logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekt gitarowy DIY - Szum zamiast dźwięku, problem z kondensatorami i tranzystorami

spox317 26 Sty 2004 17:48 4158 29
REKLAMA
  • #1 491592
    spox317
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jak w temacie robie sobie efakt gitarowy (schemat w zalaczniku)... nieby bardzo proste ale mi cos niewychodzi... wiec jak juz jest efekt zlozony i podlaczony to nieslychac a nie przesterowanego dzwieku ani czysteko tylko szum... jak sie udeza palcem w struny to tak jak by takie pykniecia byly... a teraz co moze byc spowodowanie ale niejestem pewien czy to to:

- sa tam 2 kondensatory (nie spolaryzowane tylko te drugie) no i sa nim cyferki, na jednym: 474, a na drugim 224... no a w tebalce pomocniczej na elektrodzie niema tych 2 ozanczen i niewiem ktory to 220n i 470nF! i moze je poprostu pomililem i zle wlozylem...

- koles w sklepie powiedzial ze juz ten 1 tranzystror nie wystepuje w sprzedazy i dal mio podobno zastepczy ktory bedzie OK.... Ale tutaj znowu... na oznaczeniach na schemacie sa zupelnie inne niz na tranzystorach! na tranzystorach jest: C547B W2n, a na drugim: C547C W20. A na schemacie: BC239C I BC107B. I co jest w koncu? :?

- kable... gitara - wzmak mam Jack-cincze... i w jacku sa miejsce na masy i na 2 sygnaly i OK ale w tym moim nieszczesnym elefkcie jest tylko jeden sygnal i jedna masa!! i co z tyum zrobic. ... jak mam to podlaczyc??

Z gory dziekuje za pomoc
    Milego dnia...
    Pozdrawiam
    Łukasz
    Załączniki:
    • Efekt gitarowy DIY - Szum zamiast dźwięku, problem z kondensatorami i tranzystorami rys1.gif (6.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 491629
    super_sonic
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    "- kable... gitara - wzmak mam Jack-cincze... i w jacku sa miejsce na masy i na 2 sygnaly i OK ale w tym moim nieszczesnym elefkcie jest tylko jeden sygnal i jedna masa!! i co z tyum zrobic. ... jak mam to podlaczyc?? " zewrzyj ze soba te dwa sygnaly na jacku i po problemie,
    jesli chodzi o kondensatory to ten z oznaczeniem 224 to 220 nF ,a 474 to 470 nF, zasilasz to z baterii czy z zasilacza 9V? sprawdz moze te tranzystory czy z nimi wszystko OK?
  • #3 491661
    spox317
    Poziom 15  
    kondensatory sa OK podlaczone... a co do kabla to jesli dobrze zrozumialem to mam do jednego bolca na sygnal podlaczyc 2 sygnaly?? cyli z dwoch mam zrobic 1?
  • #4 491815
    ozman
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    to co Ci dał sprzedawca to są zwykłe standardowe popularne NPN'y po 0,2zł za sztukę ten sche macik przypomina mi distortion boostera lub soft distortinon tylko brakuje mi diod na wyjściu

nie wiem czy ten schemacik zadziała był już sprawdzany wcześniej?

ja załączam distortion boostera sprawdzonego a jak połączysz 4 szeregowi to dostaniesz dobrego owerdrava ja osobiście ten układzik stosuje jako dopalacz do mrx distortion+
    Załączniki:
    • Efekt gitarowy DIY - Szum zamiast dźwięku, problem z kondensatorami i tranzystorami Distortion%20Booster.gif (26.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 491820
    super_sonic
    Poziom 17  
    spox317 napisał:
    kondensatory sa OK podlaczone... a co do kabla to jesli dobrze zrozumialem to mam do jednego bolca na sygnal podlaczyc 2 sygnaly?? cyli z dwoch mam zrobic 1?
    no rozumiem ze masz jacka stereo czyli masz mase i dwa gorace przewody, polacz je, masz przeciez w gitarze mono, po prostu je zewrzyj:)
  • REKLAMA
  • #6 491938
    spox317
    Poziom 15  
    a wiec... ok zrobie o z tym zlaczeniem sygnalow... acha nawed mam probki tego przestera wiec napewno jest ok... a co do tego proponowanego to jutro zobacze jeszcze ten co teraz robioe a jesli sie nie uda to zrobie tamten... z tego co widze tez czesci sa tanie...
  • REKLAMA
  • #7 492022
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    =>spox317 A może zapomniałeś połączyć masy obwodu z masą gitary+baterii+wzmaka!! sprawdz ja taki problem miałem w troszke bardziej rozbudowanym układzie ale obiawy miałem takie same
  • #8 492162
    spox317
    Poziom 15  
    " A może zapomniałeś połączyć masy obwodu z masą gitary+baterii+wzmaka!! " czy mogl by mi ktos to wytlumaczyc? jak mam to zmasowac?? jesli chodzi to to jak ja mysle to masa gitary i wzmaka jest ok poniewaz na czysto :) gram sobie normalnie a jesli chodzi o zmasowanie zasilacze to jest ok... przeicez "-" to masa
  • #9 492353
    super_sonic
    Poziom 17  
    no to podlacz mase gitary ( ta na jacku ) do minusa zasilacza, czy baterii
  • #10 492877
    spox317
    Poziom 15  
    niestety nie udalo mi sie uruchomic tego... naszczescie cala konstrukcja kosztowala mnie ok. 1,5 zl. :P wiec sie ciesze.... kiedys do tego wroce jak bede lepszy w te klocki a teraz skonstuje ten co mi "ozman" schemat przyslal...
  • #11 493079
    mmgryc
    Poziom 22  
    No wiesz co. Przecież mi chodziło o toco napisał coma_white. "-"baterii i mase gitary i mase wzmaka łączysz ze sobą, to przecież oczywiste i wtedy musi zaziałać
  • #12 493221
    ozman
    Poziom 21  
    spox317 nie podałeś meila więc na forum odpisuję na twoje pytania
    1.bc546 mogą być jak również inne NPN
    2.te "nietypowe diody" to zwykłe świecące LEDy ale tu możesz pokombinować jak dasz np.diody krzemowe to będzie więcej mięcha jak ledy to bardziej crunch jak germanowe to więcej softu możesz tez daj led+si itd.
    3.maasz dwa sygnały bo nasz jacka stereo wię c podłączasz sygnał tylko do jednego lub te dwa łAcysz ze sobą
  • #13 493229
    spox317
    Poziom 15  
    no jutro zoabcze... acha a z tym zlaczeniem sygnalow na jacku to nie wyszlo bo nawed bez przesteru jak polaczylem sygnaly to szum i buczenie!! chba ze na cinczach tez mam slaczyc sygnaly
  • #14 493267
    ozman
    Poziom 21  
    wstaw jakiś schemat jak Ty to podłączasz bo może cos pochrzaniłęś w kabelkologi lu coś Ci się odłutowało bo jak sam kabelek podłączasz to powinen iść dzwięk --sprawdz połączenia na kablu omomierzem
  • #15 493408
    spox317
    Poziom 15  
    no ale jak lacze nawed te 2 sygnaly w kablu a jest bez przestera! gitara-->wzmacniacz! i jak zlanczam na jacku sygnaly... i podlanczam te 2 ciczncze w odpowiendie miejsce to wtedy jest szum i nic nie slychac z normalnego grania... moze czicnze tez mam jakos polaczyc??
  • #16 493862
    ozman
    Poziom 21  
    to masz te kable gdzieś rąbnięte może coś się odlutowało
    sprawdz omomoerzem gdzie gdzie jest przerwa
  • #17 493914
    super_sonic
    Poziom 17  
    podlaczasz gitare bezposrednio do wejscia efektu?tego co powyzej na rysunku?czy najpierw jest jakis preamp?jesli nie ma sprawdz co sie stanie jesli podlaczysz dwa rezystory powiedzmy po 10k kazdy, jeden pomiedzy +9V i wejscie sygnalu z gitary ,a drugi pomiedzy wejscie a mase, ok?
  • REKLAMA
  • #18 494626
    spox317
    Poziom 15  
    no wiec... zrobilem tak jak mowiliscie czyli zlaczylem sygnaly... sprawdzilem kabel i jest ok, ale jak podlanczam kabel-->wzmak to niedziala.... ale.. juz jak efekt podlaczylem i zlaczylem mase wzmaka, gitary i minus zasilacza zlaczylem i na poczatku byl szum ale slychac bylo jak by przesterowany dzwiek co prawda kiepski ale bylo ale w dodatk straszny szum!!! potem jak probowalem zlaczyc to jeszcze raz i juz byl sam szym... sprawdzilem caly uklad wszedzie ladnie styka i przewodzi!! niewiem w koncu co jest..!
  • #19 494758
    super_sonic
    Poziom 17  
    moze zeby zredukowac szumy wstaw zamiast c1 i c2 po jednym uF? mi sie ciagle wydaje ze sygnal z gitary jest za maly zeby wysterowac ten pierwszy tranzystor i przez to te klopoty. ja bym wstawil pomiedzy zasilanie a mase dzielnik napiecia, tak zeby polowa zasilania byla na wejsciu. zrob tak i sprawdz co sie stanie?tylko te rezystory dja tak po 10 albo i 22 kiloomy.
  • #20 494895
    spox317
    Poziom 15  
    a moze przesle ci poczta polska tego fuzza i sam zobaczysz... bo ja pierwszy raz to robie i niemam z czego sie wzorowac robie wszystko na omacka...
  • #21 494994
    super_sonic
    Poziom 17  
    wyslij na julek_g(_at_)wp.pl ale nie licz na zbyt wiele bo tez jestem laik:)
  • #22 495189
    ozman
    Poziom 21  
    czy już połączenie gitara-wzmacniacz działa? jak nie to niekombinuj z efektem jak tak to daj zezystor podciągający wejście do + ,np.5kOm
  • #23 495583
    spox317
    Poziom 15  
    tak podlacznie gitara wzmacniacz dziala... lecz polaczenie ze soba sygnalow na jacku nidziala.... no a co z tymi rezystorami??/ gdzie mam je podpaiac i jakie??
  • #24 496388
    super_sonic
    Poziom 17  
    wstaw ten rezystor pomiedzy (+) zasilania a wejscie efektu, tak z 10kOhm.
  • #26 757493
    pgp
    Poziom 19  
    Co do tego kabla do zrób sobie kabel monofoniczny na dużym jacku( kanał + masa).To raczej powsechne że kable instrumentalne nie są stereofoniczne dlatego większość efektów gitarowych jest projektowana na jednym kanale.Wtedy gdy masz już kupine gniazdo stereofoniczne to poprostu jeden pin masz wolny.Powodzenia.
  • #27 758030
    ozman
    Poziom 21  
    koledzy mająrację musisz zrobić dzielnik napięcia bo inaczej nie zadziała-za mały jest sygnał z gitary by zadziałał tranzystor-wejście musi być spolaryzowane połówkązasilania.robi się to tak do minisa podłączasz rezystor 10 kilo i DRUGI 10 kilo do plusa , łączysz je pozostałymi końcami i tam na środku masz połowę napięcia zasilania teraz kabelkiem podajesz to pomiędzy pierwszym kondensatorem i pierwszym tranzystorem.

co do szumów to zastosuj niskoszumoące bc550c-jedne z lepszych, ale takie boostery charakteryzują się dużum wzmocnieniem szerokiego pasma i zawsze będzie szumieć -sam takie robiłem na początku ale jak daszto na wzmak 50w to nawet przy najlepszych tranzystorach nie wytrzymasz szumu,dlatego należy stosować bardziej wyrafinowane konstrukcje np. kopie orginalnych piecy fuzzów itp.
  • #28 2345037
    Jacek_88
    Poziom 2  
    Ja mam taki sam problem. Wszystkie połączenia i kable są na 100% dobre. Czy połączenie "+" z wejściem układu rozwiązuje problem??
  • #30 3533423
    dymek 1964
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam ma ktoś moze rysunek plytki do Marshalla Shred Master i ewentualnie rozkład elementów

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem prostego efektu gitarowego DIY, który zamiast oczekiwanego przesterowanego dźwięku generuje jedynie szum i trzaski. Główne zagadnienia to prawidłowe oznaczenia i wartości kondensatorów (oznaczenia 224 = 220 nF, 474 = 470 nF), dobór tranzystorów zastępczych (oryginalne BC239C i BC107B zastąpione popularnymi NPN typu C547B i C547C), oraz poprawne połączenie sygnałów i masy w kablach jack stereo i mono. Wskazano konieczność zwarcia dwóch sygnałów gorących w jacku stereo, połączenia masy gitary, wzmacniacza i zasilania, a także zastosowania dzielnika napięcia na wejściu efektu (dwa rezystory po 10 kΩ między +9 V, wejściem i masą) w celu polaryzacji tranzystora i poprawy wzmocnienia sygnału. Zwrócono uwagę, że efekty oparte na prostych tranzystorach NPN charakteryzują się dużym szumem, co jest typowe dla tego typu konstrukcji. Zaproponowano także wymianę kondensatorów na większe pojemności (np. 1 µF) w celu redukcji szumów. Podkreślono, że poprawne połączenia kabli i mas są kluczowe, a testy omomierzem mogą pomóc wykryć przerwy w przewodach. Wskazano również na dostępność gotowych schematów i płytek drukowanych na stronach internetowych z efektami gitarowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA