logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Finlux 5028(U) - TV nie włącza się, zawyżone napięcia z przetwornicy

Bogdan Szwarc 21 Maj 2008 13:13 2347 12
REKLAMA
  • #1 5163933
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam następujący problem z TV Finlux 5028(U), który trafił do mnie niedziałający. Po rozejrzeniu się znalazłem wyschnięty kondensator elektrolityczny 47 µF/250V oraz uszkodzony tranzystor BU 508AF. Wymieniłem kondensator, a za BU 508 podstawiłem S2000AF jako odpowiednik. Telewizor próbuje się podnieś podczas startu ale coś go blokuje. Może poproszę o podpowiedź w co uderzyć.
    Napięcia na wyjściu z przetwornicy są lekko zawyżone w czasie czuwania np: 147V, 18,7V, 30V, 6,9V, 5V stb.
    Jeszcze raz proszę o pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 5197331
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Witam!
    Dziękuję za sugestie i jednocześnie przepraszam, że mnie trochę nie było ale podchodzę do tego w wolnej chwili. Kondki w przetwornicy podmieniłem co nie wprowadziło żadnej zmiany, obciążyłem przetwornicę żarówką, pracowała bez zarzutu. Dochodzę do wniosku, że wina jest wokół hota, sprawdziłem diody i dioda Dz11 BY 299F posiada w kierunku zaporowym rezystancje ok. 3 M om. Czy jest to dopuszczalne i czym ewentualnie mogę ją zastąpić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5197452
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Ale co się dzieje z podłączonym HOTem? Próbkuje czy nic się nie dzieje? Diodę można podmienić profilaktycznie. Być może trafo ma zwarcie. Skoro padł HOT to coś musiało mu w tym pomóc. Jeśli zasilacz jest sprawny to trzeba szukać w układzie odchylania uszkodzonych kondków w kolektorze diod itp a nawet i trafa.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 5209356
    Lucas
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Proponuję klasykę: w szereg z BU podłaczyć żarówkę np. 100W/220V. Przy dobrym FBT powinna się lekko żarzyć , przy zwarciu - prawie całe napięcie odkłada sie na zarówce.Miałem wielokrotnie takie przypadki.Po pierwotnej stronie przetwornicy wymienia się 47uF/25V
  • #7 5241741
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Witam!
    Kondensatory elektrolityczne w przetwornicy podmieniłem wszystkie, hota podłączyłem przez żarówkę wpierw 60 W potem przez 100 W, żarówka świeci jak przy zwarciu, odłączyłem wyjścia zasilające z hota tj. 27 V i 190 V, wszystko nadal bez zmian, podstawiłem cewki odchylające inne, bez zmian, podstawiłem kondensatory wokół trafa i diody i tranzystory, bez zmian; napięcie po żarówce na wejściu do trafa jest ok. 25 V, trafo pracuje co widzę na oscyloskopie oraz mierząc napięcie sondą WN. podstawię inne trafo bo oryginału nie posiadam, by sprawdzić czy na pewno jest niesprawny trafopowielacz.
    Pozdrawiam
  • #8 5241758
    Lucas
    Poziom 20  
    Nie ma co kombinować. Trafo siedzi na 100%.Odpowiedniki są zarówno w HR jak i w Eldorze. Firmy Lewandowscy , Euroservice.
    po wymianie proszę sprawdzić napięcie żarzenia mierząc je bezpośrednio na końcówkach CRT.

Dodano po 1 [minuty]:

Acha , trafo z 25" pasuje do 28"
  • #9 5272147
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Witam!
    Trafo zakupiłem w Poltroniku, były problemy bo cena trafopowielacza rosła z dnia na dzień, zamontowałem, spróbowałem przez żarówkę 100W/230V - lekko żarzyła, podałem pełne napięcie TV zaskoczył pojawił się raster, a obrazu brak. Po pomiarach napięć na płytce kineskopu okazało się że niema napięcia 198 V, uszkodzony był rezystor szeregowy na płycie głównej, który zabezpiecza przed zwarciem w tej gałęzi, sprawdziłem dalej uszkodzony jest układ scalony TEA 5101A ma zwarcie w gałęzi zasilania napięciem 198V.
    Problem polega na tym, że brak jest tego układu z końcówką A, a jest możliwy do dostania układ TEA 5101B. Moje pytanie czy te układy są zamienne czy jest ewentualnie wymagana przebudowa.
    Dziękuję za porady i serdecznie pozdrawiam
  • #11 5274793
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Witam!
    W poniedziałek postaram sie zakupić i jak wstawię to o efektach poinformuję.
    Bardzo dziękuję - pozdrawiam.
  • #12 5276303
    Lucas
    Poziom 20  
    Tak A Z B są zamienne. Przy żarówce nie będzie obrazu ; w najlepszym razie będą tylko jakieś kontury.
    Po wymianie FBT , usunięciu żarówki proszę sprawdzić napięcie zasilania przy pracy TV ( +148V) , napięcie żarzenia.
  • #13 5282443
    Bogdan Szwarc
    Poziom 10  
    Witam!
    Panowie po podstawieniu TEA 5101B (ze znaczkiem A nieosiągalny) oraz ustawieniu napięć na kineskopie telewizor pracuje już drugi dzień bez uwag.
    Wszystkim bardzo dziękuję za zainteresowanie i bardzo trafne sugestie. Temat uważam za zakończony.
    Pozdrawiam

PS. Napięcie B+ dla tego TV ma wynosić 138V.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Finlux 5028(U), który nie włączał się z powodu uszkodzeń w przetwornicy napięcia. Wymieniono wyschnięty kondensator elektrolityczny 47 µF/250V oraz tranzystor BU 508AF na odpowiednik S2000AF. Napięcia na wyjściu przetwornicy były zawyżone, a telewizor próbował się uruchomić, lecz był blokowany. Zalecano sprawdzenie kondensatorów po stronie pierwotnej przetwornicy, elementów w bazie HOTa, diod, rezystorów pętli sprzężenia oraz zastosowanie obciążenia żarówką w szereg z tranzystorem HOT. Po wymianie wszystkich kondensatorów i podłączeniu HOTa przez żarówkę 100W, żarówka świeciła jak przy zwarciu, co wskazywało na uszkodzenie transformatora odchylania (trafopowielacza). Po wymianie trafopowielacza zakupionego w serwisie Poltronik telewizor zaskoczył, pojawił się raster, ale brakowało obrazu z powodu braku napięcia 198 V na kineskopie. Uszkodzony był rezystor szeregowy i układ scalony TEA 5101A, który miał zwarcie. Zastosowano zamiennik TEA 5101B, który okazał się kompatybilny i po jego montażu telewizor działał poprawnie, z napięciem B+ około 138 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA