.

Lepiej będzie ustawić aby PC łączył się tylko z preferowanymi sieciami:

Właściwości Połączenie sieci bezprzewodowej
    Sieci bezprzewodowe
    Zaawansowane
    Ma być zaznaczone tylko "Dowolna dostępna sieć (preferowana z punktem dostępu).

Na liście sieci preferowanych ma być tylko Twoja sieć.
  • #5 5170094
    mcrobo
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Hejo. Dzięki wam wszystkim za wsparcie techniczne :P. Udało się po części :). Porobiłem tym sposobem karkołomnym, trochę czasu mi to zajęło - musiałem dodać inne sieci wifi, które mi komp wykrył, do tej listy w ustawieniach ponieważ nie miałem ich, poza swoją. Po zaznaczałem opcję manualnego połączenia a domową sieć zostawiłem na automacie, no i śmiga bez przerwy :P. Nawet teraz jak chce się połączyć z inną siecią to wskakuje mi z powrotem moja domowa - Jupii :P. Dzięki jeszcze raz
    Pozdro
REKLAMA