zibi40 napisał: Witam.Mam pytanie do kolegów gazowników.Czy można odpalić silnik awaryjnie na samym gazie przy instalacji bingo M.
Bez ingerencji w silnik krokowy nie ma takiej praktycznej możliwości. Wiem, bo sam próbowałem. Co z tego, że się poda zasilanie +12 V na elektrozawory reduktora, a nawet i na sterownik przez niebieski przewód - jeśli sterownik i tak nie otworzy silnika krokowego i gaz nie dopłynie do mieszalnika.
Natomiast, jeśli zaingerujemy w silnik krokowy, wtedy można awaryjnie odpalić na gazie powyższym sposobem. Trzeba po prostu odłączyć wtyczkę od silnika krokowego (najlepiej przy silniku pracującym na gazie na średnich obrotach - wtedy tłoczek silnika powinien - choć nie zawsze tak jest - pozostać w takiej pozycji, w jakiej był, czyli otwartej), otworzyć silnik krokowy i przesunąć tłoczek w pozycję otwarcia, jeśli nie udało się powyższym sposobem, to ręcznie może być trudno, skręcić silnik krokowy i próbować uruchamiać silnik na odłączonej wtyczce silnika krokowego, podając zasilanie na elektrozawory reduktora (oczywiście należy przy tym wyłączyć pompę benzyny).