logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpalić silnik awaryjnie na gazie z instalacją Bingo M?

zibi40 23 Maj 2008 21:48 5613 8
REKLAMA
  • #1 5173558
    zibi40
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.Mam pytanie do kolegów gazowników.Czy można odpalić silnik awaryjnie na samym gazie przy instalacji bingo M.
  • REKLAMA
  • #2 5173574
    triomax
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    można jeśli jest wprogramowana funkcja "ZAGROŻENIE"
  • #3 5173593
    zibi40
    Poziom 11  
    a jak to można sprawdzić czy jest wprogramowana taka funkcja.
  • REKLAMA
  • #4 5173599
    triomax
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    wpiąć laptop

Dodano po 4 [minuty]:

a o ile dobrze pamiętam to można jeszcze tak nacisnąć gużik centralki gazowej włączyć zapłon {trzymać} poczekać do zaświecenia się zielonej lampki i zapalać
  • #5 5173642
    zibi40
    Poziom 11  
    mam odznaczone w programie awaryjny rozruch.No właśnie o to mi chodziło jak to sprawdzić podczas rozruchu silnika.

Dodano po 5 [minuty]:

Dzięki za podpowiedz sprawdzę rano jak będe jechać do pracy.
  • REKLAMA
  • #7 5176213
    zibi40
    Poziom 11  
    Witam ponownie.Niestety nie udało mi się odpalić awaryjnie na gazie sposobem podanym przez kolege (triomax) Może to jest jakaś okrojona wersja sterownika bingo M.
  • REKLAMA
  • #9 5179184
    jsah
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    zibi40 napisał:
    Witam.Mam pytanie do kolegów gazowników.Czy można odpalić silnik awaryjnie na samym gazie przy instalacji bingo M.

Bez ingerencji w silnik krokowy nie ma takiej praktycznej możliwości. Wiem, bo sam próbowałem. Co z tego, że się poda zasilanie +12 V na elektrozawory reduktora, a nawet i na sterownik przez niebieski przewód - jeśli sterownik i tak nie otworzy silnika krokowego i gaz nie dopłynie do mieszalnika.
    Natomiast, jeśli zaingerujemy w silnik krokowy, wtedy można awaryjnie odpalić na gazie powyższym sposobem. Trzeba po prostu odłączyć wtyczkę od silnika krokowego (najlepiej przy silniku pracującym na gazie na średnich obrotach - wtedy tłoczek silnika powinien - choć nie zawsze tak jest - pozostać w takiej pozycji, w jakiej był, czyli otwartej), otworzyć silnik krokowy i przesunąć tłoczek w pozycję otwarcia, jeśli nie udało się powyższym sposobem, to ręcznie może być trudno, skręcić silnik krokowy i próbować uruchamiać silnik na odłączonej wtyczce silnika krokowego, podając zasilanie na elektrozawory reduktora (oczywiście należy przy tym wyłączyć pompę benzyny).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość awaryjnego uruchomienia silnika na samym gazie w instalacji LPG Bingo M. Warunkiem jest obecność wprogramowanej funkcji "ZAGROŻENIE" umożliwiającej taki rozruch, którą można zweryfikować podłączając laptop do sterownika lub obserwując sygnalizację lampki centralki gazowej podczas próby zapłonu. W przypadku braku tej funkcji lub jej wyłączenia (np. odznaczony awaryjny rozruch w oprogramowaniu) standardowe metody mogą nie zadziałać. Alternatywnie, można próbować awaryjnego uruchomienia poprzez odłączenie bezpiecznika pompy paliwa i podanie zasilania +12 V bezpośrednio na cewkę reduktora, jednak bez ingerencji w silnik krokowy sterownika nie ma praktycznej możliwości uruchomienia silnika wyłącznie na gazie. Silnik krokowy sterownika reguluje dopływ gazu do mieszalnika i musi być w pozycji otwartej, co można osiągnąć przez odłączenie wtyczki i ręczne ustawienie tłoczka silnika krokowego. Dopiero wtedy podanie zasilania na elektrozawory reduktora i wyłączenie pompy benzyny umożliwia awaryjny rozruch na gazie. Niektóre wersje sterownika Bingo M mogą mieć ograniczone funkcje, co utrudnia lub uniemożliwia ten proces.
REKLAMA