logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonstruować aerograf do malowania woblerów i blaszek? Jakie farby użyć?

Avatat 21 Maj 2008 13:58 7120 7
REKLAMA
  • #1 5164054
    Avatat
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Witam!
    Jak wiecie jestem wędkarzem i chce sobie zrobić i znajomym: "Blaszki, woblery"
    Aby je pomalować muszę skonstruować jakiś mały aerograf
    Jako sprężarka posłuży pompka "nożna" (pompujesz nogą).
    Czytałem ten oto artykuł (proszę nie kasować) http://wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1119&Itemid=104
    I nie wiem na jakiej zasadzie to ma działać :P
    Chciałem skonstruować coś takiego że: Jak skonstruować aerograf do malowania woblerów i blaszek? Jakie farby użyć?

Powietrze leci do farby potem powietrze razem z farba (nie wiem jak to ustawić żeby było trochę powierza) idą rurką aż do igły 0,6mm i igła tą farbę z powietrzem rozpyla

Aha i proszę mi powiedzieć jakich farb używać, akrylowych rozcieńczonych z wodą?
  • REKLAMA
  • #2 5164126
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    No napewno taki wynalazek co narysowales to nie aerograf :) To raczej jakas maszynka bardziej na smingus-dingus.

Aerograf mozna kupic za 50-100zl (taki ci spokojnie wystarczy). Ewentualnie wykonac tak jak to pokazano na wcwi - z tym ze tam jest to troche glupio opisane i zle to zrozumiales. Na dlugopis ma isc samo powietrze... Natomiast igla ma byz w zbiorniczku z farba. Zobacz jak to wyglada w oryginalnych.

Jesli chodzi o malowanie i farby to jest w internecie wiele opisow jak robic Woblery (z tego co pamietam chyba tez kilka czesci na wcwi)
  • REKLAMA
  • #3 5164152
    Avatat
    Poziom 26  
    No tak powietrze z tym długopisem to wiem ;)
    Ale jak niby ta farba ma przechodzić przez igłę i trafiać na powietrze z długopisu i się rozpylać?
  • REKLAMA
  • #4 5164248
    tplewa
    Poziom 39  
    avatat napisał:
    No tak powietrze z tym długopisem to wiem ;)
    Ale jak niby ta farba ma przechodzić przez igłę i trafiać na powietrze z długopisu i się rozpylać?

Dziala jak pistolet do malowania itp. :)

Przeplywajace powietrze tworzy w rurce (igle) podcisnienie ktore zasysa farbe. Choc stosowanie do napedzania tego pluc jest raczej glupim pomyslem. Tak samo taki aerograf nie bedzie najwspanialej rozpylal farby...

Jak juz to warto zainwestowac w jakis oryginal i kompresor, ale mozna sie obejsc i bez niego robiac woblery...
  • REKLAMA
  • #5 5165263
    Avatat
    Poziom 26  
    Hehe mam 12 lat i nie mam fizyki w szkole;)
    a jak każdy dzieciak chce coś wynaleźć dla mnie nowego.
    Z tym podciśnieniem to mi już tata wytłumaczył
    A dało by rade zrobić coś takiego, według mojego ojca tak:

Mam rurkę miedzianą chyba śr. wew. 5mm Wywiercił bym na jej końcu dziurkę o śr. 1mm pod kątem takim jak jest ta igła w drewienku (w tym linku) na końcu dałbym kolejną igłę tylko 0,8mm i wkleił w miejscu wywierconej dziury dałbym igłę 0,6mm (kanał dla farby)
    wszystko bym uszczelnił i poprzyklejał a od strony pustej rurki wkleił wężyk do pompki (płuc).

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Daje temat na górę forum :P
    A tak na poważnie to myślałem jeszcze o czymś takim:
    farba by wyciekała tuż przed igłą z powietrzem, a ona by ją rozpryskiwała.
  • #6 5166568
    tplewa
    Poziom 39  
    Do tego zbiorniczka z farba nie dawaj w ten sposob powietrza, bo zadziala ci to jak strzykawka i sie nic nie rozpyli tylko bedzie lalo. Koncowka z igly bedzie miala troche za mala srednice. Lepiej juz z jakiegos dlugopisu.

Zreszta tata zapewne pamieta stare "pistolety do malowania" podlaczane pod
    odkurzacz. To ma dzialac na podobnej zasadzie wiec napewno ci pomorze.

Na poczatku najlepiej testy wykonac za pomoca wody :) - jak rozpyla. Przynajmniej nie narobi sie duzo balaganu, i bedzie mozna spokojnie eksperymentowac z ustawieniem. Najlepiej poszukaj jeszcze w google roznych zdjec Aerografow - napewno cos one podpowiedza. Jako zbiorniczek na farbe mozna uzyc jakiegos pojemniczka po tabletkach itp.
  • #7 5167270
    Avatat
    Poziom 26  
    Witam!
    Mój dzielny tatko podjął się wyzwania wytłumaczenia mi najlepszej wydajności regulacji i zasady działania.
    I mam kolejny pomysł nasunięty przez tatę :P
    to już powinno działać prawda??
    Na "dopływ" farby dałbym igłę 0,8-1,2mm a na rurkę powietrzną 1cm miedzianej rurki wygiętej w taki sposób jak na rysunku.
    Z czego i jak zrobić rozpylacz?
  • #8 5168057
    tplewa
    Poziom 39  
    No takie cos juz bedzie predzej dzialac :)

Z czego rozpylacz - hmm trudno powiedziec... Jednak dalej bym sie sklanial na rozwiazanie pokazane na wcwi. Jest bardzo proste do wykonania i powinno dzialac.

Jednak tak jak wspomnialem do malowania woblerow mozna uzyc innych sposobow i tez wychodza bardzo ladnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji prostego aerografu do malowania woblerów i blaszek, z wykorzystaniem pompki nożnej jako źródła sprężonego powietrza. Proponowany przez autora układ opiera się na zasadzie podciśnienia wytwarzanego przez przepływające powietrze, które zasysa farbę przez igłę o średnicy około 0,6 mm i rozpyla ją. Wskazano, że samodzielnie wykonany aerograf według narysowanego schematu nie będzie efektywny i lepiej rozważyć zakup gotowego aerografu lub użycie oryginalnych rozwiązań, np. opisanych na stronie wcwi.pl. Zalecane jest testowanie rozpylania za pomocą wody przed użyciem farb. W kwestii farb sugerowano stosowanie farb akrylowych rozcieńczonych wodą, jednak nie podano szczegółowych marek. Konstrukcje aerografu powinny uwzględniać odpowiednie uszczelnienia i średnice kanałów powietrznych i farby, a także unikać bezpośredniego podawania powietrza do zbiorniczka z farbą, aby zapobiec niekontrolowanemu wylewaniu. Alternatywnie można rozważyć inne metody malowania woblerów, które również dają dobre efekty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA