logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 14PT1353/05 - brak zakresów L i H, mikroprocesor TMP47C1637N-RA19?

Pudz_An 23 Maj 2008 18:30 2513 6
REKLAMA
  • #1 5172778
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Philips model: 14PT1353/05 płyta L6.1 AA
    Problem z zakresami L i H.
    TV przywieziony z Angli.
    Trzeba zrobić fonię i uruchomić zakresy L i H
    Wejście w tryb serwisowy > ustawienie BG/DK, wszystko zapamiętane, menu pokazuje że wszystko powinno być dobrze.
    Z fonią nie ma problemu - zrobione.
    Zakres U był zrobiony "na sztywno" z 12V
    Egzemplarz tego tv jest "oszczędny". Pożałowali (brak) elementów do przełączania zakresów.
    Zabrałem się za uzupełnianie. Ale... na TMP......jest tylko zmiana bitu na pin 8 (BS1)
    na pin 9 (BS2) jest zawsze stan niski.
    Czy TMP47C1637N - RA19 "taki jest" czy jest jakiś kruczek - czy jest wadliwy??
    Przecież nie uzyskam wszystkich zakresów gdy mam zmianę stanu TYLKO na pin 8 (BS1) a
    na pin 9 (BS2) jest ZAWSZE stan niski.
    TV ma chodzić z kablówką i wymagane są zakresy wszystkie.
    Muszę zmieniać mikroprocesor aby wszystko było jak należy??? I na jaki??
    Bardzo proszę o wszelkie wskazówki.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Tytuł tematu uzupełniłem - p.11 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 5172867
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Czy to wogóle się opłaca taka przeróbka?Obawiam się,że płyta jest tak zrobiona,że nic tam nie podstawisz.Wersja na Anglię i koniec.Ja już ten temat przerabiałem.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #3 5174617
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    W wer. z UK głowica ma tylko zakres UHF
    Musisz wstawić nową głowicę i dopiero potem pobawić się opcjami procka!

p.s
    Napisz jaka tam jest głowica.
  • REKLAMA
  • #4 5174750
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Przeróbka wg mnie jest opłacalna - wstawienie kilku elementów w puste miejsca.
    Głowica jest pełnozakresowa - sprawdzone. Nie trzeba jej wymieniać.
    Być może jest możliwość ustawienia opcji mikroprocesora tak aby dawał zmianę na obu wyjściach (BS1 i BS2) bo są puste miejsca przy TMP... na elementy SMD, ale nie wiem jak to zrobić. Może podpowie mi ktoś z serwisantów Philipsa.
    Bardzo proszę o wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5175204
    Pudz_An
    Poziom 13  
    Głowica jest UV915E/A
    Lisek - nie rozumiesz problemu. Powtarzam: na TMP47C1637N - RA19
    jest tylko zmiana bitu na pin 8 (BS1)
    na pin 9 (BS2) jest zawsze stan niski. Niezależnie od ustawień w trybie serwisowym.
    Po przeróbce mogę uzyskać najwyżej DWA zakresy a nie TRZY jak jest wymagane.
    TMP47C1637N - RA19 nie daje zmian stanu na pin 9. Nadal jest pytanie czy jest wadliwy (co nie przeszkadzało w Angli), czy on "tak ma" czy jakoś da się ustawić opcje procesora np zmieniając stan na jakiejś nóżce.
    Pamięć (zawartość) nie ma z tym nic wspólnego.
    Pozdrawiam.
  • #7 5175520
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Na chasis L6.2 z tą samą głowica stosowane sa klucze T700/7002 przełaczane syg. z pina procka
    lub
    zobacz jak to jest zrobione na ch. Anubis A AB

**
    Pilot org. dla strojenia RC8201 (L6.1AA)

datasheet na procek Toshiby TMP47P1637VN-(nr.programu)
    http://www.datasheetcatalog.org/datasheets2/42/420241_1.pdf

zobacz jak jest to zrobione ponizej : board_931.pdf
    Załączniki:
    • board_931[1].PDF (335.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 14PT1353/05 z płytą L6.1 AA sprowadzonego z Anglii, w którym brak jest pełnej funkcjonalności zakresów L i H. W trybie serwisowym ustawienia BG/DK są zapamiętane, a fonię udało się uruchomić. Zakres U był ustawiony na stałe z 12V, jednak telewizor nie posiada elementów do przełączania zakresów L i H. Mikroprocesor TMP47C1637N-RA19 wykazuje zmianę stanu tylko na pinie 8 (BS1), natomiast pin 9 (BS2) pozostaje stale niski, co ogranicza możliwość uzyskania trzech zakresów. Głowica UV915E/A jest pełnozakresowa i nie wymaga wymiany. Dyskusja wskazuje, że wersja UK telewizora ma głowicę tylko UHF, ale w tym przypadku jest pełnozakresowa. Możliwe, że płyta jest oszczędna i wymaga uzupełnienia brakujących elementów SMD do przełączania zakresów. Wskazano, że na podobnym chassis L6.2 stosowane są klucze T700/7002 przełączane sygnałem z mikroprocesora. Datasheet procesora Toshiba TMP47P1637VN oraz przykładowe schematy (board_931.pdf) mogą pomóc w znalezieniu rozwiązania. Pytanie pozostaje, czy mikroprocesor jest uszkodzony, czy tak ma działać, oraz czy konieczna jest jego wymiana na inny model, aby uzyskać pełne zakresy L, U i H wymagane do pracy z kablówką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA