logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lakiernictwo, jaki aerograf i pistolet do malowania?

crrilan 02 Gru 2007 21:36 7729 6
REKLAMA
  • #1 4545234
    crrilan
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam powiedzie jaki preferujecie aerograf i pistolet do malowanie auta?? najlepiej z linkami z allegro
    i czy tu są jacyś lakiernicy lub inni którzy malowali co nie co

Dodano po 25 [minuty]:

Mini KOMPRESOR XS-6001
    Praktyczny i poręczny idealny do pompowania kół w samochodzie motocyklu rowerze. Ze względu na załączone końcówki można nim napompować także piłki lub materace
    Specyfikacja: zasilanie 12V
    ciśnienie 2Mpa / 300PSI
    przewód zasilający o długości 3 mb wraz z wtyczką do zapalniczki
    wąż powietrzny o długości 45cm wraz z końcówka
    wskaźnik ciśnienia
    trzy końcówki do pompowania np:
    materacy
    piłek sportowych
    piłek
    W zestawie: Kompresor z manometrem i przewodem, wtyczką do gniazda zapalniczki . Zestaw końcówek do pompowania materacy, piłek, kół lub pontonu
    czy ta pompka mi wystarczy czy tez nie??? do malowania aerografem
  • REKLAMA
  • #2 4546224
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Takie sprężarki nadają się do krótkotrwałego użytkowania np. napompowanie koła czy materaca. Do prac lakierniczych (graficznych) będzie potrzebna sprężarka o większej wydajności zaopatrzona w zbiornik wyrównawczy i filtry. Do prac z aerografem potrzebne jest czyste powietrze o wyregulowanym ciśnieniu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4546541
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Witam. Moze napisz co dokładnie chcesz malowac? jakim sprzetem itp. jeśli chcesz malować cały samochód to nie obejdzie sie bez dużej sprężarki porządnej sprężarki chyba ze bedą to prace raczej hobbystyczne i bedziesz malował tylko pojedyncze elementy. Ja posiadam spręzarke z silnikiem 1,1kW zbiornik 80l sprezarka od stara i nie ma zadnej rewelacji, samochodu tym nie umaluje, moze jakies dzwi albo błotnik. Napisz co chcesz tym robić a doradzimy :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • REKLAMA
  • #4 4546858
    crrilan
    Poziom 11  
    no narzazie zaczynam... kopiłem sobie aerograf najtańszy żeby sie nauczyc Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    kolega mi mówił ze można zrobić kompresor z starej lodówki i chyba sie skusze to mam plik z opisem budowy i drugi plik z opisem budowy domowego aerografu
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #5 4564166
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    A czy jest wśród was jakiś malarz/lakiernik który potrafiłby namalować za pierwszym podejście, bez błędów coś takiego? http://funlight.cz/userimages/Miami%20Power.jpgJeśli jest ktoś taki, to zapraszam na PW, możliwe że miałbym propozycję na marzec/kwiecień (namalowanie urządzenia jak z linku). Kompresor duży mam. Oczywiście im bliżej gliwic tym lepiej.
    PS: Ile czasu zajmuje namalowanie czegoś takiego?

Dodano po 40 [sekundy]:

Proszę moderatora o nie usuwanie posta, jakby nie było jest związany z tematem.
  • #6 4569803
    crrilan
    Poziom 11  
    nie bardzo... co do czasu to z 2 tygodnie zależy w jakiej skali myślę ze ktoś sie znajdzie
  • #7 4569883
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Koledze malarz robił i co tu dużo gadać- spieprzył. Twarz krzywa, ramiona niesymetryczne itd. Farby dobrał tak że się zważyły kolory itd. A jak to robią? Rzutnik. Kładą rzutnik na stojaku, rzucają obraz na fasadę, lecą kontury itd, potem już z obrazka detale.

Podsumowanie tematu

✨ Do malowania aerografem niezbędna jest sprężarka o odpowiedniej wydajności, wyposażona w zbiornik wyrównawczy i filtry, zapewniająca czyste powietrze o stabilnym ciśnieniu. Mini kompresory typu XS-6001, przeznaczone głównie do pompowania kół czy materacy, nie sprawdzą się do lakiernictwa ze względu na ograniczoną wydajność i brak stabilizacji ciśnienia. Do malowania całego samochodu potrzebna jest duża sprężarka, np. z silnikiem 1,1 kW i zbiornikiem około 80 l. Aerografy najtańsze mogą służyć do nauki, ale do profesjonalnych prac warto rozważyć lepszy sprzęt. W praktyce malowanie skomplikowanych wzorów, jak np. grafiki na karoserii, wymaga doświadczenia i często użycia rzutnika do przeniesienia konturów. Czas wykonania takiego malowania może wynosić około dwóch tygodni, w zależności od skali i detali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA