logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM R51 - problem z instalacją Windowsa po wymianie płyty głównej

piter_wasil 23 Maj 2008 13:28 4000 11
REKLAMA
  • #1 5171714
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Mam problem: kupiłem IBM R51 z uszkodzoną płytą główną (w momencie
    włączania słychać było "cyt" (startowała przetwornica?) i błyskała dioda od baterii, żeby ponownie uruchomić trzeba było odłączyć zasilanie i włączyć start jeszcze raz.
    Jak przeginało się dolną obudowę, lub naciskało się klawiaturę w różnych miejscach, to czasami można było uruchomić laptopa i jeżeli się go nie poruszyło, to można go było używać przez kilka godzin.
    Wymieniłem płytę główną.

Ta płyta w biosie nie rozróżnia procesora: "?", i używając Auroxa z płyty bootowalnej bawiłem się nim przez długi czas.
    Po dokupieniu dysku przyszedł czas na instalację Windowsa.
    W połowie instalacji wiesza się system i wyskakują krzaki.
    Przy ponownej próbie to samo.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #2 5172003
    tepro
    Poziom 15  
    Pojawiające się "krzaki" lub zamrażanie obrazu,to prawdopodobnie problem z grafiką na płycie głownej-niestety czeka cię tzw.reballing czyli przelutowanie chipsetu grafiki na płycie, koszt ok.180zł w serwisach ,lub jeśli to nie to ,to może być problem z matrycą, ale to można sprawdzić podpinając zewnętrzny monitor do lapka,jeśli na nim będzie dobrze, to na pewno matryca, jeśli to samo, to chipset karty graficznej (ATI Radeon)i to co opisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #3 5176334
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Wczoraj zainastalowałem Windowsa XP pierwszą wersję bez żadnych Serwispaków i poszedł, ale wystarczyło mejść do Menu Start i już było po wszystkim: zwis.
    Za drugim razem uruchomiłem program do aktualizacji Biosu bo płyta miała najstarszy. Zaktualizowałem Bios (teraz płyta rozróżnia procesor), ale Windows działa do 20 sekund i zwisa.
    Ciekawostka: AUROX 9.01 działa spokojnie i można grać w różne gierki i nie zawisa. Mam jeszcze jednego Linuxa: Mepis ... i on w czasie ładowania też mi zawisa.
    Bart PE uruchamia się i działa spojnie.
    Płyta główna była naprawiana i prawdopodobnie w jednym z układów (24RF08) odpowiedzialnym za hasło są ustawienia od sprzętu zainstalowanego na płycie układ ten był wylutowywany i prawdopobnie soft wgrany do niego jest od innej płyty.
  • REKLAMA
  • #4 5183631
    Nex@pl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    A sprawdziłeś pamięć RAM? Co do 24RF08 to nie wiem o jakich ustawieniach sprzętu w nim mówisz, ale to tylko świadczy o tymś, że ta Twoja płyta była rozkodowywana, pytanie tylko czy pochodzi z legalnego źródła teraz... :)
  • #5 5185539
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    thinkwiki twierdzi, że w niektórych modelach IBM, co prawda zasadniczo "sześćsetkach", BIOS ma jakiś bug który powoduje, że linux może uszkodzić zawartość 24RF08...
  • REKLAMA
  • #6 5185646
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Układ 24RF08 nie ma na to wpływu. On trzyma tylko hasło, ustawienia UUID i takie tam związane z Rfidem i identyfikacją komputera. Zwykły eprom z programowym zabezpieczeniem odczytu. Z tego co pamiętam można było zrobić tak że wynosiłeś lapsa przez bramkę z firmy (taką jak w sklepie co to wykrywa złodzieja) i lapsik się automatycznie blokował jak wyczuł że jest poza obszarem.

Kiedyś panowała taka opinia, że w tym układzie są jakieś nastawy kalibracje z taśmy montażowej w fabryce itd itp. A tam faktycznie nic nie ma, kilka bloków danych do haseł, sumy kontrolne - ogólnie jakbyś miał zwalony ten czips to błąd byłby w stylu CRC ERROR cośtam cośtam.

Na Twoim miejscu zacząłbym od testu pamięci - z linuxa jakiś mem test odpał, albo podmień na inne. Procek też mógłby robić takie numerki.
    Choć tak jak jeden z kolegów wcześniej napisał - jak są krzaki i wyginanie płyty ma wpływ na pracę kompika to masz gdzieś zimny lut, trzeba by polecieć na ciepło po kościach pamięci, chipsecie czy też w okolicy gdzie naciskasz (z jednej albo drugiej strony laminatu bo to różnie bywa).
  • #7 5190088
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Oryginalna płyta główna robiła takie numery, że żeby ruszyć trzeba było ją przycisnąć, po wymianie płyty są zawieszenia. Pisałem do gościa z Elektrody, który dużo się wypowiadał na temat sczytywania zawartości 24RF08 i wgrywania wsadu z innego laptopa (na forum grzmiał że nie można tego robić bo w układzie tym są zapisane różne ustawienia płyty głównej i wgranie wsadu od innego laptopa tego samego modelu może się źle skończyć). Czytając jego wypowiedzi doszedłem do wniosku, że wie o czym mówi, bo wypowiedzi uznałem za fachowe, dlatego myślałem, że ktoś odlutował eprom, i zamiast odczytywać hasło wgrał wsad z innego, (według tamtego wgranie wsadu z innej płyty jest niedopuszczalne).
    Pierwsza płyta ma zimne luty i nie wiem gdzie ich szukać więc ją zostawmy. Ważniejsza jest druga, która niema zimnych lutów, ale nie daje zainstalować Windowsa.
  • #8 5193507
    tomassek
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    A to pewnie remzibiego poczytywałeś :). Remzibi to zacny gość i zna się na rzeczy. Ale to stare posty były i później się okazało, że jednak troszkę inaczej jest. Sam bawiłem się tym tematem i nic złego się nie działo. Problem były jedynie z R52 bo tam nie ma już RF'a a TPM i całkiem inna filozofia.
    Powiem tak, przerabialiśmy kiedyś sporo szrotu z likwidacji (poleasing itd) same płyty, połamane obudowy i taki tam złom. Jak przychodziły i się okazywało, że zabezpieczone hasłem a nikt nie był w stanie zlokalizować administartora z firmy leasingowej, bo to był złom sprzedawany na kilogramy, to jak nam się nie chciało siedzieć i likwidować hasła, przelutowywaliśmy układy RF bez haseł do tych z hasłami i działają do dziś.
    Także wątpię, żeby wsad tej pamięci miał jakikolwiek wpływ na zachowanie komputera.
  • #9 5218299
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Nie chciałem podawać nazwisk, żeby się ktoś obraził. Właśnie stare posty, ale sporo można się dowiedzieć.
    W laptopie zmieniłem dysk twardy. Ruszyłem instalację Windowsa XP (MX taka przeróbka wygląda jak VISTA). Pierwszy ekran: zalogowałem się, zmieniłem ustawienia w zaporze, żeby mi nie wyświetlało, że komputer jest zagrożony i zwis.
    Zamieniłem kość pamięci, uruchomiłem: zdążyłem zmienić ustawienia wyświetlania pulpitu, pochodziłem z minutę po folderach i znów zwis.
    Początkowo pomyślałem, że to wina kości pamięci, bo po drugim włączeniu działał dłużej, ale zaraz się wyłączył.
  • #10 5219446
    kurg
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy, ale jeśli masz oscyloskop to może spróbuj podłączyć się pod zasilanie procesora, pamięci, chipsetu i zaobserwuj czy coś się nie dzieje w momencie zwieszania.
    Pozdr.
  • #11 5247444
    Nex@pl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    piter_wasil napisał:
    Początkowo pomyślałem, że to wina kości pamięci, bo po drugim włączeniu działał dłużej, ale zaraz się wyłączył.

A sprawdziłeś tą pamięć jakimś memtestem? Ja nadal się upieram, że to może być uszkodzony RAM, lub też "nieprawidłowy" do tej płyty - IBM ma czasem fochy jeśli chodzi o RAM inny niż IBM :)
  • #12 5263326
    piter_wasil
    Poziom 11  
    Na pierwszej Płycie w górnej części po lewej stronie jest jakiś układ Intela i ten układ jest lutowany na kulkach BGA, przegrzałem ten układ dodając jakiegoś fluxu do bga z allegro. Układ zaczął pływać i tak go zostawiłem. wczoraj złożyłem 80% laptopa system chodzi, otwieranie i zamykanie nic nie powoduje wygląda na to, że problemem tej płyty był ten układ. Laptop pomyka, że aż miło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa IBM R51, u którego po wymianie płyty głównej pojawiają się zawieszenia systemu podczas instalacji Windows XP oraz wyświetlanie "krzaków" na ekranie. Nowa płyta w BIOS-ie początkowo nie rozpoznawała procesora, co poprawiło się po aktualizacji BIOS-u, jednak system nadal się zawieszał. Podejrzewano uszkodzenie chipsetu graficznego ATI Radeon, zimne luty na płycie głównej oraz problemy z pamięcią RAM, która mogła być uszkodzona lub niekompatybilna. Dyskusja poruszała także układ 24RF08 odpowiedzialny za przechowywanie haseł i ustawień UUID, jednak uznano, że jego zawartość nie powinna wpływać na stabilność systemu. Testy zewnętrznego monitora wykluczyły uszkodzenie matrycy. Ostatecznie problemem okazał się układ Intela lutowany w technologii BGA na płycie, który po przegrzaniu i poprawnym przelutowaniu przywrócił stabilność systemu i umożliwił poprawne działanie laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA