zwarcie triaka sterującego silnik
zdaje sie moduł nie do naprawy ponieważ płytka zalana jest w silikonie
pozostaje jedynie wymiana na nowy
koszta pewnie ze 300 - 400 zł
jak wygląda ten triak? w module tej pralki już był wymieniany przekażnik od grzałki. Po wymianie moduł zalany ponownie silikonem.Czy to mogło mieć wplyw na ten triak?wygląda na to że moduł to połowa wartości pralki!
mam 2 rownej wielkości radiatory, na drugim jest jakiś tranzystor oznaczenie kia 7813.na najwiekszym czarnym radiatorze jest umieszczony element o 4 odnóżach symbol GS B15A60.
cóż to za element?
koreański sprzęt!
Sprawdzenie triaka miernikiem uniwersalnym to nie zawsze daje właściwe rezultaty- wytęż wzrok i zlokalizuj który to jest ten własciwy i go wymień na nowizne ,. ale moze jest uszkodzone wysterowanie i rezultat nie ulegnie zmianie.
Dodano po 2 [minuty]:
Sprawdz czy jest Ok kontrola obrotów- być może jest to tacho ale moze być hallotron i trochę to komplikuje sprawe.
Zapomniałem nadmienić:żona przekazała mi informację że , zanim pralka zaczeła zachowywać się tak jak opisałem, żona załadowała pralkę ,wybrała progam i załączyła.pralka początkowo zaczeła cykl prania normalnie zaczeła pobierać wodę a w pewnym momęcie wyświetlił się komunikat błąd FE na wyświetlaczu.i pralka zaczeła wirować .komunikat fe z tego co wyczytałem w instrukcji pojawia sie gdy pobieranie wody jest kontynuowane z powodu uszkodzenia zaworu wodu.
Może to jest jakiś trop?
✨ Pralka LG WD 8021CP po włączeniu natychmiast zaczyna wirować, nie czeka na wybór programu i nie reaguje na przyciski panelu. Podczas wirowania jednocześnie pobiera i wypuszcza wodę. Przyczyną może być zwarcie triaka sterującego silnikiem, który jest częścią modułu elektronicznego zalanego silikonem, co uniemożliwia jego naprawę i wymaga wymiany całego modułu, kosztującego około 300-400 zł. Triak to element o oznaczeniu BCR16PM, zwykle mała czarna kostka z trzema wyjściami, montowana na radiatorze. Pomiar omomierzem wskazał wartości rezystancji między wyprowadzeniami triaka, które nie wskazują na zwarcie. Na radiatorach znajdują się także inne elementy, m.in. tranzystor KIA7813 i element GS B15A60. Dodatkowo pojawił się błąd FE na wyświetlaczu, który według instrukcji oznacza problem z zaworem wody, co może być powiązane z nieprawidłowym pobieraniem wody. Sprawdzenie triaka miernikiem uniwersalnym nie zawsze jest wystarczające, możliwe jest uszkodzenie układu sterowania lub czujnika obrotów (tacho lub hallotron), co komplikuje diagnozę. Zalecane jest oddanie modułu do profesjonalnej naprawy lub zakup nowego modułu sterującego. Wygenerowane przez model językowy.